Calibre: de bibliotheek voor ebooks

Ik gebruik het al lange tijd maar Calibre is echt zo’n programma waar je niet heel veel over nadenkt. Je gebruikt het gewoon. Het bevat honderden functionaliteiten die de gemiddelde gebruiker nooit zal gebruiken maar in essentie is Calibre software om je ebooks te beheren. Natuurlijk, je kunt al je ebooks toevoegen aan de standaard bibliotheek van Calibre en in een lijst dan zien wat je allemaal digitaal te lezen hebt maar daar doe je het programma (en jezelf) weinig recht mee aan.

Vergelijk maar eens hoe je met fysieke boeken omgaat. Die zet je in natuurlijk in boekenkasten. Al dan niet op alfabetische volgorde maar waarschijnlijker maak je daar andere keuzes in. In de woonkamer staan de boeken met mooie omslagen, de hardcovers en de boeken die bezoekers mogen zien. De beduimelde pockets, vaak via boekenmarkten of rommelmarkten gekocht, staan dubbel gestapeld in de boekenkasten op slaapkamers en werkkamer. Tenminste, dat is bij mij zo.

Ook bij ebooks wil ik het gevoel hebben dat ik een selectie maak van ‘mooie’ edities, wil ik weten hoeveel boeken ik van bepaalde auteurs heb of tot welk genre ze behoren. Ik wil ebooks kunnen beheren en verzamelen maar ook van elkaar onderscheiden. De kwaliteit van de opmaak van het ene ebook is niet die van de andere. Kortom, ik wil het gevoel hebben dat ik  een ebookcollectie heb waar ik met net zoveel zorg aan gewerkt heb als mijn papieren boekenverzameling. Gevoel hebben voor de grootte van de collectie en waar die wellicht nog niet zo compleet is als ik zou willen.

Die dvd’tjes met duizenden ebooks waar je wel eens over leest? Die hoef ik niet. Dat is vergelijkbaar met een vrachtwagen die voor de deur zou stoppen om duizenden papieren boeken je huis binnen te kieperen. Die wil ik niet. Niet omdat ik de ruimte daarvoor niet heb maar omdat het dan om duizenden boeken gaat die ik niet of nooit zou gaan lezen. Waarom zou dat met ebooks ineens anders zijn? Omdat er duizenden op een dvd’tje passen? Natuurlijk is dat niet anders!

Dus gebruik ik Calibre. Waar ik zo’n 10 bibliotheken, boekenkasten zeg maar, heb aangemaakt. Mijn eigen ordening zoals ik dat ook voor papieren boeken doe. Fictie gescheiden van non fictie. De boekenkast met nog te lezen boeken die apart staat van de boekenkast met de gelezen juweeltjes. Die weer los staat van de digitale boekenkast met de beduimelde pockets, de ebooks van oude SF pockets die door fans zijn ingescand met wisselende kwaliteit.

De bibliothecaris in me kan z’n lol op met Calibre. Toevoegen en bewerken van metadata, verplaatsen en kopiëren tussen de verschillende bibliotheken en natuurlijk bladeren door alle boeken in de collectie. Het kan digitaal net zo mooi als met papieren boeken in de boekenkasten.

Maar Calibre herkent ook mijn ereaders en kan meteen de boeken erop zetten. De bij Amazon gekochte ebooks kunnen eenvoudig worden omgezet naar ePub formaat. Aan de hand van tags en genres laat Calibre soortgelijke boeken zien.

Calibre is bibliotheek en bibliothecaris tegelijk. Voor ebooks.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

  • © 2006- 2016 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top