linkedin contactenlijst

Je LinkedIn contactenlijst (in je archief) downloaden

LinkedIn is de afgelopen jaren veranderd van een eenvoudig zakelijk netwerk waarbij de focus vooral lag op het contact leggen met anderen (en het bijhouden van je digitale rolodex) naar een uitgebreid sociaal netwerk waar het om endorsements, likes en een flinke dosis zelfpromotie gaat. Er is mijns inziens niets mis met zien en gezien worden op LinkedIn maar dat lijkt wel ten koste te zijn gegaan van die digitale rolodex.

Je LinkedIn contactenlijst (lijst met connecties) is er nog steeds wel maar het is al geruime tijd niet meer mogelijk deze rechtstreeks te exporteren of te downloaden. Gelukkig kun je de gegevens van al je connecties wel terugvinden in een te downloaden archief van al je LinkedIn informatie. Ik leg uit hoe je dit archief kunt downloaden, welke gegevens je er in terug kunt vinden en hoe je de lijst met connecties kunt opschonen in Excel.

Wat zit er allemaal in het archief?

LinkedIn bewaart zo’n beetje alle informatie en gegevens die bij jouw account horen. Alles wat je zelf hebt ingevuld in je profiel natuurlijk, basisgegevens van alle geïmporteerde contacten en connecties die je hebt maar ook reacties die je op andermans berichten hebt gegeven, een lijst met advertenties waar je op geklikt hebt, recente likes, recente zoekacties maar ook gedeelde foto’s en de bijdragen die je in de LinkedIn groepen gedaan hebt. En nog veel meer. Maar voor nu gaat het me alleen om de gegevens van mijn LinkedIn connecties.

Downloaden van je eigen LinkedIn archief

Stap 1. Ga naar je profielfoto rechtsboven op de voorpagina en klik op Privacy en instellingen

linkedin contactenlijst

Stap 2. Scroll naar beneden in het tabblad Account en klik op de optie Archief van uw gegevens downloaden

linkedin contactenlijst

Stap 3. Vraag je archief aan.

linkedin contactenlijst

Stap 4. Wachten maar!

linkedin contactenlijstLinkedIn verstuurt de gegevens in twee stappen. Na een paar minuten krijg je een mailtje dat het eerste deel van je archief gereed is om te downloaden op een speciale downloadpagina. Afhankelijk van hoeveel activiteit er op je account heeft plaatsgevonden duurt het dan maximaal 24 uur voordat je het tweede deel kunt downloaden waar je hele accountgeschiedenis in terug te vinden is. Je hebt dan 72 uur de tijd om het archief te downloaden.

Ik kreeg weliswaar meteen een mailtje voor het downloaden van dat eerste deel van het archief – waar de lijst met connecties in zou moeten zitten – maar ik kon het bestand niet downloaden. Na drie time-outs gaf ik het op. Zes uur later kreeg ik de tweede melding en deze keer kon ik het archief probleemloos downloaden. In dit archief zat gelukkig ook de lijst met contacten. Ik heb geen idee waarom dat eerste deel niet gedownload kon worden.

Je LinkedIn contactenlijst

In het gedownloade archiefbestand vind je – na uitpakken van het zipbestand – een aantal csv bestanden terug. Dat zijn tekstbestanden waarin alle gegevens met komma’s van elkaar gescheiden zijn: comma separated values.

linkedin contactenlijstHet is een beetje verwarrend dat LinkedIn ook een bestandje Contacts.csv aanlevert. Dit zijn de geïmporteerde contacten als je gebruik gemaakt hebt van de functie om LinkedIn gebruikers te vinden onder de contactpersonen in de adresboek(en) van je Gmail of Hotmail account. De gegevens van je connecties op LinkedIn kun je echter vinden in Connections.csv.

Hoewel je kunt dubbelklikken op dit bestand om deze meteen in Excel te openen, levert je dat wel een slecht leesbaar bestand op. Je ziet dan alle gegevens achter elkaar staan op 1 regel, gescheiden door komma’s, in Excel terug en dat leest niet zo fijn. Hieronder laat ik de stappen zien waarmee je een leesbaar Excel bestand krijgt met de contactinformatie van je connecties erin. Ik gebruik een Engelstalige versie van Excel maar het werkt verder identiek in de Nederlandstalige versies.

Stap 1. Open Excel (open eventueel een nieuw leeg document) en klik op het tabblad Data. Vervolgens kies je voor From Text om het csv bestand te importeren in Excel.

twitterarchief_excel1
Blader naar de map waar Connections.csv staat en druk op OK. Vervolgens start de import wizard die je in verschillende stappen door het proces van importeren leidt.

Stap 2. Kies bij de eerste stap van de wizard voor Delimited (of gescheiden). Dit wil zeggen dat er een scheidingsteken zit tussen de verschillende velden in het csv bestand.

linkedin contactenlijst
Stap 3. De tekstwizard denkt waarschijnlijk dat het scheidingsteken een tab is maar dat is niet zo. Het is een komma dus deze moet je in stap 2 van de wizard aanvinken! Je ziet ook onderin dat venster dat er ineens lijntjes netjes verschijnen tussen de verschillende velden.

linkedin contactenlijst
Stap 4. Je kunt op Next klikken om nog meer in te stellen maar dat is in dit geval overbodig. Klik op Finish om de wizard af te sluiten en je krijgt de vraag of je de inhoud in het geopende lege Excel document wilt of in een nieuwe worksheet.

twitterarchief_excel4

De bestaande is prima dus druk op OK en je ziet je lijst met connecties verschijnen in je Exceldocument. Keurig met voornaam, achternaam, mailadres, bedrijf en functie, elk in een eigen kolom.

Vervolgens kun je de Excellijst natuurlijk sorteren zoals je dat zelf wilt. Een lijst van al je connecties op alfbetische volgorde van achternaam is namelijk een stuk handiger dan de standaardvolgorde waarin LinkedIn de lijst aanlevert.

@afbeelding via Pixabay met CC0 verklaring

#

Tweetweekoverzicht week 20 2016: Google Spaces, Twitter, Wayback Machine, Virtual Reality, Elsevier is de nieuwe eigenaar van SSRN en Storytel neemt Mofibo over

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht komt Google met Spaces, kun je binnenkort meer content kwijt in een tweet, neemt Elsevier preprintserver SSRN over, vindt zelfs de rechter The Wayback Machine een verantwoorde bron, verkennen edubloggers virtual reality en wordt Mofibo overgenomen door Storytel.

Google Spaces

Google kwam vorige week met een nieuwe dienst op de proppen: Spaces. Spaces is bedoeld om linkjes (naar artikelen), video’s en afbeeldingen te delen over een onderwerp naar keuze met een groep andere mensen. Je maakt een nieuwe Space aan, geeft een onderwerp mee, nodigt anderen uit en begint met delen. Natuurlijk is er ook een Spaces app voor iOS en Android zodat je onderweg kunt lezen en delen.

Google ziet het zelf als een ideale manier om (al) je vrienden op 1 plek te krijgen omdat ze zelden of nooit gebruik maken van dezelfde sociale netwerken en ik moet zeggen dat het daarvoor wel een handige tool kan zijn. Om bijvoorbeeld foto’s van een avondje uit te delen met je collega’s of video’s/foto’s van de kleinkinderen met de grootouders en rest van je familie.

Meer content in 140 tekens in tweets

Het lijkt er op – Twitter heeft het nog niet bevestigd – dat Twitter voor 1 juni een wijziging gaat doorvoeren waarmee linkjes (naar sites, foto’s en video’s) niet meer gaan meetellen in de limiet van 140 tekens in tweets. Handig want links tellen nu voor 23 tekens mee (ze worden standaard al ingekort met een url shortener) en dat zou dus meer ruimte bieden voor daadwerkelijke tekst in een tweet.

Het lijkt, in tegenstelling tot het eerdere gerucht dat Twitter de limiet van 140 tekens volledig los zou laten, wel iets te zijn waar twitteraars mee kunnen leven want de reacties zijn overwegend positief. Net als de mijne, mits dit nu niet gaat leiden tot veelvuldig gebruik van tweets waar tientallen links in verwerkt zijn. Of erger.

Elsevier neemt SSRN over

Social Science Research Network (SSRN) is een populaire repository waar onderzoekers conference papers, preprints en andere wetenschappelijke publicaties gratis kunnen uploaden en delen. Het is daarmee een grote en belangrijke bron van Open Access publicaties geworden op het gebied van (vooral) economie, recht en de sociale wetenschappen. De schok was dus behoorlijk groot toen SSRN afgelopen week bekend maakte een nieuwe eigenaar te hebben: Elsevier.

Een begrijpelijke stap voor Elsevier die probeert hun business model dichterbij de auteurs te brengen en verder weg van de bibliotheken die steeds minder bereid zijn de praktijken van Elsevier te accepteren. Vele auteurs hebben zich al negatief uitgesproken over deze stap maar het is nog niet duidelijk wat er allemaal precies gaat veranderen bij SSRN. Hoewel de formulering van Elsevier in hun eigen verklaring weinig goeds voorspelt (vetgedrukte komt van mij):

Both existing and future SSRN content will be largely unaffected and, like Mendeley, we’ll help researchers share post-submission versions of their work responsibly. 

Oftewel, Elsevier ziet vooral een rol om duidelijk te maken dat Open Access leuk en aardig is voor preprints maar wil een dikke vinger in de pap houden als het om peer-reviewed gepubliceerde versies gaat. Je ziet de bui al hangen. Wat kunnen de tienduizenden auteurs nog doen die artikelen hebben aangeleverd op SSRN? Daar ga ik op in in de volgende Juridische kwesties komende maand.

Rechter vindt Wayback Machine een prima bron van bewijsmateriaal

Niets is permanent op het internet en met die vluchtigheid van informatie is het soms lastig om aan te tonen dat iets wel (of juist niet) op een website heeft gestaan. Wat weerhoudt mij er van om mijn Creative Commons-licentie (rechtsonderaan op de voorpagina van mijn blog) weg te halen en te claimen dat die er nooit gestaan heeft?

Nou, de Wayback Machine van Internet Archive dus. Deze site archiveert miljoenen websites en doet dat periodiek zodat je ook wijzigingen in de sites kunt terugvinden. Haal ik vandaag mijn CC-licentie weg, dan zijn er tientallen kopieën van Vakblog te vinden in de Wayback Machine om aan te tonen dat die er toch echt jarenlang gestaan heeft. En kan iedereen zich daar alsnog op beroepen want eens gegeven blijft gegeven met een CC-licentie.

In Amerika speelde een enigszins vergelijkbaar voorgeval waarbij een bedrijf zijn handelsmerk aantrof op een vacturesite en de site die snel verwijderde. Het bedrijf kon met screenshots uit The Wayback Machine aantonen dat het er wel degelijk gestaan had en hoewel de site via de rechter probeerde dit bewijs te ontkrachten door de werking van The Wayback Machine ter discussie te stellen, oordeelde de rechter dat The Wayback Machine prima als bron voor bewijsmateriaal gebruikt kon worden.

Edubloggers aan de VR

Op 10 mei jl. was er bij SURF(net) weer een Edubloggers Meetup – waar edubloggers uitgenodigd worden om kennis te nemen van en te discussiëren over nieuwe ICT ontwikkelingen in het onderwijs – en kregen acht edubloggers te kans om het over virtual reality te hebben. Ik was daar ook bij en mocht aanhoren welke projecten en pilots er al liepen met VR in het onderwijs. Ik kreeg de Samsung Gear VR op mijn hoofd aan het einde van de bijeenkomst en was in één klap bekeerd.

Voor Computable schreef Marjolein van Trigt een verslag van deze bijeenkomst en afgelopen week was dit op de site na te lezen. Ze verwijst ook naar het verslag dat edublogger Koen Steeman op de dag zelf al schreef.

Als informatieprofessional kijk ik meestal wat anders tegen dit soort ontwikkelingen aan dan mijn collegabloggers en vroeg ik me af hoe je de VR-technologie laagdrempelig (en grootschalig) beschikbaar krijgt voor het onderwijs, de docenten kunt en moet gaan ondersteunen in het gebruik ervan en vooral, hoe je er voor zorgt dat je de relevante en (voor jouw VR-technologie) geschikte apps uberhaupt kunt vinden om in te zetten voor het onderwijs. Wat heb je aan VR-brillen als je vervolgens een ongeluk moet zoeken naar geschikte apps? Om nog maar niet te spreken van de apps die je zelf zou kunnen (moeten?) ontwikkelen. Die antwoorden zijn er ook lang nog niet vermoed ik.

Storytel neemt Mofibo over

Het Zweedse Storytel (de audioboeken-abonnementsdienst die behalve in Scandinavië en Polen ook in Nederland actief is) maakte gisteren bekend dat ze het Deense bedrijf Mofibo hebben overgenomen voor 100 miljoen Deense kronen. Mofibo is de ebookabonnementsdienst (die ook veel audioboeken heeft) die eerder dit jaar eveneens de deuren opende in Nederland en nog steeds probeert om met een introductie-aanbieding naast Bliyoo te komen.

Het persbericht van de Nederlandse Storytel geeft geen details over wat dit gaat betekenen voor het aanbod van titels Storytel of wat er met Mofibo gaat gebeuren maar het Zweedse moederbedrijf laat in haar eigen (Google Translate) verklaring weten dat beide diensten weliswaar voorlopig beschikbaar blijven in Zweden en Denemarken maar dat Mofibo in Nederland gesloten wordt en bestaande abonnees een Storytel abonnement aangeboden krijgen.

En daarmee eindigt een stukje versplintering op de Nederlandse markt als het gaat om audioboeken (Mofibo heeft een betere deal voor Engelstalige audioboeken die nu waarschijnlijk allemaal naar Storytel gaan) maar lijkt het Mofibo ebooksavontuur in Nederland nu al voortijdig beëindigd te zijn.

#

Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in mei 2016 (plus de ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er permanent ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 20 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Jij zegt het door Connie Palmen (Winnaar Libris Literatuur Prijs 2016)
 2. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 3. Moedervlekken door Arnon Grunberg
 4. Hittegolf door Suzanne Vermeer
 5. De laatste mijl door David Baldacci
 6. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
 7. Een klein leven door Hanya Yanagihara (DWDD boek van de maand april 2016)
 8. Als het zaterdag wordt door Nicci French
 9. Litmanen 10 door Jari Litmanen
 10. 10 jaar Nick & Simon door Klaas Bond (ebookversie verschijnt 26 mei 2016)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik – deze maand voor de laatste keer – bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (18 mei 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

bestseller ebooks

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]


De “buitenlandse” ebookwinkels mogen ook deze keer weer stunten met relatief nieuwe titels en zelfs de nummer één (Jij zegt het) is met een fors voordeel te koop: bij Amazon.nl en Google Play Books betaal je slechts €8,15 ipv €11,99 elders. Ook Hittegolf is bij beide ebookwinkels het goedkoopst (€7,99 tegenover €9,99) en datzelfde geldt ook voor De laatste mijl. Voor die laatste betaal je slechts €10,99 ipv €14,99 en dat is een groot verschil, zeker als je naar de papieren prijs kijkt.

Een nog groter verschil echter zie je bij Een klein leven. Die is bij Google Play Books voor €10,19 verkrijgbaar en hoewel je dezelfde prijs zou verwachten bij Amazon.nl blijkt dit ebook hier (tijdelijk?) niet te vinden te zijn.

Dat is echter niet de enige titel die niet overal verkrijgbaar is. Moedervlekken was niet te vinden bij Google Play Books terwijl ik zonder resultaten zocht naar de ebookversie van De verwarde cavia bij zowel Google Play Books als Bruna. Voor de prijs maakt het weinig uit want die lijkt overal (waar ik het wel kon vinden) €9,99 te zijn.

Had vorige maand Bruna nog als enige de laagste prijs (€9,99) voor Als het zaterdag wordt, deze maand duiken zowel Amazon.nl als Bol daar onder. Tijdelijk (?) koop je het nieuwe deel van Nicci French voor €7,99 bij deze ebookwinkels (bij Kobo is die €8,99!). Ben je benieuwd naar het boek van Jari Litmanen? Dan maakt het niet uit waar je het koopt want het ligt overal voor €13,99 in de virtuele schappen. Voor 10 jaar Nick & Simon moet je overal €9,99 betalen, tenminste als je de titel kunt voorbestellen: de ebookversie komt op 26 mei beschikbaar.

Bij Boogsy is het even opletten. Zowel de prijzen van Amazon.nl als die van Google Play Books zijn hier niet in opgenomen en dat zorgt ervoor dat je bij sommige titels dus een hogere prijs bij Boogsy aantreft dan bij één van die eerdergenoemde ebookwinkels. Zoeken bij Tom Kabinet naar een bestseller ebook levert je deze maand ook weinig op: geen van de top 10 titels is er te vinden.

Conclusies?

Het is duidelijk dat je deze maand vooral (weer) bij de “buitenlandse” ebookwinkels moet zijn voor koopjes. Bij Amazon.nl en Google Play Books zijn vier van de acht leverbare titels goedkoper te vinden. Bij Bol.com en Kobo ben je ook goedkoop uit als je de nieuwe titel van Nicci French wilt halen maar het zijn de Kindle bezitters die deze maand het meest besparen als je alle titels op de kop wilt tikken.

Als je dan kijkt naar de prijzen van de titels die bij elke ebookwinkel verkrijgbaar zijn (en er vanuit gaat dat ook Een klein leven voor €10,19 te koop zal zijn) dan ben je €59,30 kwijt voor zes bestseller ebooks bij Amazon.nl in plaats van de papieren prijs van €119,87. Bij Google Play Books is dat €66,30, bij Bol/Kobo €73,84 terwijl je bij de overige ebookwinkels €80,94 betaalt.

Uitgaande van de prijzen bij Amazon betaal je daarmee gemiddeld 49,5% van de prijs van de papieren versie. Dat was vorige maand nog 74%(!).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Bol doet aan stapelkorting voor ruim 70 ebooks (waaronder diverse voormalige top 10 bestsellers). Twintig procent korting als je één van de titels koopt, 30% als je er twee koopt en 40% bij aankoop van drie titels;
 • Liever literaire titels in de aanbieding? Dat komt goed uit want Bol heeft ook een actie voor ruim 60 literaire ebooktitels die tijdelijk voor €7,99 per stuk verkrijgbaar zijn. Deze actie vind je ook terug bij Kobo;
 • Kobo heeft een “Drie halen, twee betalen” actie waar je kunt kiezen uit 35 ebooks;
 • Liever 30% korting op ebooks over lichaam en geest? Dat komt goed uit want die actie is er ook bij Kobo;
 • Ebook.nl promoot de eerdere titels van Suzanne Vermeer die alle voor €4,99 te koop zijn tot 1 juni a.s.;
 • Tot 3 juni kun je bij Ebook.nl de titels van Jill Mansell voor €4,99 per stuk kopen. Ook bij Libris worden deze gepromoot.

#

hbo kennisbank

Auteursrecht, Open Access en de HBO Kennisbank

Vanmiddag mocht ik tijdens het gebruikersoverleg van de HBO Kennisbank vertellen over de auteursrechtelijke aspecten van het publiceren van scripties en onderzoekspublicaties in die HBO Kennisbank. Dat was bijzonder treffend – vond ik – omdat tien jaar geleden tijdens het project van het opzetten van de HBO Kennisbank de werkgroep Auteursrechten en hbo werd opgericht. Die werkgroep ging aan de slag met het toestemmingsformulier voor het publiceren van scripties en werd jaren later het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten-hbo toen er veel meer auteursrechtkwesties gingen spelen.

Er valt echter nog genoeg te zeggen over auteursrecht want behalve toestemmingsformulieren voor studenten spelen er nog vele andere zaken. En dus ging ik in op het werkgeversauteursrecht (omdat er ook publicaties van medewerkers op de site staan), legde uit dat als scripties of leermateriaal auteursrechtelijk beschermd materiaal van anderen bevat je daar op moet letten, behandelde de Open Access bepaling in het auteurscontractenrecht, gaf een toelichting op wat Open Access voor het hbo betekent en constateerde dat er nog onvoldoende gekeken wordt naar een gebruiksrecht voor alle publicaties in de HBO Kennisbank. Hergebruik van het materiaal blijkt maar in een minderheid van de gevallen mogelijk en ik hoop het gebruikersoverleg ervan overtuigd te hebben om, zo veel mogelijk, met Creative Commons licenties te gaan werken. Zodat Open Access ook echt Open Access wordt.

Auteursrecht en de HBO Kennisbank

Meer lezen over de verschillende onderwerpen die ik besproken heb?

#

metadata inlegvel

Metadata als een inlegvel toevoegen aan ebooks in Calibre

In Calibre kun je metadata aan ebooks toevoegen zodat je in je bibliotheek beter kunt zien waar een boek over gaat. Zo kun je informatie over de serie toevoegen, wie de uitgever is van de titel, welk jaar het uitgegeven is, tags en – nog handiger – een beschrijving toevoegen waar het boek over gaat. In veel gevallen kun je die zelfs al kant en klaar downloaden. Dat werkt prima in Calibre maar deze metadata wordt niet getoond in ereading apps of op ereaders omdat ze niet in het ebook zelf (kunnen) worden opgenomen. 

Calibre heeft echter een – beetje verstopte – mogelijkheid om deze informatie alsnog als inlegvel op een nieuwe pagina *in het ebook* op te nemen. Hierdoor krijg je een nieuw titelblad in het ebook met daarop de bovengenoemde metadata vermeldt.

Boeken bijschaven in Calibre

Vanzelfsprekend heeft het toevoegen van metadata als inlegvel aan ebooks alleen maar zin als de ebooks in je Calibre bibliotheek ook daadwerkelijk voorzien zijn van (goede) metadata. Ik vermoed dat maar weinig gebruikers dit doen en misschien is de reden dat de ontwikkelaar van Calibre er voor gekozen heeft om de geavanceerde opties voor het aanpassen van ebooks standaard niet zichtbaar te maken in de menubalk.

De menu-optie Boeken bijschaven (Polish books) kun je echter eenvoudig zelf toevoegen aan de menubalk. Ga naar Voorkeuren en Werkbalk, en kies dan voor de De hoofdwerkbalk om nieuwe knoppen toe te kunnen voegen.

calibre boek bijschaven inlegvel

Voeg de knop voor Boeken bijschaven toe door ze van de linkerkolom naar de rechterkolom te klikken

calibre boek bijschaven inlegvel
De knop verschijnt helemaal onderaan in de rechterkolom en dat betekent dat de knop helemaal rechts te zien zal zijn in het hoofdmenu van Calibre. Dit kun je zo laten maar je kunt het in dit scherm ook naar een andere (hogere) plek slepen mocht je dat prettiger vinden. Klik op Toepassen om de nieuwe knop Boeken bijschaven definitief toe te voegen.

calibre boeken bijschaven inlegvel

Metadata als inlegvel toevoegen

Selecteer één of meerdere titels in de Calibre bibliotheek – waarvoor de titel, naam van de auteur, evt serie-informatie, naam van de uitgever, jaar van uitgave, evt tags en een omschrijving ingevuld zijn bij de metadata – en klik dan op de knop Boeken bijschaven.

calibre boeken bijschaven inlegvel
Je krijgt dan een negental taken te zien die Calibre kan uitvoeren om de ebooks bij te schaven/op te poetsen. Eén ervan is bijvoorbeeld het ‘uitdunnen’ (verwijderen) van alle ingesloten lettertypes zodat je gegarandeerd het lettertype van een ebook kunt aanpassen op een ereader.

In een eerder artikel beschreef ik hoe je de ingesloten lettertypes kon verwijderen met behulp van de Modify Epub plugin in Calibre. Deze plugin biedt ook de mogelijkheid om de metadata als inlegvel toe te voegen aan ebooks maar biedt daarnaast nog vele andere opties die verder gaan dan de Boeken bijschaven functionaliteit.

Om de metadata in het ebook toe te voegen moeten de volgende twee opties aangevinkt worden:

 • Metadata in boekbestand bijwerken
 • Metadata als een “inlegvel” toevoegen/vervangen

Klik op OK en Calibre zal nu de metadata bij alle geselecteerde ebooks toevoegen als (nieuw) titelblad in het epub bestand zelf. Na afloop heb je per titel een nieuw EPUB bestand terwijl een kopie van het oorspronkelijke bestand (zonder inlegvel) als ORIGINAL_EPUB bewaard is. Je kunt bij het versturen naar een ereader dan alsnog kiezen welke versie je wilt lezen.

En het eindresultaat ziet er dan zo uit:

calibre inlegvel
Welke metadatavelden getoond worden op dit inlegvel (en hoe), wordt bepaald door een template die terug te vinden is in de resources\jacket map binnen de Calibre installatiemap. Dit templates.xhtml bestand met bijbehorend stylesheet.css moet je echter handmatig bewerken in een webeditor en dat laat ik hier buiten beschouwing.

@foto in headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Pagina 1 of 345123...153045...Laatste »
 • © 2006- 2016 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top