woordafbreking header

Woordafbreking (in ebooks) uitzetten op Kobo en Tolino ereaders

Enkele maanden geleden beschreef ik hoe je, door een ebookbestand te bewerken en een stukje CSS code toe te voegen, kon voorkomen dat een Kobo ereader woorden afbreekt aan het einde van regels. Dit vereist dus dat je *elke* EPUB aanpast en dat is wel erg bewerkelijk. En dus ging ik op zoek naar een oplossing waarbij woordafbreking in ebooks (min of meer) automatisch wordt uitgezet op Kobo ereaders maar ook op de Tolino (Vision 3 HD) ereader waar het me nog veel meer stoort.

Woordafbreking uitzetten op Kobo ereaders

Helaas kun je in de Kobo software niet simpelweg woordafbreking aan of uitzetten (voeg dat toe, Kobo!) en wordt er een – per taal verschillend – woordenboek gebruikt waarin aangegeven wordt hoe en of woorden afgebroken kunnen worden. Dat woordenboek kun je (ook helaas) niet rechtstreeks aanpassen of verwijderen want het maakt onderdeel uit van de Kobo software zelf. Gelukkig leest het wel netjes de CSS code van ebooks uit zodat het aanpassen van de EPUB wel werkt.

Dit kun je dus inderdaad per ebook handmatig doen maar met behulp van Calibre en de KoboTouchExtended plugin kun je alle ebooks automatisch laten voorzien van deze CSS code. Door één simpel vinkje te zetten bij de plugin-instellingen!

Over de KoboTouchExtended plugin heb ik al eerder geschreven. Je kunt met deze plugin alle ebooks als ‘Kobo ebooks’ oftewel KEPUBS op een Kobo ereader zetten waarmee je aanvullende functionaliteiten krijgt voor deze boeken zoals leesstatistieken. Ook worden automatisch alle ingesloten lettertypes verwijderd uit de ebooks zodat je gegarandeerd van lettertype kunt wisselen op je ereader. Als je een Kobo ereader hebt dan is de KoboTouchExtended plugin eigenlijk een must have.

Hoe installeer je de KoboTouchExtended plugin?

calibre kobo ebooks
De plugins vind je door naar Voorkeuren (Preferences) te gaan en links onderaan op Plug-ins te klikken.

calibre kobo ebooks
Bij Apparaat verbindingsplugins (Device Interface plugins) kun je het lijstje openklappen en zie je alle plugins staan voor de apparaten. De standaard Kobo(Touch) plugin zorgt ervoor dat je Kobo ereader herkend wordt maar we gaan een nieuwe plugin installeren en dus kun je linksonderaan op Nieuwe plug-ins verkrijgen (Get new plugins) klikken.

calibre kobo ebooks
Je krijgt vervolgens een lange lijst te zien van beschikbare plugins die je het handigste rechtsbovenaan kunt filteren op naam om de Kobo plugins te vinden. Na filteren houd je er een aantal over en eentje daarvan is de KoboTouchExtended plugin. Klik op Installeren om deze toe te voegen aan je lijst met apparaat verbindingsplugins.

calibre kobo ebooks
De maker van de KoboTouchExtended plugin raadt aan om beide plugins niet tegelijkertijd te gebruiken en dus dien je de bestaande KoboTouch plugin te deactiveren. Dat is een kwestie van selecteren van de plugin en dan op Activeer/Deactiveer plug-in (Enable/Disable plugin) te klikken.

exclamation uitroeptekenWe zijn er nu bijna. Selecteer de KoboTouchExtended plugin en klik op Plug-in aanpassen (Customize plugin) om de instellingen voor de plugin aan te passen. Op het vierde tabblad (Extended) staat rechtsonderaan de optie Disable hyphenation om woordafbreking uit te zetten voor alle ebooks die je verstuurt naar je Kobo ereader!

woordafbreking no hyphenation
Bij de conversie naar het KEPUB formaat wordt automatisch CSS code toegevoegd die voorkomt dat woorden afgebroken worden. Let op dat je al aanwezige titels op je ereader eerst moet verwijderen en opnieuw moet toevoegen om woordafbreking uit te zetten in die ebooks.

Woordafbreking uitzetten op Tolino ereaders (getest met Tolino Vision 3 HD)

Ook de software voor Tolino ereaders bevat geen optie om op ereaderniveau woordafbreking uit te zetten. In tegenstelling tot de Kobo ereaders zijn de woordenboeken – die voor het afbreken van woorden gebruikt worden – echter wel te bewerken op het apparaat zelf. Kennelijk onderkennen de Duitsers dat niet iedereen zit te wachten op Silbentrennung.

Mijn eerste idee was om deze woordenboeken te verwijderen. Zonder woordenboek kan er niet afbroken worden, nietwaar? Helaas worden de woordenboeken automatisch teruggezet na de eerstvolgende herstart dus dat bleek geen optie te zijn.

De ‘afbreekwoordenboeken’ staan in een verborgen map genaamd .tolino als je de ereader aansluit op je computer. Die map kun je zichtbaar maken in de Verkenner (als je Windows gebruikt) door in de opties te zoeken naar het zichtbaar maken van verborgen items. Dit zit op verschillende plekken afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt.

In de .tolino map staan een aantal andere mappen. De woordenboeken zitten in de hyphenDicts submap en heten hyph_de.dichyph_en.dichyph_nl.dic en nog een aantal andere met verschillende landcodes. In een (goed opgemaakte) EPUB wordt een taalcode opgenomen waardoor de ereader weet welk afbreekwoordenboek gebruikt moet worden.

Als je het afbreekwoordenboek voor de taal die jij gebruikt opent in een teksteditor (neem geen Notepad maar WordPad of anders het gratis Notepad++) dan zie je op de eerste regels LEFTHYPHENMIN en RIGHTHYPHENMIN staan, gevolgd door een getal. Dit geeft aan hoeveel tekens er minimaal links en minimaal rechts van het scheidingsteken moeten staan. Hoe kleiner die waarde, hoe sneller er afgebroken wordt. Voor het Nederlands (hyph_nl.dic) staan die beide op 2 waardoor au-tomatisch bijvoorbeeld toegestaan is.

Als je beide waarden verhoogt dan zal er minder snel (of niet) afgebroken worden. Ik heb zowel het woordenboek voor Engels als Nederlands op LEFTHYPHENMIN 8 en RIGHTHYPHENMIN 8 gezet. Vergeet niet om het bestand – of bestanden – op te slaan om de wijzigingen te bewaren.

De afbreekwoordenboeken maken echter ook deel uit van de Tolino software en na herstarten zal de ereader de oorspronkelijke waarden terugzetten. Om dat te voorkomen moet je de aangepaste woordenboeken op alleen lezen zetten. In Windows doe je dat door te rechtsklikken op het bestand, te kiezen voor Eigenschappen (Properties) en dan op het eerste tabblad onderaan bij de attributen Alleen lezen (Read-only) aan te vinken.

Heb je dit allemaal gedaan? Koppel dan je Tolino ereader af, zet hem uit en dan weer aan om de nieuwe woordenboeken te laden. Als je een boek opent zul je zien dat alleen heel erg lange woorden nog afgebroken worden. Een hele verbetering als je het mij vraagt!

#

downloaden van youtube

Over downloaden van YouTube video’s (met Creative Commons licentie)

Als een video voorzien is van een Creative Commons licentie dan mag je deze downloaden, verder verspreiden en – afhankelijk van de specifieke licentie – bewerken naar eigen inzicht. Maar die mogelijkheid om video’s te downloaden wordt niet geboden door videosites als Vimeo of YouTube. Met youtube-dl kun je video’s downloaden van YouTube en vele andere sites zodat je ze alsnog kunt gebruiken binnen de voorwaarden van een Creative Commons licentie.

Waarom zou je video’s willen downloaden?

Het gebruik van video’s in het onderwijs is flink toegenomen en dat betekent dat docenten ook te maken krijgen met de auteursrechten op (andermans) video’s die ze bijvoorbeeld willen uploaden naar het eigen videoportaal. Tijdens workshops leg ik uit dat ze altijd expliciete toestemming nodig hebben om video’s die door anderen gemaakt zijn te kunnen uploaden en gebruiken. Tenzij de video een Creative Commons licentie heeft meegekregen want die geeft vooraf al toestemming om een video te kunnen downloaden en opnieuw te uploaden ten behoeve van onderwijs.

Maar ook al *mag* je de video’s downloaden als er een Creative Commons licentie aan meegegeven is, het wil niet zeggen dat videosites dat ook allemaal faciliteren. Sites zoals TED.com – waar alle video’s een Creative Commons licentie hebben – doen dat wel heel mooi voor alle TED Talks (zoals deze over copyright bij YouTube) maar YouTube zelf dus niet.

Video’s met CC licentie op YouTube

En dat is wel raar eigenlijk. Sinds 2011 wordt het gebruik van CC licenties bij zelfgemaakte video’s gepromoot en inmiddels zijn er miljoenen video’s op YouTube te vinden die een Creative Commons licentie hebben. Dat zijn er zelfs zoveel dat de Creative Commons organisatie er actief naar verwijst als je naar werken zoekt met een CC licentie op CC Search:

CC search downloaden van youtube
In YouTube zelf kun je gezochte video’s filteren op de aanwezigheid van een Creative Commons licentie:

youtube_filters
Of rechtstreeks zoeken door ,creativecommons meteen achter je zoekterm(en) te zetten. Zonder spatie dus:

youtube_ccsearch
Je zult zien dat er ontzettend veel video’s te vinden zijn op YouTube met een Creative Commons licentie. Maar geen van alle hebben ze een downloadknop waarmee je die video’s ook daadwerkelijk kunt downloaden.

“WontFix” zegt Google

Al in augustus 2012 werd dit probleem aangekaart bij Google in de hoop dat zo’n downloadoptie er zou komen.

The Creative Commons license allows everyone to reuse the content in a legal manner on other places and for different purposes, the specific CC-license also allows commercial re-use. In order to facilitate this reuse, a convenient way should exist to download the actual video file, at least for videos that were released under cc-by by the rights holders.

Een antwoord bleef bijna vier jaar uit tot enkele dagen geleden, op 15 juli, de status van dit verzoek werd gewijzigd naar “WontFix” door Google. Op zich een duidelijk antwoord natuurlijk maar niet eentje waar je veel aan hebt voor die miljoenen video’s met CC licentie.

Downloaden van YouTube video’s (of van andere sites) die een CC licentie hebben

Als het niet makkelijk kan dan moet het maar moeilijk. Er zijn vele websites en browserplugins om video’s van YouTube te downloaden maar die zijn lang niet allemaal even nuttig (en betrouwbaar). Bij de meeste krijg je advertenties te zien, bij sommige moet je betalen en andere installeren troep op je computer waar je niet vrolijk van wordt.

Mijn favoriete tool echter is youtube-dl. Dat is gemaakt door een programmeur die eenvoudig video’s wilde kunnen downloaden van YouTube en een groot aantal andere videosites. Het is beschikbaar voor Unix, MacOS en Windows maar vereist wel dat je overweg kunt met de command prompt (opdrachtprompt). Dat maakt het niet heel erg gebruiksvriendelijk als je hoopte met een paar klikken klaar te zijn maar het werkt wel een stuk betrouwbaarder mijns inziens.

Lastig is het niet echt gelukkig. Download het exe-bestand (als je Windows gebruikt), zet het in een mapje op je computer en open een command prompt door naar Start->Programma’s->Accessoires->Command prompt te gaan. Of naar Start->Uitvoeren->cmd en dan enter te doen. Navigeer dan naar het mapje waar je youtube-dl.exe hebt neergezet.

Hoewel youtube-dl heel veel opties heeft is de basis simpel: vul de URL van de video – of de pagina waar de video staat – in achter de naam van het programma: youtube-dl.exe https://www.youtube.com/enzovoorts

Zoals bijvoorbeeld dit filmpje met een uitleg over auteursrecht dat voorzien is van een Creative Commons licentie https://www.youtube.com/watch?v=CqkonSY__ic

youtube-dl
Youtube-dl doorzoekt de URL op het voorkomen van een video en downloadt deze als een .mp4 bestand zodra deze aangetroffen wordt. Het videobestand komt in hetzelfde mapje terecht als waar je youtube-dl.exe in hebt gezet. En klaar is Kees.

Vanzelfsprekend kun je ook alle video’s downloaden die *niet* zijn voorzien van een Creative Commons licentie. Dit is nog steeds legaal zolang je dat alleen maar voor eigen gebruik doet. Upload je deze echter weer op een andere plek, dan is dat een inbreuk op het auteursrecht. Ben je zo dom onverstandig om een bij YouTube gedownloade video ook weer te uploaden bij YouTube dan zal het auteursrechtensysteem (ContentID) ingrijpen en je account hoogstwaarschijnlijk een waarschuwing geven. Bij drie of meer waarschuwingen kan je account en/of kanaal geblokkeerd worden. Het is maar even dat je het weet.

@afbeelding in de header via Pixabay met CC0 verklaring

#

Tweetweekoverzicht week 28 2016: Survivor vs Huckabee, OA Taylor & Francis, SocArXiv en het verschil tussen vrij toegankelijk, open access en rechtenvrij

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht overleeft Survivor wederom een politiek getinte inbreuk op hun auteursrecht, is de VSNU ook akkoord met Taylor & Francis voor open access, kun je nu (groen) open access publiceren in SocArXiv en betekent vrij toegankelijk niet dat iets open access is net zo min als dat een werk met CC-licentie niet rechtenvrij is. Plus de restjes van week 28!

Survivor vs Mike Huckabee

Eye of the Tiger blijft een populair nummer om te gebruiken bij politieke campagnes. Dat vond ook Mike Huckabee toen hij vorig jaar nog één van de kandidaten was het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij gebruikte het nummer tijdens een bijeenkomst voor iemand anders maar dat was echter geen onderdeel van de licentie die zijn eigen campagne had afgesloten. De songwriter van het nummer klaagde hem pardoes aan voor inbreuk en toen werd het eventjes belachelijk.

Huckabee voerde namelijk aan dat de bijeenkomst een religieuze bijeenkomst was en dat het gebruik van het nummer daarom fair use was. Geen discussie mogelijk met God natuurlijk.

Of misschien toch wel want Huckabee wilde het niet op een rechtszaak laten aankomen en kwam tot een schikking van 25.000 dollar met het bedrijf van de songwriter, Frank Sullivan. Waarschijnlijk herinnerde Huckabee zich hoe het met Newt Gingrich afliep die in 2012 ook aan de schandpaal genageld werd voor auteursrechteninbreuk op exact hetzelfde nummer 😉

Open access overeenkomst met Taylor and Francis

De VSNU heeft wederom (na o.a. Elsevier, Wiley en Springer) een akkoord gesloten met een grote wetenschappelijke uitgever voor het open access – kunnen – publiceren van artikelen. In dit geval dus de tijdschriften van Taylor & Francis en Routledge.

Net als de deals met de overige uitgevers (zoals bijv. met Wiley) loont het echter om op de details van de regeling te letten. Het geldt namelijk – wederom – alleen voor een selectie van tijdschriften die in het Open Select programma zitten. Waarmee de regeling dus feitelijk ook hier weer alleen hybride open access stimuleert.

En als verzuurde slagroom op de taart is ook bij deze overeenkomst de toegang tot het (hybride) open access publiceren beperkt tot auteurs van universiteiten en UMC’s. Dat er ook hogescholen zijn die een licentie op Taylor & Francis (en auteurs van wetenschappelijke artikelen) hebben is kennelijk nog steeds geen aandachtspunt.

Dat is het wel tijdens het seminar Open Access in het hbo van 27 september waar ik, sowieso, aan de Vereniging Hogescholen zal vragen waarom hierin niet wordt opgetrokken met de VSNU.

SocArXiv, een open archief voor de sociale wetenschappen

Met de overname van SSRN door Elsevier ontstond er een vacuum voor een nieuwe, niet-commerciële, plek waar wetenschappers hun preprints kunnen uploaden zonder zich zorgen hoeven te maken over wat Elsevier er mee wil doen. En die plek is er nu in de vorm van SocArXiv. Een initiatief dat hopelijk een nieuwe impuls geeft aan het (groen) open access publiceren in de sociale wetenschappen.

Vrij toegankelijk is geen open access, CC-licentie betekent geen rechtenvrij

Tijdens een seminar over open access en auteursrecht twee weken geleden (voor het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten van het hbo) gebruikte ik voor een casus één van de meestvoorkomende misverstanden over open access, namelijk dat vrij toegankelijk op het internet hetzelfde is als open access. Het was een herhaling van een betoog dat ik al voor het gebruikersoverleg van de HBO-Kennisbank had gehouden aangezien daar meer dan 80% van de publicaties een Open access label heeft terwijl maar slechts een (zeer) klein een gebruiksrecht heeft om er ook iets mee te mogen doen. Open access is meer dan alleen vrij toegankelijk, het moet ook mogelijk zijn om dat werk, die publicatie, te mogen hergebruiken.

Dat had ik ook in mijn achterhoofd toen ik het artikel bekeek dat Barack Obama – je kent hem wel – schreef over de United States Health Care Reform in de Journal of the American Medical Association (JAMA). Hoewel het een betaald tijdschrift is, is dit artikel echter vrij toegankelijk – terecht want onder de Amerikaanse auteurswet wordt een publicatie van de overheid niet beschermd door auteursrecht – maar is het de vraag of je het daarmee ook als open access kunt beschouwen. Ja zou ik zeggen want als het niet beschermd wordt door het auteursrecht mag je het dus gewoon hergebruiken maar als het tussen de betaalde artikelen staat waarvan het auteursrecht allemaal geclaimd wordt door de American Medical Association dan moet je auteursrechtelijk wel erg sterk in je schoenen staan.

Een gebruiksrecht wordt niet apart vermeld bij het artikel (de copyrightmelding lijkt echter inmiddels ook weggehaald te zijn)

Maar ook als er wel een gebruiksrecht, in de vorm van bijv. een Creative Commons licentie, is afgegeven wil het nog niet zeggen dat je er alles mee mag. Dat is nog zo’n auteursrechtenmisverstand: een CC-licentie is niet hetzelfde als rechtenvrij.

Zoals in het voorbeeld van een festival dat een foto gebruikte op hun poster onder een CC-licentie maar naliet om daar de naamsvermelding bij te zetten die volgens de licentie vereist is. Ook daar kwam bijna een rechtszaak aan te pas voordat de organisatoren schikten met de rechthebbende.

De restjes van de week

In Amerika is het delen van wachtwoorden officieel verboden maar Netflix vindt het prima als je het toch doet.

Pokemon Go is zo’n groot wereldwijd succes dat er in Amerika meer regelgeving wordt opgesteld om overlast van Pokemontrainers te voorkomen dan om misbruik van wapens te voorkomen.

Nog drie weekjes en dan is het weer zo ver!

Microsoft kondigde het al bijna een jaar geleden aan, bood vervolgens de mogelijkheid voor alle bestaande gebruikers om hun gratis gigabytes te behouden maar begint nu dan toch echt met het terugbrengen van de gratis opslagruimte voor iedereen die geen actie ondernomen heeft. Ondanks dit vervelende gedoe blijft OneDrive mijn favoriete plek voor opslag van documenten, foto’s en OneNote notebooks.

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest in Europa (en wereldwijd) over de hoge btw op ebooks. België pakt stevig door en verlaagt zonder gedoe en discussie de btw op ebooks naar het lage tarief van 6 procent. Waarin een kleiner dan Nederland-land groter kan zijn dan hun noorderburen…..

Pokémon en bibliotheken. Wat een mooie combinatie.

Het verdrag van Marrakesh kwam met zeer veel moeite tot stand om de toegang tot beschermde werken te regelen voor blinden en slechtzienden en moet een nieuwe uitzondering in de auteurswetgeving (wereldwijd) opleveren. Maar ja, dat betekent wel dat rechthebbenden zo’n nieuwe uitzondering moeten ‘tolereren’ en in Europa liggen al enkele landen dwars als het gaat om het implementeren ervan. Maar ook in Amerika liggen de uitgevers dwars en hebben ze geen zin om blinden en slechtzienden te faciliteren. En dat is nou net de reden waarom auteursrecht zo’n slecht imago heeft …

Bibliotheken en het uitlenen van ebooks. Overal in de wereld een fijne combinatie 🙂

#

kobo tips en trucs

Kobo tips en trucs

Zo, dus je hebt (net) een Kobo ereader gekocht? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar wat uitleg over hoe je het optimale uit je ereader kunt halen. Of minimaal hoe je er ebooks op zet die je niet bij Kobo gekocht hebt. Maar ook als je je jouw ereader al een tijdje hebt wil je er misschien alsnog achterkomen hoe je bepaalde dingen (handiger) kunt doen? Hopelijk heb je dan wat aan de Kobo tips en trucs die ik de afgelopen jaren verzameld heb.

De onderstaande tips en trucs zijn voor Kobo ereaders maar ook voor de ebooks van Kobo die je via Kobobooks kunt kopen en die geoptimaliseerd zijn voor het lezen op een Kobo ereader.

Persoonlijke aanbevelingen bij Kobobooks

Of je het nou handig vindt of niet, je moet een (gratis) Kobo account aanmaken om een Kobo ereader in gebruik te nemen. Hoewel je ook elders gekochte ebooks kunt lezen op een Kobo ereader worden de bij Kobobooks gekochte ebooks automatisch verstuurd naar je ereader. Koop je af en toe een ebook bij Kobo? Kijk dan ook bij je persoonlijke aanbevelingen om de tips van Kobo te bekijken voor een eventuele nieuwe aanwinst.

kobo tips aanbevelingen

Koppel je Kobo account aan je Bol account (en synchroniseer ook de Bol ebooks naar je ereader)

Kobo en Bol werken nauw samen en delen feitelijk elkaars ebookwinkels. De titels (en prijzen) die je bij Bol.com ziet zijn dezelfde als bij Kobobooks. Maar wist je dat je in de accountinstellingen van je Kobo account een koppeling kunt maken met je Bol account? Ga daarvoor naar je account en kies in het eerste tabblad voor ‘Dit account verbinden’ achter ‘Mijn Bol.com account’.

Hugo Stekelenburg uit Utrecht voegt hier aan toe dat hij in januari 2015 problemen had met deze koppeling doordat zijn (Bol) wachtwoord (twee) leestekens bevatte. Of dit nog steeds problematisch is, is onbekend.

Als je dit gedaan hebt zie je alle ebooks die je bij Bol gekocht hebt ook in de bibliotheek staan van Kobobooks en worden ze vanaf dat moment gesynchroniseerd/verstuurd naar je Kobo ereader! Ook tellen ze mee voor de persoonlijke aanbevelingen die Kobo doet. Het maakt dan dus niets meer uit of je je ebooks liever bij Kobobooks of bij Bol koopt.

Leen ebooks bij de Bibliotheek en zet ze op je Kobo ereader

Je kunt ebooks kopen maar je kunt ze natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek! Om ze op je ereader te krijgen zul je (helaas) ook aan de slag moeten met Adobe Digital Editions omdat geleende ebooks nou eenmaal voorzien zijn van DRM. Die DRM zorgt ervoor dat de ebooks na vier drie weken automatisch niet meer te lezen zijn.

kobo tips bibliotheek

Op deze pagina vind je handleidingen (Windows en Mac) met uitleg over hoe je de ebooks op je ereader zet.

Gebruik Calibre om de ebooks op je Kobo ereader te beheren

Natuurlijk kun je de bij Kobo of Bol gekochte ebooks automatisch op je ereader laten zetten, via Adobe Digital Editions de bij de bibliotheek geleende ebooks versturen en de overige ebooks gewoon via je computer op je ereader zetten. Dat werkt allemaal prima om snel aan het lezen te kunnen gaan.

Wil je echter liever niet alle ebooks bewaren op je ereader maar bij voorkeur op één plek op je computer hebben? Of allerlei handige dingetjes kunnen doen zoals ook leesstatistieken hebben voor ‘gewone’ ebooks die je niet bij Bol of Kobo gekocht hebt en de serie-informatie tonen in de bibliotheek op je ereader omdat je graag complete series leest? Dan is Calibre echt iets voor jou. Calibre is gratis software dat bedoeld is voor het beheren van ebookbibliotheken en waar je zowel hele eenvoudige dingetjes snel of hele complexe dingen uberhaupt mee kunt doen. Ik heb er tientallen artikelen over geschreven en nog steeds niet alle mogelijkheden ontdekt. Een kleine selectie van nuttige dingetjes die je met je Kobo ebooks en ereader kunt doen:

Verken de opties van je ereader en lees zoals *jij* dat fijn vindt

Het grote voordeel van een ereader en ebooks is dat je zelf kunt bepalen hoe de tekst op een pagina er uit ziet. Marges, regelafstand, lettergrootte en lettertype zijn allemaal in te stellen naar eigen smaak. En toch kijkt lang niet iedereen naar de mogelijkheden en worden de standaardinstellingen het meest gebruikt.

Dat is zonde want door te variëren in (vooral) lettergrootte en regelafstand kunnen boeken echt beter leesbaar worden. Kobo heeft voor de meeste ingebouwde lettertypes zelfs nog geavanceerde instellingen toegevoegd zodat je het helemaal precies kunt instellen zoals jij dat fijn vindt. En vind je de standaardlettertypes niet voldoende? Dan kun je heel gemakkelijk je eigen lettertypes toevoegen! Neem dus de moeite om te ontdekken met welke instellingen jij het prettigste leest.

Lees (web)artikelen op je Kobo ereader met Pocket

Behalve ebooks kun je ook artikelen en bewaarde webpagina’s lezen op je Kobo ereader. Daarvoor werkt Kobo samen met Pocket en heeft het de Pocket app geïntegreerd in de software van alle recente Kobo ereaders.

pocket op de kobo ereaders

Je kunt vanaf een computer (en alle andere apparaten) eenvoudig webpagina’s en artikelen bewaren in Pocket. Vervolgens kun je de – recentste 50 – artikelen synchroniseren met de Pocket app op je Kobo ereader om ze nog eens na te lezen. Lees hier hoe je een Pocket instelt en artikelen kunt synchroniseren.

Pas de helderheid van de schermverlichting snel aan door op je scherm te vegen

Heel veel werk is het niet om de helderheid van je schermverlichting aan te passen (of aan/uit te zetten). Afhankelijk van het model van je ereader heb je een aparte knop om het aan of uit te zetten maar kun je altijd in het menu een icoontje vinden om het tussen 0% en 100% in te stellen.

Als je echter een boek aan het lezen bent moet je eerst 1x op het scherm tikken om dat icoontje te zien te krijgen, vervolgens dat icoontje aantikken en de schuifregelaar op de goede stand zetten.

Het kan echter een stuk sneller door helemaal links van het scherm – tegen de linkerrand aan – van boven naar beneden te vegen met je vinger om de helderheid te verlagen. Of van beneden naar boven om de helderscheid te vergroten. Probeer het maar eens.

Heb jij nog handige Kobo tips en trucs waarvan je vindt dat iedereen die eigenlijk zou moeten weten? Laat het dan weten in de comments!

#

Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in juli 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 28 2016) zijn dat de volgende tien titels:

  1. Huidpijn door Saskia Noort
  2. Verborgen door Karin Slaughter
  3. Het leven van een loser deel 10: Ff Offline door Jeff Kinney
  4. Voor jou door Jojo Moyes
  5. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
  6. On the go door Rens Kroes
  7. Hittegolf door Suzanne Vermeer
  8. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
  9. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
  10. Een klein leven door Hanya Yanagihara

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (13 juli 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie, de rode prijzen zijn juist opvallend hoog in verhouding]


Het eerste wat opvalt dat er zowel per ebookwinkel maar ook per titel grote onderlinge verschillen bestaan. Twee van de ebooktitels zijn – om onbekende redenen – niet bij Amazon te koop maar bij bijna alle andere ebookwinkels zijn er ook 1 of meerdere titels die je niet kunt kopen daar. Sterker nog, de enige ebookwinkel waar je alle negen (Killerbody Dieet heeft geen ebookversie) ebooks kunt kopen is Bol/Kobo.

De nummer 1 deze maand is de nieuwste titel van Saskia Noort en zoals dat met hele recente titels gaat: die zijn overal voor de volle prijs. Je betaalt dus hetzelfde, ongeacht waar je de titel koopt.

Verborgen van Karin Slaughter is ook nog maar twee weken geleden uitgekomen en is niet bij Amazon te koop. De andere buitenlandse ebookwinkel, Google Play Books, heeft het ebook echter wel en het is daar notabene nog met een mooie korting te koop: slechts €9,51 in plaats van de €13,99 die je elders moet afrekenen.

Voor jou van Rens Kroes springt er bij Bruna juist uit maar dan in negatieve zin. De titel is overal in de aanbieding voor €4,99 maar bij Bruna kost het de volle €9,99. Een beetje zuur als je bedenkt dat de papieren versie 1 cent duurder is.

Bij On the go zie je wel weer het inmiddels bekende patroon terug waarbij een bestseller bij zowel Amazon als Google Play Books goedkoper te krijgen is. Bij beide betaal je €8,15 in plaats van €11,99 en dat is een mooi voordeeltje. Ditzelfde is bij Pogingen iets van het leven te maken ook weer het geval: bij zowel Amazon als Google Play Books betaal je €8,83 ipv €12,99.

Dat de verschillen onderling echt groot kunnen zijn zie je deze keer heel goed terug bij Een klein leven. Bij Amazon is het niet te koop, bij Bol/Kobo, Ebook.nl en Libris is het in de aanbieding voor €8,99, bij Google Play Books betaal je €10,19 terwijl je bij Bruna de volle mep betaalt met €14,99. Dat scheelt dus maar liefst 40% tussen de goedkoopste en de duurste.

Conclusies?

Deze maand zijn voor diverse titels de onderlinge verschillen groot. Maar ook valt het op dat er maar één ebookwinkel is waar je daadwerkelijk alle ebooks *kunt* kopen: Bol/Kobo. Ben je geïnteresseerd in Verborgen? Dan bespaar je ruim 4,50 euro door die bij Google Play Books te kopen. Dat is, samen met Amazon, ook de goedkoopste plek om On the go en Pogingen iets van het leven te maken op de kop te tikken. Maar wil je alsnog een exemplaar van Een klein leven kopen? Dan moet je juist bij Bol/Kobo, Ebook.nl of Libris zijn.

Zoals gezegd is Bol/Kobo de enige plek waar je alle titels kunt kopen en hoewel dat niet voor alle titels de goedkoopste optie is, betaal je daar €93,91 voor de negen beschikbare ebooks in plaats van €153,85 voor de negen papieren edities.

Uitgaande van de prijzen bij Bol/Kobo betaal je daarmee gemiddeld 61% van de prijs van de papieren versie. Dat was vorige maand nog 57,3% maar met de kanttekening dat dit percentage lager uitvalt als je bereid bent om bij verschillende ebookwinkels voor de goedkoopste versie te winkelen. In dat geval betaal je €81,43 (52,9% van de papieren prijzen)

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
  • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
  • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
  • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
  • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
  • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
  • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
  • Van 1 juli t/m 31 juli zijn er in het kader van de Vakantie lezen actie weer 20 bestseller ebooks in de aanbieding voor €7,99. Ongeacht bij welke ebookwinkel je ze koopt;
  • Op zoek naar Harlequin ebooks? Bij (o.a.) Bol is er een actie waarbij je 5 ebooks voor 15 euro kunt kopen met titels van Nora Roberts en Tess Gerritsen. Dezelfde actie is ook bij Kobo natuurlijk;
  • Bol heeft zijn eigen zomeractie waarbij er tot 60% korting wordt gegeven op meer dan 100 titels;
  • Ebook.nl viert de zomer met een actie voor reisverhalen. Deze duurt tot 27 juli;
  • Ook voor spannende boeken van o.a. Nicci French en Marion Pauw zit je goed bij Ebook.nl want daar vind je meer dan 100 titels voor €4,99 per stuk terug. De actie duurt tot 31 juli;
  • Fans van Linda Jansma kunnen hun collectie van ebooks goedkoop aanvullen bij Ebook.nl want om de lancering van de nieuwe titel te vieren zijn al haar vorige titels voor €2,99 te koop. Je moet er wel snel bij zijn want de actie duurt tot en met 15 juli;
  • Bruna heeft meerdere ebookacties lopen: 8 ebooks van Pretty Little Liars voor €2,99 per stuk, 19 Feelgood boeken voor €3,99 per stuk, 9 prachtige ebooks van Roald Dahl voor €4,99 per stuk. Deze acties lopen (ook bij de andere ebookwinkels) tot 31 augustus;
  • Libris promoot de Fjällbacka Murders ebooks van Camilla Läckberg die nu van 9,99 voor 4,99 te koop zijn tot 31 juli;
  • Ook bij Libris speciale aandacht voor tijdloze boeken uit de wereldliteratuur die t/m 31 augustus van 6,99 voor 2,99 euro verkrijgbaar zijn.

#

Pagina 1 of 352123...153045...Laatste »
  • © 2006- 2016 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top