Eindelijk dan de Kobo Touch beschikbaar in Nederland

E-ink ereaders zijn misschien niet helemaal de must have gadget meer voor de boekenliefhebber die vaak onderweg is -de tablets eisen alle aandacht op- maar persoonlijk vind ik ze nog net zo fantastisch als toen ze geintroduceerd werden in Nederland. Ik was er vroeg bij en met dank aan Selexyz kon ik mijn handen leggen op een indertijd peperdure iLiad. Ik heb er ook veelvuldig over geblogd vier jaar geleden.

De accuduur was ook niet echt geweldig maar dankzij het aangename grote schermformaat heb ik lang genoten van digitaal lezen in de trein. Tot het ePub formaat de standaard werd voor ebooks in Nederland en de iLiad geen update meer kreeg voor dit formaat. Toen was het tijd geworden om een nieuwe ereader op de kop te tikken en dat werd een tweedehandsje: via twitter nam ik de BeBook One over van Pierre Gorissen. Deze ereader was een stukje kleiner met een 6 inch scherm maar kreeg, ondanks het feit dat het ook een 1ste generatie ereader in Nederland was, wel een update zodat het ePub formaat ondersteund werd. Deze ereader gebruik ik tot de dag van vandaag, of beter gezegd, gebruikte ik tot de dag van vandaag maar daarover zo meer.

Dat ik een hekel heb aan DRM op ebooks heb is wel vaker aan bod geweest hier en ik zal niet in de zoveelste herhaling vervallen waarom dit een klantonvriendelijk gedrocht van een constructie is. Ik heb van alle gekochte boeken de DRM verwijderd zodat ik deze ook op een eenvoudige manier kon lezen op zowel mijn tablets als mijn BeBook. Dat kon ik voor mezelf ook prima verantwoorden omdat ik geen werkbaar alternatief zag.

Met de komst van de ereader van de Canadese ebookwinkel en ereaderfabrikant Kobo in Nederland is dat alternatief er wel. Net zoals Amazon, die echter nog niet officieel in Nederland haar webwinkel en Kindle ereader aanbiedt, heeft Kobo een totaaloplossing in huis. Van ebook winkelsite tot eigen ereaders maar ook apps om op tablets en smartphones de ebooks te kunnen lezen. De ebooks zijn in ePub formaat en bevatten weliswaar nog steeds DRM maar zijn zonder inspanningen (automatisch dus) te lezen op de pc (via de desktopsoftware), de Kobo ereaders en alle apparaten waar je 1 van de apps op hebt staan. De redenen om de DRM te verwijderen zijn daarmee misschien niet volledig verdwenen maar de noodzaak daartoe wel degelijk.

Aangezien na 4 jaar ook de techniek een aardig stukje opgeschoten is en het scherm beter/mooier is, heb ik gisteren meteen een Kobo Touch ereader besteld via Blz.nl en kon ik die al gelijk vanochtend ophalen bij een boekwinkel in de buurt. Net zoals ik vier jaar geleden een reeks blogposts heb besteed aan de iLiad, ga ik dat ook weer doen voor de Kobo Touch. De komende dagen ga ik de nieuwe ereader bekijken op (grotendeels) dezelfde aspecten als indertijd de iLiad.

Ik heb er zin in :)

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

  • © 2006- 2016 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top