Vakblog gaat stoppen

Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen drie jaar er nauwelijks tot geen nieuwe blogposts meer zijn geweest. De zin om te schrijven is er, de ideeën voor nieuwe onderwerpen zijn er en er zijn veel oude blogposts en handleidingen op dit blog die bijna schreeuwen om een update. Er is genoeg op te pakken.

Echter, ik moet ook de feiten onder ogen zien. Daar waar ik tot 2019 elke dag meerdere uren kon en wilde steken in het voorwerk of schrijven van de blogposts, is die tijd er simpelweg niet meer. Een alleenstaande ouder zijn met de zorg voor twee kinderen, het draaiende houden van alle dagelijkse dingetjes in huize Snijders en ook nog mijn fulltime baan ernaast zijn uitdagingen genoeg. Meer dan genoeg zelfs. Hoe graag ik het ook zou willen, de tijd en rust vinden om urenlang bezig te zijn met 1 blogpost? Dat gaat niet meer gebeuren.

Misschien dat dit de komende jaren wel weer gaat komen maar na lang wikken en wegen heb ik besloten dat ik dat niet meer hier ga doen op Vakblog. Ik begon met dit blog in 2006 maar kreeg de smaak pas echt te pakken na 2012 en heb dat tot de zomer van 2019 met ontzettend veel plezier gedaan. Maar net zoals ik afscheid genomen heb van hoe mijn leven er tot die zomer uitzag, ga ik dat nu ook doen met met dit blog. Bijna net zo ‘radicaal’ als ik afscheid genomen heb van de meeste andere spullen die ik de afgelopen decennia verzameld had.

De verdwijntruc die geen truc is

Vakblog gaat niet alleen stoppen, het gaat ook verdwijnen. De afgelopen, pak hem beet, 10 jaar ging er naast het schrijven ook steeds meer tijd naar het technisch beheer en onderhoud van de site. Niet meer (goed) werkende plugins, problemen met scripts die het altijd deden maar dan toch weer niet, aanvallen en hacks waardoor ik gedoe kreeg met mijn hosting enz enz. En die hosting was al niet goedkoop dankzij de grote bezoekersaantallen die vooral Google naar me bracht. Vakblog in de lucht houden voor honderden euro’s per jaar is prima als je dagelijks met je blog bezig bent. Niet als je hoopt in de toekomst weer eens per maand misschien iets te kunnen publiceren.

Die honderden (als het er geen duizenden waren) mailtjes die ik de afgelopen jaren kreeg van wazige lui die mee wilden liften op de prima vindbaarheid van Vakblog in Google middels ‘guest posts’ en andere sneaky advertentiedingetjes, daar wil ik ook wel afscheid van nemen.

Dus ga ik niet Vakblog verhuizen naar een goedkopere webhost om het daar een zachte dood te laten sterven en elk jaar herinnerd te worden aan hoe verouderd de artikelen nu allemaal zijn. Met periodieke mailtjes die informeren naar de mogelijkheden om samen te werken, meldingen van WordPress over updates en falende plugins en waarschuwingen van Google dat ik nu toch echt moet overstappen naar de nieuwe versie van Google Analytics. Nee bedankt.

Wat gaat er gebeuren?

Ik ga de komende maanden mijn eigen blogposts archiveren op een manier dat ik ze zelf wel kan blijven gebruiken zoals ik dat altijd al deed, namelijk als mijn eigen naslagwerk. Alle blogposts (vanaf 2008 toen ik overstapte naar WordPress) zijn al gearchiveerd in de Wayback Machine en verdwijnen dus niet helemaal. Als ik mijn eigen backups gemaakt heb dan zal ik bij mijn webhost zowel de hosting als de domeinnaam per direct stopzetten. Dat zal ergens in december of januari zijn en er zullen zeer waarschijnlijk wel een flesje sterke drank en wat traantjes aan te pas komen ;-)

En dan zal Vakblog weg zijn.

Bedankt!

Ik ben begonnen met Vakblog om voor mezelf dingen op te schrijven die ik interessant vond. Als een buitenboordgeheugen en naslagwerk. En dat is het al die jaren ook voor me geworden en gebleven. Maar er is zo veel meer bijgekomen toen ik (ook) begon te schrijven om het te kunnen delen met anderen. Ik leerde – vind ik tenminste – beter schrijven omdat ik het niet alleen voor mezelf opschreef maar ook een lezer in mijn achterhoofd hield die niet al jaren geïnteresseerd was in die onderwerpen.

De interactie die hierdoor ontstond, dat ga ik meer missen dan het schrijven zelf. De letterlijk duizenden tweets, comments maar ook de enorme berg mailtjes van mensen die via Google de afgelopen 10 jaar op mijn blog kwamen en niet schroomden om me om hulp te vragen. Waar ik soms een klein beetje van baalde maar wat zonder uitzondering altijd eindigde in een heel blij gevoel als ik iemand wel verder kon helpen.

Dus dank aan iedereen die ooit een blogpost van me las, een reactie achterliet, een vraag in de mail gooide of met me in gesprek/discussie ging naar aanleiding van iets dat ik geschreven had. En een speciale dankjewel aan iedereen die (zelfs nu nog) via mail of RSS geabonneerd was op dit blog en elke blogpost voorbij zag komen. Weten dat je gelezen wordt is een fantastisch gevoel. Ik heb een geweldige tijd gehad en dat is vooral dankzij jullie.

Raymond Snijders, november 2022

#

goodreads reading challenge 2022 image

Mijn leesjaar 2021 en de leesdoelen voor 2022

Is er alweer een jaar voorbij? Het is Nieuwjaarsdag 2022 en terugkijkend op 2021 kan ik in ieder geval concluderen dat het heel rustig is gebleven op dit blog. Veel goede voornemens en veel zin om te schrijven had ik zeker maar tussen werk, opruimen/verbouwen in huis en proberen alles weer op de rit te krijgen voor mezelf (en de kinderen) bleef er te weinig tijd over om ouderwets uren te besteden aan het schrijven. Het is nou eenmaal niet iets dat ik even in een vrij uurtje tussendoor kan doen.

Lezen gaat gelukkig makkelijker tussen de bedrijven door en hoewel ik veel minder romans las dan in voorgaande jaren kon ik prima genieten van (vooral) manga, strips en comics. In 2021 las ik uiteindelijk 179 titels maar daar zaten niet veel titels tussen waar ik weken mee bezig was :)

Ik had me vorig jaar voorgenomen om de gehele reeks van Thorgal strips te lezen en daar heb ik enorm van genoten. Als tiener kon ik het niet waarderen toen ik Thorgal in het weekblad Kuifje tegenkwam en werd ik naar andere strips getrokken maar dit jaar lag dat heel anders. Ik las een paar boeken van Adrian Tchaikovsky (fantastisch) maar de man blijft sneller schrijven dan ik zijn boeken kan lezen dus ik heb er nog steeds vele te gaan. Ook de voorraad boeken van Michael Connolly, Claire North en Murakami slonk niet echt want ik las er weliswaar een paar maar ik kan met dit tempo nog jaaaaren vooruit. Het is echter geen straf om te weten dat er nog zo veel fijne boeken op me liggen te wachten.

Ik las de volledige serie manga van zowel Hunter x Hunter als Demon Slayer, drie of vier titels van Stephen King, ontdekte Lévi Weemoedt als schrijver, las de nieuwe delen van Pages & Co, Nevermoor en de ‘Nameless’ novelles van Dean Koontz. Ik las 4 titels van Peter Cawdron – die ook sneller schrijft dan ik kan lezen – en net toen ik dacht dat ik eindelijk bij was zag ik dat er weer een nieuwe titel van hem uit is. En dat de volgende in februari volgt.

Leesvoornemens

Nou ja, de nieuwe titels van Peter Cawdron blijven op mijn leeslijst staan, net als de voorraad boeken van Michael Connolly, Claire North en Murakami. Nieuwe titels van Becky Chambers, Martha Wells en Stephen King gaan meteen op mijn ereader en zonder twijfel zullen er nog veel meer bekende en onbekende schrijvers strijden om de kostbare tijd. Ik heb een abonnement op Marvel Unlimited genomen dus ook qua comics valt er veel te genieten.

Goodreads 2022

Sinds 2012 hou ik mijn gelezen boeken, plus alles wat ik nog wil lezen, bij via Goodreads. Voor mij is dat een goede stimulans om daadwerkelijk meer te gaan lezen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken die je ooit nog eens zou willen lezen. Het kan daar allemaal en ik volg de updates van vele tientallen boekenliefhebbers die me vaak leuke leestips opleveren. Die vervolgens in mijn immer uitdijende nogtelezenlijstje terecht komen en die ik komende maand maar eens met een wat realistische blik moet gaan snoeien.

Voor nu stort ik me op Sourdough van Robin Sloan – van de excellente Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore – en de complete serie van Enid Blyton’s The Famous Five die ik als kind zo’n beetje stukgelezen heb en waar ik nu heel benieuwd ben hoe die in het oorspronkelijke Engels lezen. Zo veel mooie boeken, zo weinig tijd :-)

Heb jij ook leesdoelen voor 2022 of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op, voeg me toe op Goodreads en daag jezelf uit met de Reading Challenge.

Wat wil jij lezen dit jaar?

#


kobo sage review

De Kobo Sage in de praktijk

Voor het eerst heeft Kobo maar liefst 2 ereaders tegelijk uitgebracht. Zowel de Kobo Libra 2 (review vind je hier) als de Kobo Sage beschikken over enkele boeiende vernieuwingen maar waar de Libra 2 de eerste Libra H2O opvolgt is de Sage het nieuwe paradepaardje en opvolger van de Forma. Dit betekent dat de Sage letterlijk alle toeters en bellen heeft van zijn voorgangers: een groot (8 inch) scherm, grip waardoor je hem zowel links- als rechtshandig kunt vasthouden, fysieke bladerknoppen, ondersteuning voor bluetooth speakers en hoofdtelefoon met de mogelijkheid om luisterboeken te kunnen luisteren *en* de mogelijkheid om – net als grote broer de Elipsa – aantekeningen te kunnen maken met behulp van de Kobo Stylus. Is de Sage de ultieme Kobo ereader?

Ik ga hieronder uitgebreider in op de diverse mogelijkheden plus hardware en software van de Kobo Sage maar dat hoef je niet allemaal door te scrollen om mijn conclusies te lezen: Ja, de Kobo Sage is heel simpel de allerbeste Kobo ereader die je kunt kopen. Kobo heeft – heel slim – de ondersteuning voor het aantekeningen maken en markeren van tekst naar een ereader met een kleiner scherm gebracht maar dat is ‘slechts’ een optionele bonus want ook zonder de stylus heb je een uitmuntende ereader. De Sage beschikt over dezelfde uitstekende mogelijkheid om Kobo Audioboeken te beluisteren als de Libra 2 maar de kern van de Sage blijft simpelweg dat het een geweldige ereader is. Het scherm is beter dan zijn voorgangers, voor het eerst is er een fikse upgrade van de processor doorgevoerd wat de snelheid zeer ten goede komt en ik kan niet bedenken wat Kobo er nu nog meer in zou moeten stoppen. Ja, je betaalt de hoofdprijs voor deze ereader (zeker met de al net zo prijzige accessoires als een SleepCover of PowerCover en een Stylus) maar als je de beste ereader wilt dan ben je wel meteen klaar.

De Kobo Sage samengevat

Specificaties:

 • Een 8 inch scherm (Carta E-Ink 1200), 1440×1920 pixels en 300 pixels per inch. Met ondersteuning voor een donkere modus in de software waarmee je dus witte letters op een zwarte achtergrond kunt krijgen;
 • USB-C aansluiting (snellere datatransfer met je computer);
 • 32 GB interne opslag, genoeg voor duizenden ebooks en tientallen luisterboeken;
 • Een grip die je linkshandig of rechtshandig kan vastpakken – de tekst op het scherm draait mee – en waarin fysieke bladerknoppen verwerkt zijn;
 • Afmetingen: 160,5 x 181,4mm. De Sage is 240,8 gram zwaar (25 gram zwaarder dan de Libra 2, 18 gram zwaarder dan de Forma);
 • 1,8 Ghz quad core processor. Aanzienlijk sneller dan de Kobo modellen van de afgelopen jaren;
 • ComfortLightPro (frontale schermverlichting met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte;
 • Te koop voor €289,99 

Pluspunten:

 • Fysieke bladerknoppen. Ik blijf ze fantastisch vinden;
 • Mogelijkheid om in (onbeveiligde) boeken aantekeningen te maken, tekst te markeren en deze te exporteren naar Dropbox;
 • Sowieso de Dropbox ondersteuning om ebooks op de Sage te zetten;
 • Ondersteuning voor Kobo Audioboeken luisteren middels een Bluetooth verbinding met je eigen bluetooth hoofdtelefoon of speaker;
 • De Sage is perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen dankzij de grip en de bladerknoppen die nog steeds binnen bereik zijn;
 • Je kunt de Libra 2 met je linkerhand vasthouden, je rechterhand vasthouden of zelfs in landscape stand vastpakken waarbij de tekst op het scherm – en de functionaliteit van de bladerknoppen – naadloos meedraaien;
 • Introductie van de Kobo software (4.30) die diverse nieuwe functionaliteiten toevoegt die de leeservaring verbeteren, zoals de donkere modus en de grootletter modus om de letters in de menu’s te vergroten. Deze software is inmiddels ook beschikbaar voor alle andere Kobo modellen maar niet met de donkere modus;
 • Een snellere USB-C aansluiting betekent dat je eindelijk afscheid kunt nemen van je micro-usb kabels en gebruik kunt maken van de usb-c kabels die je ongetwijfeld al hebt liggen;
 • Prima nieuw e-ink carta 1200 scherm met uitstekende schermverlichting en waterbestendigheid;

Minpunten:

 • De prijs van 289,99 euro is al pittig maar daar komt 50 euro bij voor een SleepCover (80 voor een PowerCover) en 40 euro voor een Kobo Stylus. Het was erg prettig geweest om een bundel van Kobo Sage, Sleep- of Powercover en Stylus met een leuke korting voor de accessoires te hebben;
 • Het ontbreken van een 3,5mm aansluiting voor een bedrade hoofdtelefoon is verklaarbaar maar werpt wel een extra drempel(tje) op. Heeft iedereen tegenwoordig een bluetooth hoofdtelefoon/oordopjes?
 • Nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten voor epubs. Ja, dit zet ik bij elke review van een Kobo ereader tot die optie er is.

Het uiterlijk en de hardware

De Kobo Sage liggend op de PowerCover met Stylus erbij

De Sage behoudt de kenmerkende dikke rand – waarin de processor, USB-C aansluiting en bladerknoppen zijn verwerkt – die de beide Libra modellen en de Forma ook hadden. Om te voorkomen dat je altijd verplicht je ereader op dezelfde manier moet moet vastpakken is er een gyroscoop ingebouwd waarmee de ereader ‘weet’ hoe de ereader vastgepakt is en vervolgens het beeld kan kantelen. Ongeacht of je de Sage met je linkerhand of rechterhand vastpakt, het beeld draait mee zodat je ‘gewoon’ kunt gaan lezen. Dat trucje doet de Libra 2 ook met de bladerknoppen waardoor de onderste knop altijd degene is waarmee je vooruit bladert en de bovenste knop te gebruiken is om terug te bladeren.

Met een icoontje in het menu van de ereader (dat pas verschijnt als je een boek aan het lezen bent!) kun je het automatisch draaien uitzetten en vastzetten op Portret of Landschap stand. Daarnaast kun je bij de Leesinstellingen de functies van de beide bladerknoppen omkeren mocht je liever vooruit bladeren met de bovenste knop.

De Sage heeft de aan/uit knop op de achterzijde zitten waarbij je weliswaar soms eventjes moet voelen waar die zit – afhankelijk van hoe je de ereader vast hebt – maar wat aanzienlijk prettiger werkt dan de kleine en stroeve knop in de grip zoals de Forma heeft.

De achterkant is ook voorzien van een patroon waardoor je voldoende grip hebt met je vingers en de ereader minder snel genegen is uit je handen te glijden.

Processor en schermverlichting

Qua processor (dat bepaalt hoe snel de ereader is) en schermverlichting is er EINDELIJK iets nieuws te melden. Sinds jaren hebben de Kobo ereaders dezelfde 1Ghz MX6 single core processor gehad maar de Sage krijgt nu eindelijk een 1,8Ghz quad core processor. De software van de ereaders kan niet geoptimaliseerd worden voor deze processor (want dan zouden alle oudere modellen geen software updates meer kunnen krijgen) maar zelfs nu al merk je echt het verschil in snelheid als je bladert door een boek of door de menu’s aan het navigeren bent.

De ComfortLight Pro schermverlichting werd geïntroduceerd in de Kobo Aura ONE en is in feite onveranderd. Een aantal gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien. Behalve de witte LED lampjes zijn er ook ook nog eens een aantal LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting. Dit werkt uitstekend en is een absolute aanrader als je veel en vaak in bed leest bijvoorbeeld. Je kunt instellen dat ‘s avonds (vanaf een tijdstip van je keuze) automatisch het blauwlichtfilter aangaat.

Waterbestendig

De Sage is waterbestendig volgens de zogeheten IPX8 certificering, net als de Libra modellen. Waar dit op neerkomt is dat de Kobo Sage maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Let wel dat dit handig als je per ongeluk je ereader in het bad laat vallen of in een plasje water maar dat je geen fijne leeservaring hebt als je onder de douche of onder water een boek wilt gaan lezen. Het scherm reageert namelijk niet meer op input als het kletsnat is dus bladeren door een boek is er dan niet meer bij.

Luisteren naar je boeken

Wie wil er nou niet af en toe voorgelezen worden? Kobo heeft al vele jaren audioboeken in hun webwinkels wereldwijd staan die alleen maar via de Kobo app te luisteren waren maar nu komt de mogelijkheid om die audioboeken te kunnen beluisteren ook naar de nieuwste ereaders. Zowel de Sage als de Libra 2 hebben nu een Bluetooth functie bij de Instellingen staan waarmee (Bluetooth) speakers, oordopjes of hoofdtelefoon gekoppeld kunnen worden. Of een tv met bluetooth ondersteuning.

Zelfs koppelen aan een televisie-met-bluetooth is geen probleem :-) In dit geval de tv van de buren dus die krijgen een verrassing straks. Tip voor Kobo: verander de instellingen zodat je de code moet invoeren op je ereader die op de tv getoond wordt en niet alleen maar bevestigen (liegen) dat je de code op de tv van de buren ziet staan.

Het koppelen werkt snel en eenvoudig. In luttele seconden kun je luisteren naar een audioboek in je Kobo/Bol account. Dat is meteen ook de beperking want het werkt alleen maar Kobo Audioboeken die je ofwel gekocht moet hebben of die onderdeel uitmaken van het Kobo Plus (Lezen en) Luisteren abonnement.

Via het Mobileread forum kwam ik er achter dat het mogelijk is om 1 of meerdere mp3’s af te spelen op de Sage door ze te zippen en dan de bestandsextensie mp3z te geven. Deze worden via een tweede, ‘verstopte’, mp3 speler afgespeeld die in de software zit maar die werkt niet goed samen met de Bluetooth instellingen. Je moet van te voren het apparaat in de instellingen koppelen anders werkt het niet. Dat opent een scala aan mogelijkheden om elders gekochte (DRM vrije) audioboeken af te spelen of muziek-terwijl-u-leest af te spelen. Het zou een onderwerp voor een toekomstige blogpost kunnen zijn maar aangezien het reviewexemplaar binnenkort terug moet zal die er voorlopig niet komen.

Het afspelen van audioboeken kost natuurlijk meer stroom dan alleen het lezen van boeken. De Libra 2 hield het bijna 9 uur vol en ook al heb ik het niet specifiek voor de Sage getest, ik denk dat het vergelijkbaar zal zijn. Wil je echter de Sage vaak en veel gaan gebruiken om audioboeken mee te beluisteren? Dan heeft Kobo voor de Sage een aparte PowerCover uitgebracht. Dat is een hoes waar de Sage magnetisch in klikt (wat superhandig werkt en het ook heel makkelijk maakt om de ereader er frequent in en uit te halen) en die zelf voorzien is van een eigen accu. Je laadt de Sage in de PowerCover op waarna ook de PowerCover zelf opgeladen wordt. Vervolgens laadt de PowerCover de Sage op tijdens het gebruik waardoor de accuduur fors verlengd wordt. Absoluut niet nodig voor alleen lezen maar zeker wel handig voor langdurige luistersessies. De PowerCover kan ik echter nergens bestellen op dit moment, ook al weet ik zeker dat die bestaat want ik heb een reviewexemplaar.

Schrijven in je boeken (aantekeningen maken op de Kobo Sage)

Je ziet het niet aan de Sage maar de mogelijkheid om in je boeken te schrijven, tekst te markeren en aantekeningen in een notitieblok te maken van de 10″ Kobo Elipsa is ook aanwezig op de Sage met het kleinere scherm. De Mijn Notitieboeken optie in het hoofdmenu op de Elipsa is verplaatst op de Sage naar de Instellingen maar is wel beschikbaar als ‘Mijn notitieblokken’.

Notities maken in ebooks kon altijd al op een Kobo ereader. Door een paar seconden te drukken op een woord krijg je de optie om het woord of zin te markeren danwel te voorzien van een notitie die je dan moet typen. Typen hoeft niet meer als je de optionele Stylus aanschaft want je kunt nu omcirkelen, krassen, markeren, doorstrepen, enz naar hartelust. Tenminste, in de meeste ebooks want het werkt niet als ze met Adobe DRM beveiligd zijn (zoals bijvoorbeeld ebooks van de bibliotheek) en het lukt me ook niet met mijn elders gekochte ebooks die ik met Kepubify had geconverteerd naar Kobo ebooks. Met de bij Bol/Kobo gekochte ebooks ging het wel goed, net als bij de reguliere EPUBs die ik via Dropbox op de Sage gezet had.

Het is wel goed om te beseffen dat alle notities die je met de stylus in een ebook maakt alleen maar op de Sage zelf na te lezen zijn. Ze zijn niet te exporteren naar Dropbox omdat ze als een afbeeldingslaag ‘bovenop’ het ebook getoond worden en niet als combinatie geëxporteerd kunnen worden zonder meteen een onrechtmatige kopie van het ebook te maken. Vergelijk het met een heel dun stukje vloeipapier dat over alle pagina’s van een boek ligt. Je schrijft op dat vloeipapier maar een exportbestand zou behalve dat vloeipapier ook een kopie van de pagina’s moeten bevatten waar je geschreven hebt. Het enige alternatief zou zijn om screenshots/foto’s te maken van al die pagina’s.

Met PDF documenten heb je dit probleem niet want dit zijn feitelijk al afbeeldingsbestanden. Het werkt nog steeds niet overigens als de PDF documenten beveiligd zijn maar in zelfgemaakte en onbeveiligde PDF documenten kun je alles schrijven wat je maar wil en de wijzigingen worden meteen geupload naar Dropbox zodra je het document sluit op de Sage.

Mijn Notitieblokken

In Mijn Notitieblokken heb je natuurlijk geen last van restricties door beveiligde ebooks of potentiële auteursrechtinbreuken. Het nieuwe onderdeel in de instellingen van de Sage bied je toegang tot een schier oneindig aan te maken notitieblokken waar je net zo veel op kunt schrijven als je wilt.

menuscherm van de Mijn Notitieblokken optie op de Kobo Elipsa ereader.

Je krijgt allereerst de keuze voorgeschoteld om een Basis notitieblok aan te maken of een Uitgebreid notitieblok. Die laatste heeft aanzienlijk meer opmaakopties maar de belangrijkste is dat het je handschrift omzet naar tekst. Als je bijvoorbeeld aantekeningen maakt bij een vergadering dan is dat de enige/beste optie om deze om te laten zetten naar tekst in een Word document.

In een Basis notitieblok heb je dan ook maar weinig opties. Standaard krijg je ruitjespapier als achtergrond maar dat kun je veranderen naar gelinieerd, gestippeld of blanco. Je schrijft, tekent of doodelt wat je wil en heb je de optie om je creaties te exporteren naar de computer of naar je Dropbox account als PDF, JPG of PNG bestand.

In een Uitgebreid notitieblok begin je met een gelinieerd vel en kun je nog steeds schrijven wat je wil. In het menu rechtsboven heb je echter meer opties:

menu optie van de notitieblokken op de Kobo Elipsa ereader

Met Alles converteren past de Sage handschriftherkenning toe op geschreven tekst en dat werkte goed met mijn slordig handschrift. Eventuele fouten in die herkenning zijn niet te corrigeren overigens maar dat is sowieso handiger in een tekstverwerker te doen. Bij Exporteer: notitieblok kun je kiezen om het als Word bestand te exporteren naar je computer of Dropbox.

In beide soorten notitieblokken heb je dezelfde keuzes in soort, pen-dikte en pen-schaduw van de lijnen die je met je stylus maakt. Het is een kwestie van uitproberen om te kijken wat voor jou werkt.

menu optie van de notitieblokken op de Kobo Elipsa ereader

De software

De Kobo Sage maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders maar krijgt als eerste de allernieuwste 4.30 versie waarin een aantal nieuwe en veranderde functionaliteiten zijn toegevoegd. Voor de Sage is dat bijvoorbeeld ook de ondersteuning voor de PowerCover die exclusief en alleen voor deze ereader bedoeld is.

Op het hoofdscherm worden bovenin nog steeds de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt op de ereader (of in de Bol/Kobo app), het geïntegreerde Pocket gebruikt enz. Het zal je niet verrassen dat de Kobo Plus abonnementen ook gepromoot wordt op de voorpagina.

Als je de Sage voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Bol of Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt of die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet. Heb je een Bol account, dan heb je geen archief helaas.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteursReeks en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken, uit Dropbox afkomstige documenten/boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het gebruikte account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Reeks toont alle titels die binnen 1 serie op je ereader staan. Hoe goed dit werkt is wel afhankelijk van de metadata die door Bol en Kobo aan titels meegegeven is (of die je zelf bijvoorbeeld in Calibre hebt toegevoegd).

Het laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

Dropbox

Ik heb al meerdere keren verwezen naar de Dropbox integratie maar ik wil toch benadrukken hoe handig en essentieel die is. Voor het exporteren van je schrijfsels is het natuurlijk al een must om niet iedere keer de ereader middels een kabel aan een pc te hoeven hangen en te gaan wroeten in de mappen voor de afbeeldingen. Maar de Forma, en nu dus ook de Sage, heeft ook de Mijn Dropbox menu-optie waarbij alle ebooks (en afbeeldingen) automatisch gesynchroniseerd worden naar de ereader die in de Apps/Rakuten Kobo map staan die automatisch wordt aangemaakt zodra je een Dropbox account toevoegt aan de Sage. Je hoeft de kabel nooit meer te gebruiken voor het overhevelen van ebooks naar de ereader.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 12 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Op de Sage kun je ook lezen in de landschapstand. Dit werkt prima en is zelfs een aanrader als je je ereader bijvoorbeeld op schoot wilt leggen tijdens het lezen. Door de lettergrootte of regelafstand aan te passen is het een prima manier om ontspannen te lezen zonder dat je constant de ereader moet vasthouden.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu sowieso handige aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zelf bijzonder irritant en daar is de plek om het uit te zetten.

Bij diezelfde leesinstellingen kun je ook bepalen of en hoe je je leesvoortgang wilt zien. Je kunt de leesvoortgang in het hoofdstuk laten zien in de header (als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen) en de leesvoortgang in het totale boek in de footer (idem als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen). Je kunt beide ook uitzetten en een leesvoortgangsbalk helemaal onderin het scherm laten zien als je dat prettiger vindt.

Nieuw voor de Sage (en de Libra 2) dankzij het vernieuwde scherm is de optie bij de leesinstellingen om de Donkere Modus aan te zetten. Het zorgt er voor dat je nu witte letters op een (bijna) zwarte achtergrond krijgt, iets waar veel lezers op zitten te wachten gezien het grote aantal vragen dat ik er over kreeg de afgelopen jaren.

In het donker lezen gaat best goed op deze manier!

Het is al jaren mogelijk om de donkere modus aan te zetten op een Kobo ereader maar het vereist een kleine ‘hack’ omdat Kobo het niet officieel ondersteunde. Met de nieuwe schermen op de Libra 2 en Sage is dit nu eindelijk een menu-optie geworden bij de Leesinstellingen maar deze optie ontbreekt – ook bij de nieuwste softwareversie – op de oudere Kobo modellen.

Het (navigatie)menu heeft ook een upgrade gekregen want als je nu omhoog veegt vanaf de onderkant van de pagina wordt het menu getoond en is er een nieuwe navigatiebalk bijgekomen om door het hele ebook te navigeren in plaats alleen door het hoofdstuk zoals dat voorheen was. Een zwarte stip toont waar je bent gebleven als je terug wilt naar de vertrekpagina en er verschijnt een preview van pagina’s als je via de navigatiebalk aan het bladeren bent. Op die manier kun je snel terug (of vooruit) bladeren om die ene pagina te vinden die je zoekt.

Onder de navigatiebalk, aan de rechterkant, vind je nu ook een icoontje waarmee je alle notities gemakkelijk kunt terugvinden die je in dat boek gemaakt hebt in één overzicht. Helaas kun je die nog steeds niet exporteren op een gemakkelijke manier maar daar is wel een mouw aan te passen gelukkig.

Over navigatie gesproken, bij de Beta functies (onder de Instellingen) vind je een optie om de lettergrootte van de tekst in de menu’s van de ereader aan te passen. Want het is natuurlijk leuk en handig om de letters van je boek groter te maken maar wel knap vervelend dat je vervolgens met behulp van piepkleine letters de menu’s in moet duiken.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Sage optimaal te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 5.30 nodig die op 22 oktober is uitgekomen. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Conclusies

Eén van de meestgestelde vragen die ik in de mail of via Twitter krijg is welke ereader ik zelf zou aanbevelen. Ik vraag dan eerst wel even door wat het budget is wat ze in gedachten hebben want het verschil tussen een Kobo Nia (ca. 100 euro) en een Kobo Sage (ca 300+ euro) is echt enorm. Ik hoef het niet over gewenste functionaliteiten te hebben want zoals bij bijna alles geldt ook hier dat je voor meer geld meer ereader krijgt. Hoeveel je over hebt voor die extra functionaliteiten begint toch echt eerst bij je eigen budget want simpelweg een boek lezen, dat lukt uitstekend op alle ereaders natuurlijk.

En dan kom je toch bijna altijd op een goede ‘middenklasser’ uit die feitelijk maar weinig onderdoet voor het topmodel en waar je naar verhouding fors goedkoper uit mee bent als je kijkt naar die paar extra toeters en bellen die je dan mist. Tot aan oktober van dit jaar riep ik altijd dat je dan de Libra H2O moest pakken want voor ca. 90 euro extra krijg je echt heel veel meer ereader dan het goedkoopste instapmodel. Terwijl de sprong naar de Forma met nog eens 100 euro extra eigenlijk niet te verantwoorden was voor feitelijk alleen een iets extra groter scherm en Dropbox integratie. Hoe fijn ik dat zelf ook vind want de Forma is mijn eigen keuze en ik wil niet meer zonder.

Met de komst van de Libra 2 en de Sage heeft Kobo zichzelf overtroffen vind ik. Nee, het is nog steeds geen revolutie door ondersteuning voor audioboeken toe te voegen maar een evolutie van de ereader waar Kobo al vele jaren mee bezig is. De Libra 2 is een fraaie verbetering van de Libra H2O maar de Sage gooit er nog een flink schepje bovenop en overtreft daarmee de Forma met een ruime marge. Zelfs als je weinig of niks hebt met Kobo audioboeken luisteren via je ereader, zelfs als je niet van plan bent om een stylus aan te schaffen en op je Sage te gaan schrijven, zelfs dan is de Sage de beste ereader die Kobo ooit heeft uitgebracht. De upgrade van het scherm is niet gigantisch groot en de sprong in processorkracht lijkt onzichtbaar maar je merkt het meteen als je gaat lezen op de Sage.
De USB-c aansluiting, de verbeterde aan/uit knop t.o.v. de Forma, de mogelijkheid om te kunnen schrijven op je ereader, de Dropbox synchronisatiemogelijkheid en natuurlijk de mogelijkheid om audioboeken (ooit) te gaan luisteren, ze maken het plaatje compleet van wat een ideale ereader zou moeten zijn.

Nee, het is het niet waard om nog een keer 300+ euro uit te gaan geven als je al, zoals ik, een Forma hebt. Maar ik heb het nog nooit zo jammer gevonden dat een reviewexemplaar terug moet en voor het eerst hoop ik stiekem een beetje dat mijn Forma het gaat begeven en dat ik ‘gedwongen’ word om een Sage aan te schaffen. Ik zal aan anderen nog steeds eerst het advies geven om voor de Libra 2 te gaan want dat blijft een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben maar het advies aan mezelf is toch echt anders: doorsparen en koop een Sage. Met cover.

En als je het geld er voor over hebt dan is dat uiteindelijk ook mijn advies aan jou.

De Kobo Sage is sinds 19 oktober 2021 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 289,99 euro. De sleepcovers in twee kleuren en de Stylus zijn alleen verkrijgbaar via de Kobo webshop. Geen idee waar de PowerCover (voor 80 euro) te koop is.
Met dank aan oona agency voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top