Tweetweekoverzicht week 34 2016: SF awards 2016, NPO Netflix, Instaper, Playstation Now op PC, Windows 10 en Kobo ereaders, Europese auteursrechtwetgeving en de onderzoeksagenda van de hogescholen

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht zijn de winnaars van de Hugo Awards en de Arthur C. Clarke Award 2016 bekend gemaakt, wil NPO van Uitzending Gemist naar NPO Gestart, neemt Pinterest Instaper over, kun je nu honderden Playstation 3 spellen spelen op je pc, worden Kobo ereaders dankzij een update van Windows 10 nu weer herkend op je computer, lekt een voorstel uit van de Europese Commissie over de plannen voor de nieuwe auteursrechtwetgeving en presenteren de hogescholen hun strategische onderzoeksagenda 2016-2020.

Hugo Awards en Arthur C. Clarke Award 2016

Liefhebbers van Engelstalige SF konden afgelopen week weer hun hart ophalen aangezien de jaarlijkse prijzen voor de beste titels uitgereikt werden. De Hugo Award voor het beste boek ging naar The Fifth Season van Naomi Jemisin terwijl de Arthur C. Clarke Award naar Children of Time ging van Adrian Tchaikovsky.

De Hugo’s worden al enkele jaren ‘verpest’ door allerlei acties die proberen om de lijst met genomineerde titels te beïnvloeden en zelf geef ik de voorkeur aan het lezen van de genomineerde titels van de Arthur C. Clarke Award die ik dit jaar alle zes wil lezen. Ik ben met de derde titel bezig (Arcadia van Iain Spears) en heb de winnaar nog in mijn immer uitdijende voorraad titels op mijn Kindle staan als toetje. En vroeger of later kom ik vast ook nog wel aan The Fifth Season toe.

NPO Gestart (of NPO Netflix)

De Nederlandse publieke omroepen willen vernieuwing en hebben na drie jaar ingezien dat een Netflix model van on demand kijken beter aansluit bij de wensen van tv kijkers. Ongetwijfeld ingegeven door het feit dat Nederland steeds minder kijkt naar de geprogrammeerde uitzendingen en die paar series of programma’s die ze wel willen zien, terugkijkt in een belabberde kwaliteit via Uitzending Gemist.

En dus wil de NPO ook met een eigen on demand platform komen en Uitzending Gemist transformeren naar een platform waar je – hopelijk in goede kwaliteit – alle programma’s van de publieke omroepen kunt terugvinden op een manier zodat je afleveringen kunt kijken wanneer je wilt. Hoe zich dat moet verhouden tot NLZiet, waar het gaat verschillen en natuurlijk wat dat moet gaan kosten, daar is nog niets over bekend gemaakt.

NLZiet – waar je al programma’s van (o.a.) de NPO kunt terugkijken in HD kwaliteit – is mijns inziens geen voorbeeld van een goed doordacht product en aangezien het feitelijk concurreert met het gratis Uitzending Gemist heb ik er nog niet heel veel vertrouwen in dat NPO Gestart het wel goed gaat doen. Maar wie weet is de NPO zo slim om ook series in te gaan kopen die (volledig) op het nieuwe platform te zien zijn zonder dat je 10 tot 20 weken moet wachten tot ze allemaal op tv uitgezonden zijn. En ook om aangekochte films beschikbaar te maken zodat je mensen nog een reden geeft om er een paar euro per maand voor te gaan betalen.

Instapaper overgenomen door Pinterest

Instapaper is een webdienst waar je artikelen in kunt bewaren en die je – ontdaan van advertenties en websitespecifieke opmaak – vervolgens later kunt teruglezen in o.a. de Instapaper apps of Kindle ereaders. Het was (is?) een grote en veelgebruikte dienst hoewel ik persoonlijk meer heil zag in hun concurrent Read it later, dat nu Pocket heet.

Hoe dan ook, Instapaper maakte afgelopen week bekend dat ze nu onderdeel uitmaken van Pinterest. Het zal vermoedelijk onderdeel zijn van een strategie van Pinterest om behalve het pinnen van foto’s nu ook artikelen en tekstuele webcontent te kunnen opslaan en te delen met anderen. Maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk dus ook hier is het afwachten geblazen.

Playstation Now op je pc

De (prijzige) Playstation Now dienst biedt een interessante manier om honderden Playstation (3) spellen te spelen middels een abonnementstructuur. Het kost weliswaar 16,99 euro per maand (au) maar je kunt dus kiezen uit een bibliotheek van meer dan 300 PS3-games die via streaming te spelen zijn. Geen downloads, geen schijfjes maar slechts een internetverbinding en een apparaat om het op te kunnen spelen.

Dat werkt verrassend goed merkte ik toen ik een half jaar geleden de dienst enkele maanden kon uitproberen op de Playstation 4. De spellen draaien op de servers van Playstation Now en zowel de beelden als de input van de controller worden over en weer verzonden op een manier dat je zonder problemen zelfs de meest intensieve spellen kunt spelen.

Als het op een Playstation 4 werkt dan werkt het ook op zo’n beetje alle apparaten met een internetverbinding en afgelopen week lanceerde Playstation Now dan ook voor de pc. Waardoor het voor het eerst mogelijk is om Playstation spellen te spelen op een pc. Je moet er wel een Playstation controller voor aansluiten (en Sony brengt nog een adapter uit om de PS4 controller wireless te laten werken met je pc) maar voor de rest heb je alleen een redelijke internetverbinding nodig met een minimum van 5Mbps.

Het feit dat we in Nederland een zeer goede infrastructuur van internetverbindingen hebben zal bepalend zijn geweest in de keuze om de PS Now voor PC dienst het eerst in Nederland (en Belgie) uit te rollen naast natuurlijk de VS en dus kun je er nu al mee aan de slag. Als je daar 17 euro per maand voor overhebt natuurlijk. En geen PS3 hebt met een uitgebreide bibliotheek aan games.

Windows 10 en Kobo ereaders

Ja, dat was me wat. De Anniversary Update voor Windows 10 bracht veel vernieuwingen voor het besturingssysteem van Microsoft maar zorgde er ook voor dat aangesloten Kobo ereaders niet meer als zodanig herkend werden. Waardoor je er noch rechtstreeks, noch via Adobe Digital Editions en noch via Calibre nieuwe ebooks op kon zetten.

Het was wachten tot er een oplossing kwam en afgelopen week kwam die er ook in de vorm van een update (KB3176934) die er voor zorgde dat de ereaders weer herkend werden. Ik heb het op een laptop en een Windows tablet geïnstalleerd en alles werkt inderdaad weer naar behoren.

Plannen voor nieuwe Europese auteursrechtwetgeving lekken uit. En die stemmen niet tot vrolijkheid

Ik heb al meerdere keren geschreven over het voornemen van de Europese Commissie om (eindelijk) met nieuwe auteursrechtwetgeving te komen. Er zijn meerdere publieke consultaties geweest en enkele hoopgevende signalen dat de nieuwe wetgeving (beter) rekening gaat houden met onderwerpen als text and data mining en wellicht het verruimen van het leenrecht zodat bibliotheken ebooks kunnen uitlenen.

De site Statewatch heeft echter hun handen weten te leggen op een conceptstuk van de Europese Commissie (downloadlink) die scenario’s schetst voor een aantal nieuwe uitzonderingen maar ook aan lijkt te sturen op het behagen van (muziek en kranten)uitgevers door daar naburige rechten aan te geven.

Het is niet duidelijk of dit het actuele discussiestuk is en of dus de voorstellen daadwerkelijk overwogen worden door de Europese Commissie. Om die reden ga ik ook nog niet uitgebreid in op wat al die maatregelen zouden kunnen betekenen.

Het goede nieuws is dat de Europese Commissie de bestaande uitzondering voor het onderwijs wil harmoniseren tussen de Europese landen en die wil uitbreiden naar het gebruik van digitaal materiaal. Hierbij lijkt men ook het gebruik van materiaal in online courses en MOOCs voor ogen te hebben en dat zou zeer welkom zijn.

Minstens net zo goed nieuws is dat er nieuwe uitzonderingen in de planning staan voor text and data mining (die was al aangekondigd maar goed dat het genoemd wordt) en eentje voor culturele erfgoedinstellingen waarmee ze hun collecties – tenminste dat deel dat niet meer door rechthebbenden commercieel geëxploiteerd wordt – zouden kunnen gaan digitaliseren. Daar komt dan wel een ECL (een collectieve regeling) aan te pas en daar zullen in de praktijk ook nog wel haken en ogen aan zitten maar de broodnodige ruimte wordt in elk geval gecreëerd. De mogelijkheden in de huidige wetgeving ontbreken nu volledig namelijk.

Maar dan vermeldt het document een aantal maatregelen die ik rustig in de categorie slecht nieuws schaar. De EC wil een verplichting introduceren voor online diensten – waar eindgebruikers content kunnen uploaden – om overeenkomsten af te gaan sluiten met rechthebbenden voor het aanbieden van die content. Een enorm onpraktische verplichting die alle diensten (van bestandopslagdiensten als Dropbox tot videoplatformen als YouTube) zou dwingen om alle geuploade content te screenen op auteursrecht aangezien die in beginsel gedeeld kunnen worden met anderen. YouTube is hier het voorbeeld waarschijnlijk aangezien dat precies is wat zij doen en vervolgens nog steeds onder vuur liggen van rechthebbenden die dat allemaal niet voldoende vinden. Het is technisch niet uitvoerbaar en geeft rechthebbenden alleen maar ammunitie om alle vormen van innovatie bij dit soort platformen onderuit te halen.

Maar het kan nog erger helaas want de EC lijkt het dus serieus te overwegen om uitgevers een naburig recht te geven op gepubliceerde artikelen. Hier zwicht Europa voor de druk van uitgevers om Google ‘aan te kunnen pakken’ in het indexeren, tonen en linken naar nieuwsartikelen op de site van uitgevers. Iets dat in Spanje al geïntroduceerd werd als linktax en wat leidde tot het stoppen van Google News in Spanje en sterk teruglopende bezoekcijfers voor alle uitgevers. Even los van de idioterie om uitgevers rechten te geven op content puur omdat ze het publiceren (het auteursrecht berust bij de journalisten en schrijvers van de content) zie ik geen enkel scenario waarin dit ook maar een cent extra gaat opleveren voor uitgevers. Integendeel. Om nog maar niet te spreken van de verzwakking van de positie van de auteurs die dus zelf minder of geen inspraak meer hebben over de publicatie van hun artikelen.

Julia Reda, auteursrechtenexpert en lid van het Europees Parlement, vatte het nog wat kernachtiger samen in haar eigen beschouwing:

Nu maar hopen dat deze soep niet zo heet gegeten gaat worden.

Strategische onderzoeksagenda 2016-2010 van de hogescholen

Ook hogescholen houden zich al jaren bezig met onderzoek: toegepast onderzoek dat een brug moet leggen tussen het onderwijs en de beroepspraktijk. Het wordt te pas en (vooral) te onpas vergeleken met academisch onderzoek maar het hbo richt zich met hun onderzoek vooral op hun maatschappelijke opdracht. Of zoals ik zelf graag samenvat, hogescholen doen onderzoek waar je praktisch wat aan hebt :)

Afgelopen donderdag presenteerde de Vereniging Hogescholen hun strategische onderzoeksagenda (PDF) voor de komende jaren met daarin de plannen, thema’s en ambities van hogescholen om onderzoek nog meer op de kaart te zetten. Interessant en verplicht leesvoer voor alle hogeschoolbibliothecarissen als je het mij vraagt.

#

woordafbreking

Woordafbreking (in ebooks) uitzetten op Kindle ereaders

Enkele maanden geleden beschreef ik hoe je, door een EPUB ebook te bewerken en een stukje CSS code toe te voegen, kon voorkomen dat een Kobo ereader woorden afbreekt aan het einde van regels. Maar dat trucje werkt niet met de ebooks op Kindle ereaders aangezien die niet in EPUB formaat zijn en bij Amazon gekochte ebooks ook nog eens automatisch gesynchroniseerd worden naar de ereader. Gelukkig is er wel een andere manier om de woordafbreking – min of meer – uit te zetten op Kindle ereaders.

Woordafbreking op Kindle ereaders

Amazon gebruikt weliswaar niet het EPUB formaat maar sleutelt wel regelmatig aan hun eigen ebookformaten en de wijze hoe die getoond worden op zowel Kindle ereaders en de Kindle apps. Waren alle ebooks van Amazon vroeger in het MOBI formaat, daarna volgden AZW, AZW3 en tegenwoordig het KFX formaat waarmee behalve ingesloten animatie en audio ook wijzigingen in de typografie mogelijk zijn.

Tot (ongeveer) vorig jaar negeerde Amazon eigenlijk het hele onderwerp van woordafbreking in hun ebooks. De Kindle ereaders en apps hebben geen optie om het aan- of uit te zetten en dat komt waarschijnlijk omdat Amazon het nooit aanzette in de ebooks toen ze gebruik maakten van het MOBI, AZW en AZW3 formaat. Tot grote ergernis van de lezers die juist wel prijs stellen op het afbreken van woorden.

Vorig jaar introduceerde Amazon een nieuwe manier om de tekst weer te geven van ebooks op de Kindle ereaders en apps. Hierbij worden de gekochte ebooks in het KFX formaat verstuurd naar je ereader of app en wordt “berekend” hoe de ebooks het beste getoond kunnen op jouw apparaat. Hierbij wordt ineens wel gebruik gemaakt van woordafbreking en afhankelijk van hoe dat ebook precies is opgemaakt (en aan welke regels voor woordafbreking dat specifieke boek zich houdt) kun je dus nu wel ebooks tegenkomen die lelijk afgebroken woorden hebben.

Wat is het probleem?

Het is dus zeker niet zo dat er woorden afgebroken worden in alle ebooks op je Kindle ereader. Alle titels die je er zelf op zet – rechtstreeks of via Calibre – zijn per definitie niet in het KFX formaat aangezien dat formaat niet ‘bestaat’ buiten de gesloten infrastructuur van Amazon’s netwerk. En als ze niet in het KFX formaat zijn dan wordt er niet aan woordafbreking gedaan. Zijn de ebooks wel in het nieuwere formaat dan wil dat nog steeds niet zeggen dat woorden lelijk afgebroken worden (of dat het je uberhaupt opvalt natuurlijk).

Vandaag echter was ik een titel aan het lezen waar het me ineens wel opviel. Mijn oog viel eerst op ev-erything en daarna zag ik op elke pagina wel één of meerdere afgebroken woorden aan het einde van zinnen die ronduit lelijk waren. En me afleidden van het lezen.

Dit boek had ik inderdaad recentelijk bij Amazon gekocht en was in het nieuwe formaat. Dat is niet rechtstreeks te zien maar bij Amazon staat bij het boek vermeld of het ‘Verbeterd lettertype’ ingeschakeld is of niet. Dit betekent dat Amazon de titel in het nieuwe formaat naar je ereader stuurt.

woordafbreking kindle

Maar hoe omzeil je dan de woordafbreking?

Loop je tegen een ebook aan waarvan je liever niet hebt dat er woorden aan het einde van zinnen worden afgebroken? Dan is de oplossing dus eigenlijk heel simpel want je kunt dan gebruik maken van de mogelijkheid om je gekochte ebooks te downloaden vanuit je accountpagina. Deze zijn dan altijd in het oudere AZW(3) of soms MOBI formaat en kunnen dan via een computer op je Kindle ereader gezet worden. En aangezien bij de oudere formaten geen woordafbreking voorkomt, ben je hier nu vanaf.

Stappenplan

Stap 1. Verwijder het problematische boek van je Kindle ereader

Voordat je het boek in een ouder formaat op je Kindle kunt zetten moet de versie die er nu opstaat er natuurlijk eerst vanaf. Tik op de drie puntjes die je rechtsonderaan ziet bij de omslag van het boek in de bibliotheek op je Kindle en kies dan voor Remove from device (Verwijder van apparaat).

Stap 2. Ga naar Amazon.nl (en log in) en kies voor “Je content en apparaten beheren”

In je Amazon profiel kun je een overzicht vinden van alle gekochte ebooks en alle apparaten die je gekoppeld hebt aan je Amazon account.

woordafbreking kindleStap 3. Download het ebook in kwestie

In de lijst met gekochte titels kun je op het grijze vierkantje (met de drie puntjes onderaan) klikken om een menu te krijgen waarin je vervolgens kiest voor Downloaden en overzetten via USB.

woordafbreking kindle

Vervolgens wordt gevraagd voor welk apparaat je het ebook downloadt (zodat de bijbehorende DRM erop gezet kan worden). Sla het op in een map op je computer en onthoud waar je het gelaten hebt.

Stap 4. Koppel je Kindle ereader aan de computer en sleep het ebook naar de map “documents”

woordafbreking kindle
Ontkoppel vervolgens je Kindle weer en het boek staat weer in de bibliotheek. Maar deze keer zonder afgebroken woorden.

@headerfoto via Pixabay met CC0 verklaring

#

Boekenplog: Boekhandel Dominicanen

Na mijn bezoek, twee jaar geleden, aan boekhandel Waanders die in de Broerenkerk in Zwolle gehuisvest is moest ik natuurlijk ook wel een keer langs ‘die andere’ boekhandel gaan die in een kerk zit. Boekhandel Dominicanen is al ruim 10 jaar gevestigd in de Dominicaner Kerk (uit 1260) en is door The Guardian uitgeroepen tot “A bookshop made in heaven”. Tijdens een vakantie in Maastricht wandelde ik dus richting de Dominicaner Kerk voor een kijkje in deze hemelse boekhandel

De Dominicanenkerk, ook wel Dominicaner Kerk genoemd, in Maastricht is sinds 1804 niet meer voor religieuze diensten gebruikt. In tweehonderd jaar heeft het vele functies gekend, voornamelijk als opslagruimte. Vooral de wandschilderingen hebben daarbij schade opgelopen. Na jarenlange leegstand is de kerk omgevormd tot boekhandel. Zo valt te lezen op de pagina van de Kennis- en projectenbank Herbestemming, waar ook te lezen valt wat er allemaal gedaan is om een kerk functioneel om te toveren tot een boekhandel. Maar dat is de theorie, het is tijd om het zelf te gaan bekijken.

Boekhandel Dominicanen

Ik kan de hemel zien als ik de Dominicanerkerk op de foto zet dus het begint in elk geval goed.

Boekhandel Dominicanen

Voor de ingang is een (ja wat eigenlijk?) soort metalen poort geplaatst. Ik probeer het op de foto te zetten zonder dat er hordes mensen in- of uitlopen (het is een zomerse vakantiedag in Maastricht en het is druk) maar na vijf minuten wachten geef ik het op en neem ik genoegen met het vereeuwigen van een enkele toerist. Kun je wel meteen zien dat de poort hoog genoeg is voor lange mensen zoals ik.

Boekhandel Dominicanen

De prachtige kerkdeuren staan open achter die metalen poort. Het is een drukte van belang!

Boekhandel Dominicanen

De ruimte in de Dominicanerkerk is onderverdeeld op een hele interessante manier. Een enorme “boekenflat” – bestaande uit twee verdiepingen met boekenkasten, galerijen en trappenhuis – scheidt de ruimte in twee delen. Eén groot deel links van de boekenflat en een relatief klein smal gangpad aan de rechterkant van de ingang.

Voor de boeken moest 1200m² gerealiseerd worden, terwijl slechts 750m² vloeroppervlakte beschikbaar was. Dit is gerealiseerd door een grote zwarte inloopboekenkast met meerdere verdiepingen asymmetrisch te plaatsen tussen het middenschip en de rechterbeuk. Het nieuwe boekenmeubel bestaat uit twee boekenkasten met daaromheen en -tussen trappen en galerijen. De boekenflat bestaat uit twee boekenkasten van dertig meter lang en 7,5 meter hoog. (bron)

Boekhandel Dominicanen

Nou ja, zo smal is dat rechtergangpad nou ook weer niet natuurlijk. En het is een ideale plek voor o.a. de kranten en tijdschriften. Maar hier kom ik zo wel weer terug van de andere kant want ik ga linksom met de klok mee.

Boekhandel Dominicanen

Vlak achter de ingang – bij de handige stevige boekenboodschappentassen die je mee kunt nemen om kilo’s boeken mee naar de kassa te slepen – wordt schematisch de indeling van de boekwinkel weergegeven. Zo kun je doelgericht naar de goede plek lopen.

Boekhandel Dominicanen

Maar ja, rechtstreeks naar de goede boekenkast lopen is leuk en aardig maar ik kom vooral om van het uitzicht te genieten. Tafels met boeken. Kasten met boeken. En pilaren die gewelven dragen en die nogal afleiden. Oh en een collega van de hogeschool Zuyd die ik er onverwachts tegenkwam (hoi Lilian!).

Boekhandel Dominicanen

Even kort bijkletsen en dan snel weer verder. Wat me vooral opvalt is hoeveel licht er binnenvalt. Goed het is midden op de dag en de zon schijnt maar dankzij de hoge ramen die aan alle kanten van de kerk zitten valt het licht ook heel mooi naar binnen.

Je kunt ook goed zien hier dat de grote ramen boven de deur de ingang prachtig verlichten. Net als het gigantische raam boven de kassa die naast de ingang/uitgang staat. Nou ja, die zou je kunnen zien als je dwars door die twee pilaren kon kijken.

Boekhandel Dominicanen

Kijk, zo zie je het beter. Net als de oudste muurschildering van Nederland uit 1337 en de vloer waar je zo te zien nog over de oude tombes kunt lopen.

Boekhandel Dominicanen

Een hoge en mooie boekenkast leidt nog steeds niet af van de muren en de pilaren. Het is alleen weer onmogelijk om er een goede foto van te maken want het zoemt er als een bijenkorf van alle mensen!

Boekhandel Dominicanen

Dan toch maar even omhoog kijken waar je de boekenflat en de kasten die daar onder staan heel mooi kunt zien. Een dame op de tweede verdieping lijkt even te controleren of het bordje van de nooduitgang wel goed bevestigd is. Tja, springen is natuurlijk geen optie in geval van nood.

Boekhandel Dominicanen

Al die boeken(kasten) zijn prachtig maar als je even alle mensen negeert en de tijd neemt om goed rond te kijken, dan is het uitzicht werkelijk fantastisch.

Boekhandel Dominicanen

Achterin is de ruimte waar vroeger het koor zat. Nu zit daar een (goed bezocht) koffiecafé dat tijdens evenementen tevens dient als podium. Hee maar wat is dat voor Tolino bordje links?

Boekhandel Dominicanen

Dat blijkt een promotiezuil zijn voor de ebooks en de Tolino ereader(s) die door Libris verkocht worden. Niet echt een indrukwekkend verhaal over de mogelijkheden en het aanbod van ebooks moet ik zeggen. Helemaal al niet omdat iemand het kennelijk nodig vond om er ook nog een verpakking met verlichte (?) vergrootglazen bij te leggen. Zo van, allemaal leuk en aardig met die grotere letters en schermverlichting op ereaders maar met dit vergrootglas-met-lampje kun je van alle boeken grootletterboeken maken :)

Boekhandel Dominicanen

Voor dit prachtige uitzicht heb ik gelukkig geen vergrootglas nodig. Wat een geweldige plek om een kopje koffie te drinken!

Boekhandel Dominicanen

Naast het koffiecafé is een hele hoek gereserveerd voor de kinderboeken.

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

Het nodigt uit om flink te gaan snuffelen tussen de boeken. Heel leuk gedaan!

Boekhandel Dominicanen

En als je dan toch een nis aan de zijkant moet hergebruiken, dan past die boekenkast met geschiedenisboeken natuurlijk heel mooi. Plus, je hebt meteen een handig plekje voor die ingeklapte steiger.

Boekhandel Dominicanen

Vanaf de kinderboeken en nis met geschiedenisboeken kijk je dan op het rechtergangpad van de andere zijde. Ook zie je hier goed dat de twee verdiepingen van de boekenflat deels “zweven” boven dat gangpad.

Boekhandel Dominicanen

In dat gangpad staan de (Engelstalige) SF en fantasy boeken. Joepie!

Boekhandel Dominicanen

Ik loop terug naar de ingang/uitgang zodat ik ook nog een kijkje kan nemen in de boekenflat. Ik hoef echter niet naar het toilet beneden …

Boekhandel Dominicanen

… en kan dus gewoon naar boven. Is dit de stairway to heaven?

Boekhandel Dominicanen

Er loopt een galerij geheel rondom die boekenflat waardoor je alle kanten van de kerk kunt bekijken. Of zoals hier, de openstaande deuren bij de in- en uitgang. Oh ja, en er zijn veel boeken!

Boekhandel Dominicanen

Maar niet aan deze kant op de eerste verdieping. Hier zit de muziekafdeling die sinds maart 2015 onderdeel uitmaakt van de boekhandel Dominicanen.

Boekhandel Dominicanen

Maar er zijn ook voldoende boekenkasten vol boeken te vinden hoor. Heel veel boekenkasten vol boeken zelfs.

Boekhandel Dominicanen

Als je het niet kunt vinden of gewoon iets wilt weten? Dan zit er op de eerste verdieping ook nog een informatiebalie.

Boekhandel Dominicanen

Met het beeld van de zanger (is het Al Jolson? Wie weet het? Waarom heb ik dat niet even nagevraagd bij de informatiebalie ernaast?) dat ik ook al vanaf de begane grond zag en dat aangeeft dat hier de muziekafdeling is.

Boekhandel Dominicanen

Op de tweede verdieping zijn de tweedehands boeken en ramsj te vinden. Dichterbij de hemel kun je niet komen.

Boekhandel Dominicanen

Tweedehands fantasyboeken. Een hele kast vol!

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

De galerij op de tweede verdieping is vanzelfsprekend de ideale plek voor een goed uitzicht op de begane grond.

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

Maar ook voor een ongestoorde blik op de prachtige muren van dit hemels bouwwerk.

Boekhandel Dominicanen

In een boekhandel kom je uiteindelijk toch voor de boeken, nietwaar? Mijn kinderen hebben in ieder geval alleen oog voor de boeken die ze gevonden hebben.

Boekhandel Dominicanen

Dan wordt het toch tijd om weer af te dalen naar lagere regionen.

Boekhandel Dominicanen

En neem ik afscheid van de Boekhandel Dominicanen. Het is zonder enige twijfel één van de mooiste boekwinkels die ik ooit gezien heb en een bezoekje aan Maastricht is niet compleet zonder dat je hier ook even langsgaat.

Maar wat is nou de mooiste boekenplek die in een kerk gehuisvest is? Is het Waanders in de Broeren? Is het de Boekhandel Dominicanen of wellicht toch de Bibliotheek Zutphen die in de Broederenkerk zit? Ik kan zelf niet kiezen en denk dat ze alle drie prachtig zijn. Boeken en kerken gaan dus heel erg goed samen!

#

Tweetweekoverzicht week 33 2016: Hangouts on Air, Duo, Aura ONE en Aura 2.0, Instagram Events, Evernote naar OneNote en kwaliteitsfilters in Twitter

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht stopt Google met Hangouts on Air, komt Google juist (opnieuw) met een videobel app, kondigt Kobo de Kobo Aura ONE en de Aura Edition 2 aan, introduceert Instagram een livestreamfunctie met Instagram Events, kunnen Mac gebruikers van Evernote nu ook makkelijker overstappen naar OneNote en biedt Twitter binnenkort een kwaliteitsfilter aan.

Google Hangouts on Air stopt

Het is weer zo ver, Google stopt de komende weken met een aantal diensten omdat ze ofwel niet goed lopen ofwel omdat ze zelf andere diensten hebben die ongeveer hetzelfde doen. Over tien dagen stopt de mogelijkheid om websites te hosten via Google Drive – daar gaat mijn automatisch bijgewerkte Twitterarchief – en volgende maand trekt Google de stekker uit Hangouts on Air, de live streaming dienst vanaf je Google+ pagina.

Op zich is dat niet erg want ze verplaatsen Hangouts on Air naar YouTube Live op 12 september en je had toch al een YouTube kanaal nodig om Hangouts on Air te gebruiken. Google legt uit op hun supportpagina hoe je nu een livestream via YouTube Live kunt inplannen.

Videobellen met Duo

Over Google Hangouts gesproken, dat loopt nog niet heel erg goed voor Google. De video- en tekstchatdienst van Google is weliswaar een uitstekend alternatief voor Skype en Whatsapp maar ja, niemand gebruikt twee van dit soort diensten en het is lastig om iemand te videobellen met Hangouts als ze liever Skype of Facetime gebruiken.

Google gooit het daarom over een andere boeg en komt met een nieuwe videobel-app voor zowel Android en iOS. Duo is eigenlijk een soort Facetime waarmee je ook Android gebruikers aan de lijn in beeld kunt krijgen. Google beperkt het kunnen gebruiken van Duo echter wel tot apparaten met een eigen telefoonnummer dus even videochatten vanaf een tablet zonder simkaart is er – in tegenstelling tot Facetime en Skype – niet bij.

Ik ga het zeker proberen maar het zou me niet verbazen als Duo volgend jaar ook op de immer groeiende lijst van geschrapte Google diensten komt te staan.

Kobo Aura ONE en Kobo Aura (Edition Two)

Bijna alle details waren al uitgelekt en afgelopen week kondigde Kobo inderdaad de komst van hun nieuwe Aura ONE ereader aan. Ik kreeg dezelfde dag het Nederlandse persbericht en kon afgelopen vrijdag zelfs al met een reviewexemplaar aan de slag, ook al is het apparaat pas vanaf 6 september te koop. Een review heb je ook al kunnen lezen en ik ben vooral erg onder de indruk van de sterk verbeterde schermverlichting in combinatie met het grotere scherm.

Het is bijna een voetnoot in het persbericht maar behalve de Aura ONE brengt Kobo in de eerste week van september ook een (licht) herziene versie uit van de oorspronkelijke Kobo Aura (met 6″ scherm) die in 2013 uitkwam. De “Edition Two” Aura krijgt dezelfde prijs als de Kobo Glo HD maar beschikt over een scherm dat niet HD is. Het ontgaat me dan ook volledig wat de toegevoegde waarde van de Aura 2.0 zou moeten zijn maar wellicht vraag ik alsnog een reviewexemplaar aan en vergelijk ik hem met de Glo HD.

Instagram Events

Na Instagram Stories komt het bedrijf nu ook met Instagram Events om livestreams te kunnen tonen in de app. Ook dit is wederom geen nieuw idee aangezien Facebook met Facebook Live hetzelfde doet en Snapchat – waar Stories ongeveer 1 op 1 van overgenomen is – ook een bijna identieke dienst heeft met Live Stories.

Zitten de Instagrammers te wachten om behalve fraai opgemaakte kiekjes ook naar livestreams te kijken via ‘hun’ app? We gaan het zien als de komende maanden de functie wereldwijd wordt uitgerold.

Van Evernote for Mac naar OneNote?

Een klein half jaar geleden bracht Microsoft al een tooltje uit waarmee Evernote gebruikers op Windows hun notities konden inladen in OneNote. Daar is massaal gebruik van gemaakt – volgens Microsoft zijn er 71 miljoen notities geïmporteerd – en daar komen er ongetwijfeld nog miljoenen bij nu Microsoft de tool ook geschikt heeft gemaakt voor Mac gebruikers.

Twitter komt met een “kwaliteitsfilter”

Twitter wordt al jarenlang bekritiseerd op het gebrek aan mogelijkheden om spammers en kwetsende tweets te weren van de dienst. Het bedrijf heeft echter een filtermogelijkheid beschikbaar waarbij dit soort tweets en accounts uit een tijdlijn gefilterd kunnen worden. Deze boden ze alleen aan voor geverifieerde gebruikers maar wordt, ongetwijfeld door de toenemende druk op het bedrijf, vanaf nu ook aangeboden aan alle gebruikers.

Het filter zal de komende periode geleidelijk beschikbaar worden gesteld samen met een nieuwe instelling om alleen nog maar notificaties (van mentions) te krijgen van accounts die ze ook daadwerkelijk volgen.

[De afwijzing die ik zelf kreeg om mijn account geverifieerd te krijgen speelt natuurlijk ook een rol maar ik merk dat ik die hele focus op “bekende” accounts van Twitter behoorlijk beu ben. Op het moment dat een lokale “bekendheid”, journalist of iemand die met zijn of haar kop op tv verschijnt een account aanmaakt kan Twitter niet wachten om die accounts te verifiëren, te promoten en te voorzien van exclusieve dienstverlening. Je zou verwachten dat een socialmediadienst meer vertrouwen in zijn eigen trouwe gebruikers zou hebben dan in casuele gebruikers die “bekend” zijn door de traditionele media. Maar niet dus.]

#

Kobo Aura ONE

De Kobo Aura ONE in de praktijk

In de zomer van 2013 bracht Kobo de Kobo Aura HD uit en werd deze gepositioneerd als een luxe ereader, mede dankzij het grotere scherm van 6,8 inch in een tijd waar bijna alle ereaders “slechts” een 6″ scherm hadden. Het werd een groot verkoopsucces en in de herfst van 2014 kwam daarom de Kobo Aura H2O uit: wederom een ereader met een scherm van 6,8″ maar eentje die ook (beperkt) waterbestendig was. Kobo keerde terug naar de ereader met een 6″ scherm in de zomer van 2015 met de Glo HD en verbeterde met dit model vooral de resolutie van het scherm. 

Nu, een jaar later, combineert Kobo de sterke punten van hun voorgaande modellen en gaan ze nog een stapje verder met de grootte van het scherm. De Kobo Aura ONE heeft een scherm van maar liefst 7,8″, is de dunste ereader die ze ooit gemaakt hebben en weet ook nog eens zowel de waterbestendigheid als de schermverlichting te verbeteren. Maar is het zijn prijskaartje waard en zou je moeten upgraden als je al een ereader hebt?

De Kobo Aura ONE samengevat

Specificaties:

 • Een 7,8″ scherm (HD Carta E-Ink), 1872 x 1404 resolutie met 300 pixels per inch. Het scherm is, net als een tablet, gelijk met de randen en niet verzonken zoals in de Aura H2O en Glo HD;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 195,1 x 138,5 x 6,9 mm en 230 gram zwaar (3 gram lichter dan de kleinere Aura H2O);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen;
 • ComfortLight PRO (frontale schermverlichting) met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht). Dat optioneel ook nog automatisch ingesteld wordt afhankelijk van de plek waar je leest;
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Zonder dat er hinderlijke klepjes dicht moeten worden gemaakt zoals bij de Aura H2O;
 • Te koop voor €229,99 (vanaf 6 september 2016)

Pluspunten:

 • Het grote scherm van 7,8 inch (20cm) is het beste scherm dat je in een ereader gaat vinden. Dankzij de grootte van het scherm en de hoge resolutie past er veel meer tekst op een pagina en die is ook nog eens zeer goed te lezen;
 • Het scherm ligt, net als bij een tablet, gelijk met de randen. Dat maakt swipen makkelijker;
 • Waterbestendig(er dan de Aura H2O) en je kunt zonder angst met je ereader gaan lezen in bad;
 • Het irritante beschermende klepje bij de micro usb poort (dat wel aan de Aura H2O zat) is verdwenen;
 • De Kobo Aura ONE is, ondanks zijn grootte, lichter en dunner dan zijn grote voorgangers. Het voelt bijna Apple-achtig aan;
 • De schermverlichting maakt het scherm witter dan ooit maar heeft nu ook de optie om het “onrustige” blauwe licht er uit te filteren waardoor met name ‘s avonds lezen aanzienlijk prettiger werkt.

Minpunten:

 • De resetknop en de micro-sd uitbreiding zijn verdwenen in de queeste naar de ultieme waterbestendigheid. Al krijg je nu wel meer intern geheugen als compensatie;
 • Door zijn grootte is de Kobo Aura ONE lastiger met één hand te gebruiken. En even snel in je jaszak stoppen is er natuurlijk ook niet meer bij;
 • De randen links en rechts van het scherm zijn zo smal dat je gemakkelijk per ongeluk voor- of achteruit bladert omdat je het scherm aanraakt;
 • Nog steeds geen bladerknoppen. Niet iedereen houdt van swipen en zo vlot reageren e-ink schermen ook weer niet;
 • Nog geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Als het je niet stoort, mooi, maar mij irriteert het;
 • De prijs van €229,99 is pittig als je het vergelijkt met zijn eigen voorgangers (€179 voor de Aura H2O en €129 voor de Glo GD).

In de doos

kobo aura one doos
Kobo benadrukt met de Aura ONE vooral dat ze deze ereader hebben ontwikkeld in samenspraak met, en na feedback van, gebruikers. Dat is de reden waarom je, behalve de Kobo Aura ONE en een micro-usb kabeltje, ook nog een kleine folder in de doos aantreft die dit proces beschrijft. Vermoedelijk hebben ze te horen gekregen dat Kobo wel een Apple look-and-feel kon gebruiken want de doos zelf had van de techgigant kunnen zijn.

Zoals gewoonlijk worden er geen accessoires meegeleverd en zul je zelf nog een eventuele beschermhoes of USB lader op de kop moeten tikken.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura ONE

kobo aura one
Het eerste dat opvalt is (natuurlijk) hoe groot de ereader is. Het grotere scherm loopt gelijk met de randen, net zoals bij de oorspronkelijke Aura, maar heeft deze keer geen last van de beschermende laag die er op is aangebracht. Alles ziet er scherp en mooi uit. Net zo scherp en mooi als op de Kobo Glo HD maar dan met een nog groter scherm en hogere resolutie.

De randen aan weerszijden van het 7,8″ scherm zijn echter smaller dan ooit terwijl aan de boven- en onderkant wel iets meer ruimte nodig was om de hardware kwijt te kunnen. Dat geeft de Aura ONE een iets langwerpiger uiterlijk. Omdat de ereader ook nog eens dunner en lichter is dan ooit tevoren, voelt het heel anders aan dan zijn voorgangers. Foto’s doen de Aura ONE geen recht hier, het is verbluffend hoe gemakkelijk het is om zo’n grote ereader vast te kunnen houden met één hand. Ook al zorgen de smalle randen aan de linker- en rechterkant er wel voor dat dat je net zo gemakkelijk per ongeluk het scherm aanraakt tijdens het vasthouden.

Mijn eerste ereader was de iLiad uit 2007. Deze had een 8,1″ scherm en zat in een behuizing die een stuk langer, breder en vooral een stuk dikker was (ruim 2x zo dik). Dat resulteerde in een gewicht van bijna 400 gram en je kon hem dan ook niet comfortabel met één hand vasthouden. De tijden zijn echt veranderd!

Omdat de Aura ONE zo dun is (geworden) is de aan-uitknop verplaatst naar de achterkant van de ereader. Kobo heeft meerdere malen geëxperimenteerd met de aan-uitknop aan de bovenkant – van kleine in het donker onvindbare knoppen tot onhandige schuifjes – maar deze oplossing is wat mij betreft de beste keuze. Gewoon een grote knop op de achterkant die je eenvoudig op de tast kunt vinden en die ook nog eens blauw is gemaakt zodat die opvalt. De knop zit in een gladde rand aan de bovenkant (van de achterkant) maar de rest van de achterkant – waar je de ereader vasthoudt – heeft een rubberachtige laag gekregen die heel goed grip geeft. Dat was in het verleden ook wel eens anders bij Kobo ereaders.

Waterbestendig

Bij de specificaties wordt trots vermeld dat de Aura ONE waterbestendig is volgens de IPX8 certificering. Dat is een stapje beter dan de Aura H2O die IP67 gecertificeerd was. Waar die certificaten op neer komen echter is dat de Aura ONE nu maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte (waar de Aura H2O maximaal 30 minuten waterbestendig was tot 1 meter diepte). Tenzij je je ereader in een zwembad laat vallen – en weigert om hem meteen weer eruit te halen – kun je met beide modellen prima uit de voeten natuurlijk.

Echter, om de ereader waterbestendig te krijgen moeten er zo min mogelijk plekken zijn waar het water binnen kan dringen. Bij de Aura H2O was er om die reden een waterbestendig klepje geplaatst op de onderkant die de micro-usb poort, de micro-sd kaartlezer en het resetknopje afdichtte. Dat werkte prima maar je moest dus telkens dat klepje openpeuteren als je bijv. de ereader ging opladen.

De Kobo Aura ONE pakt het anders aan. De micro-usb poort is (kennelijk) waterbestendig van zichzelf want er zit geen klepje meer voor. En Kobo heeft het probleem met de micro-sd kaartlezer en het gaatje met de resetknop opgelost door ze simpelweg achterwege te laten. Inderdaad, het geheugen van de Aura ONE kun je niet meer uitbreiden met een micro-sd kaartje, net zoals dat bij de Glo HD ook al was. Als compensatie is de hoeveelheid intern geheugen wel verdubbeld van 4GB naar 8GB. Nog steeds genoeg voor duizenden ebooks.

Je kunt nu dus niet meer hardwarematig de Kobo Aura ONE resetten (naar de fabrieksinstellingen) met behulp van de resetknop als die vastgelopen is. Of en hoe dit nu gaat heb ik nog niet kunnen ontdekken. Het is wel een punt van aandacht.

Groot, groter, grootst

Hoe belangrijk is het nou echt, de grootte van het scherm? Enerzijds is dat vanzelfsprekend een persoonlijke voorkeur en heeft dat te maken met grootte vs gewicht, het gemak om een ereader mee te nemen onderweg en wat je gewend bent van een papieren boek. Een scherm van 6″ lijkt qua grootte op een gemiddelde pocket en is daarmee ook heel gemakkelijk om in je tas te kunnen stoppen.

Anderzijds is het een hele praktische keuze. Hoe groter het scherm, hoe meer tekst er op past en hoe minder vaak je hoeft te bladeren naar een volgende pagina/scherm. Als je dan een ereader altijd op je nachtkastje hebt liggen – en dus niet mee hoeft te nemen in je jaszak – dan kan het de moeite waard zijn om voor een iets groter scherm te gaan.

kobo aura one h2o glohd

Van links naar rechts de Kobo Glo HD, de Kobo Aura H2O en de Kobo Aura ONE

Als je de Kobo Glo HD (6″), Kobo Aura H2O (6,8″) en de Kobo Aura ONE (7,8″) naast elkaar legt dan zie je natuurlijk het verschil heel goed maar is het niet zo dat je ineens een soort iPad Air in je handen hebt. Een scherm van 7,8″ is dan nog steeds goed te doen vind ik zelf. Het grotere scherm betekent overigens wel dat de accu meer werk moet verzetten en vaker opgeladen zal moeten worden maar dit is meer afhankelijk van je leesgedrag en het gebruik van de schermverlichting dan de grootte van het scherm.

Schermverlichting: witter dan wit of roodachtig oranje

kobo aura one glohd
Kobo heeft flink gesleuteld aan de schermverlichting (of ComfortLight zoals ze dat zelf noemen) en heeft de Aura ONE een upgrade naar ComfortLight Pro gegeven. Concreet betekent het dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er prachtig wit uitzien. Het verschil met de Glo HD en de Aura H2O is opvallend want die hebben vijf witte LED lampjes, die allemaal aan de onderkant van het scherm zitten, en geven een heel andere kleur licht dat pas opvalt als je de ereader in het donker bekijkt. En ja, de schermverlichting staat echt aan op de Aura ONE op de foto hierboven.

Maar behalve de negen witte LED lampjes heeft de Aura ONE ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit ook geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren.

Kobo heeft het feitelijk voor elkaar gekregen om Night Shift te introduceren in de schermverlichting. Behalve voor het kiezen van de helderheid – waarmee de negen witte lampjes worden aangestuurd – kun je er ook voor kiezen om de mate van natuurlijk licht in te stellen. Hierbij nemen de acht gekleurde lampjes het over. Hoe hoger je het schuifje zet van het natuurlijk licht, hoe meer het blauwe licht gefilterd wordt. Filter je al het blauwe licht eruit? Dan krijg je een rood-oranje licht om bij te lezen.

kobo aura one natuurlijk licht
Zelfs in het pikkedonker is dat donkeroranje te veel van het goede maar mijn ervaring is dat je het schuifje probleemloos halverwege kunt zetten en dat het aangenamer leest bij dat zachtere licht. Boven het scherm – in de rand – zit een kleine sensor verborgen die je kunt gebruiken om de ereader zelf te laten bepalen hoe helder (en natuurlijk) de schermverlichting moet schijnen. Door het schuifje Auto aan te zetten bij de instellingen van de verlichting meet de ereader constant hoeveel omgevingslicht er is en hoe fel de schermverlichting zou moeten zijn.

kobo aura one lichtuitleg

De software

De Kobo Aura ONE maakt gebruik van dezelfde bekende software van Kobo waarbij allerlei informatie in blokken getoond wordt. Standaard staan daar o.a. de blokken voor de laatstgelezen boeken, wanneer er voor het laatst gesynchroniseerd is met je Kobo of Bol account en natuurlijk de verwijzing naar ebooks die je zou kunnen kopen. Daarnaast is er de optionele integratie met Pocket waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader.

De Kobo Aura ONE draait op een nieuwere versie van de software (3.20) dan de overige modellen. Het menu onderaan toont nu als eerste de optie Gelezen met een leeslijst weergave waarbij ook beschrijvingen getoond worden van de ebooks die op de ereader staan. Die zijn alleen aanwezig als je de ebooks bij Kobo zelf gekocht hebt hoewel ik er niet aan twijfel dat je deze beschrijvingen kunt toevoegen met behulp van Calibre zodra de Aura ONE ondersteund wordt.

Op het moment van schrijven is er echter nog geen ondersteuning voor de Aura ONE in Calibre. Ik verwacht dat in september alle huidige Kobo ereaders een update krijgen naar de nieuwe software en zal dan ook een handleiding maken om beschrijvingen aan geïmporteerde ebooks toe te voegen.

Behalve de leeslijst weergave kun je ook kiezen voor Alle items waarmee je de bekende lijstweergave krijgt van alle ebooks op de ereader met alleen titel, auteur en een thumbnail van de omslag. Daarnaast houd je de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks zelf te organiseren en vind je onder Gelezen dus de artikelen van Pocket terug.

Browsen vervangt het oude Shop in het menu – met verwijzingen naar populaire en aanbevolen ebooks – terwijl je onder Activiteit nu de bekende Leesstatistieken en Prijzen kunt terugvinden. Die je overigens uit kunt zetten in de instellingen als je geen medaille wilt winnen voor het lezen in de nachtelijke uurtjes bijvoorbeeld.

kobo aura one
De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nu wel wat handiger aan te passen en kent nu maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook vrij in te stellen. Voor als je 2 woorden op een scherm ook voldoende vindt bijvoorbeeld.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik helaas ingewikkeld zal moeten blijven doen.

Bij de instellingen vind je wel een nieuwe menu-optie terug die OverDrive heet. Kobo is onderdeel van het Japanse e-commercebedrijf Rakuten en dat bedrijf heeft vorig jaar het Amerikaanse OverDrive gekocht. OverDrive levert de techniek achter het uitlenen van ebooks in veel Amerikaanse, Canadese en Engelse bibliotheken. In de nieuwe Kobo software is het dus mogelijk om rechtstreeks via je ereader met je OverDrive account ebooks te lenen uit de openbare bibliotheek. Tenminste, als je in Amerika, Canada of Groot-Brittannië woont want hier heb je er niets aan.

Conclusies

Is de Kobo Aura ONE zijn prijskaartje waard en zou je moeten overwegen om te upgraden?

Het korte antwoord is ja.

Natuurlijk moet je in je overweging meenemen of je bereid bent om 230 euro te betalen voor een ereader (1 euro per gram ereader!), of een groot scherm van 7,8 inch wel past bij hoe jij een ereader gebruikt en hoe groot het risico is dat je je ereader (per ongeluk) in een plas water van maximaal 2 meter diep laat belanden. Dat zijn de praktische en rationele aspecten als je aan het nadenken bent over de aanschaf van een ereader.

Maar als je de Kobo Aura ONE eenmaal vastgehouden hebt, gevoeld hebt hoe dun en licht deze ereader is en vervolgens ziet hoe fantastisch het scherm en de schermverlichting zijn dan ben je volgens mij wel verkocht. Kobo heeft inderdaad naar de feedback van klanten geluisterd en de minpuntjes van de Aura, Aura HD en Aura H2O weg weten te werken. De Aura ONE voelt als een ereader die door Apple ontworpen had kunnen zijn en hoewel ik zelf nog blijf dromen van een robuuste ereader met bladerknoppen (die niet uit je handen waait bij een stevig windje en waar je woordafbreking op kunt uitzetten), valt niet te ontkennen dat de Aura ONE met afstand de beste ereader is die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Het grootste en beste scherm, de beste schermverlichting en het meest waterbestendig. En daar betaal je (helaas) ook de hoogste prijs voor.

De Kobo Aura ONE is vanaf 6 september te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 229,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Pagina 1 of 356123...153045...Laatste »
 • © 2006- 2016 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top