Miniboekenplog: Minibieb Versteegstraat Deventer

Ik ben dol op boekenplekjes. De afgelopen jaren bezocht ik meer dan 70 boekwinkels, bibliotheken en boekenmarkten (en maakte daar foto’s van) maar besteedde weinig aandacht aan de minibieb. Vanaf nu komt er ook met enige regelmaat een miniboekenplog voorbij als ik weer een nieuwe minibieb gevonden heb.

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn zelfs in de VanDale opgenomen sinds eind 2016 en worden beschreven als “kast­je in een ge­meen­schaps­huis of op straat waar­in boeken staan die je gra­tis kunt le­nen en waar­aan je ook zelf boe­ken kunt do­ne­ren” en noemt het ook wel een boekentil (vergeleken met een duiventil).

Minibiebs komen in vele soorten en maten aangezien iedereen zelf een kastje in elkaar kan (laten) zetten en het verschilt ook waar je ze kunt vinden. Vaak in een carport, halletje of tegen een huis aan omdat er dan geen toestemming nodig is van de gemeente maar er zijn er ook vele die je op straat aantreft.

Ik ga op boekenreis en neem mee …

Het leukste aan minibiebs vind ik het idee dat je een boek kunt halen *en* dat je tegelijkertijd 1 of enkele boeken komt brengen. Je weet nooit wat je gaat aantreffen en of je dus een nieuwe aanwinst vindt. Anderzijds vind ik het leuk om gelezen boeken in een minibieb te doen zodat anderen ze wellicht ontdekken om te lezen. Breng een boek en haal een boek dus.


Sinds april 2013 bestaat Minibieb.nl, met een overzicht van geregistreerde ruilbibliotheekjes (volgens de website ca. 1500 aangemelde minibiebs, juni 2018) en een webshop waar je – kant en klare – kastjes kunt kopen, met of zonder paal. Het is echter absoluut geen volledig overzicht en er valt nog genoeg te ontdekken in Deventer denk ik.

En dus begon ik mijn zoektocht naar minibiebs in Deventer (ik ga geen tientallen kilometers reizen met stapels boeken, sorry) met een vraag op Twitter. Daar kwamen al snel meerdere suggesties als antwoord op en dus fietste ik op een zonnige Goede Vrijdag met een SF boek in mijn rugzak naar de wijk de Vijfhoek in Deventer.

de draken van heorot minibieb versteegstraat deventer

Minibieb Versteegstraat Deventer

Google Maps doet een beetje ingewikkeld als je een fietsroute uitstippelt naar de Versteegstraat maar dat komt omdat het een wirwar aan straatjes in dat deel van de wijk is. Ik fietste er zelfs 2x voorbij zonder dat ik de minibieb zag maar bij nummer 34 zag ik hem uiteindelijk – een beetje uit het zicht – toch aan de muur hangen van een osteopathiepraktijk.

Minibieb Versteegstraat Deventer

Een klein en bescheiden wit boekenkastje dat met een plantje opgeleukt is en voorzien is van een krijtbord dat duidelijk maakt dat je toch echt boeken mag ruilen of lenen. Zelfservice natuurlijk.

Heel veel boeken staan er natuurlijk niet in – een tiental romans en een paar kinderboeken – maar tot mijn vreugde staat er wel een prima (Engelstalige) pocket in van Dan Brown. Goed, ik heb die jaren geleden al eens gelezen maar deze neem ik mee om in de volgende minibieb te doen.

lost symbol dan brown minibieb

Ik voeg zelf het boek van Larry Niven toe (twee stuks zelf want ik had er nog eentje liggen) en maak nog even een foto van wat er allemaal in staat.

Minibieb Versteegstraat Deventer

Zit er iets van jouw gading bij? Dan weet je nu de minibieb te vinden natuurlijk … mits je er op tijd bij bent :)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 19 april 2019. De foto’s van deze (en toekomstige) minibieb(s) zijn te vinden op Flickr.

#

Tweetweekoverzicht week 15 2019: Geschiedenis van Microsoft IE en Edge, EU landen gaan cultureel erfgoed samen digitaliseren, mp3’s in OneDrive streamen, foto van een zwart gat en een nieuwe literatuurprijs voor non-fictie

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

De opkomst en evolutie van Microsoft webbrowsers

Ergens in mijn bureaulade heb ik nog een diskette liggen met daarop de eerste versie van Netscape die ik ooit gebruikte. Versie 0.9 als ik het me goed herinner. Het was ergens begin jaren 90 en op mijn school hadden ze dat beschikbaar gemaakt. Ik vond het geweldig want eindelijk kon je het web doorbladeren. Netscape kwam met versie 1.0, daarna 2.0 (Navigator) en toen werd het een hele suite met mailpakket en nog wat pruttel erbij.

Toen Microsoft met Internet Explorer 3 kwam was ik eigenlijk ook wel klaar om over te stappen, net als kennelijk de rest van de wereld want omdat Netscape het verder liet liggen – en Microsoft zijn monopolie uitbuitte door het in Windows te integreren – gebruikte echt iedereen Internet Explorer.

Ook Microsoft liet na een paar jaar steken vallen en verbeterde IE niet of nauwelijks. Daar sprongen Firefox en Chrome handig op in en sindsdien is Microsoft hekkensluiter in de markt voor browsers. Op Fastcompany is er een mooi totaaloverzicht te lezen van deze geschiedenis en wat Microsoft met de nieuwe versie van Edge, gebaseerd op de Chrome techniek, hoopt terug te winnen.

Overigens is de testversie van die nieuwe Edge browser nu te installeren en uit te proberen – inclusief de mogelijkheid om Chrome extensies te installeren:

EU lidstaten beloven samen te gaan werken om cultureel erfgoed te digitaliseren

Afgelopen week, op 9 april om precies te zijn, tekenenden 24 EU lidstaten (nou ja, 23 lidstaten plus het Verenigd Koninkrijk) een samenwerkingsverklaring om het digitaliseren van cultureel erfgoed te stimuleren. Het achterliggende idee is om betere techniek en software uit te wisselen om dit mogelijk te maken maar ook om het gebruik van en de toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed te verbeteren.

Streamen van mp3’s via OneDrive

Nadat Microsoft de stekker trok uit Groove is het niet meer mogelijk om via Microsoft’s eigen apps de muziek te streamen die je in je OneDrive hebt staan. Gelukkig zijn er nog (betaalde) alternatieven beschikbaar zoals CloudPlayer Platinum (7,99 euro) voor Android en CloudBeats (5 euro) voor iOS waar je niet alleen muziek mee kunt streamen vanaf OneDrive maar ook andere clouddiensten.

Toch handig als je, zoals ik, nog een mp3 verzameling hebt waar je geen afscheid van wilt nemen.

Over foto’s van zwarte gaten

Eén (best wel) wazige foto die een grote stap betekent voor de mensheid want afgelopen week maakte een team van wetenschappers van de Event Horizon Telescope voor het eerst een afbeelding openbaar van een zwart gat en toonde daarmee onweerlegbaar het bestaan ervan aan.

Waar het Rijksmuseum prachtig op insprong met een werk uit hun collectie uit 1714.

Maar waar helaas ook meteen weer partijen misbruik van probeerden te maken:

Tja.

Nieuwe literatuurprijs voor non-fictie

Er komt dit jaar een nieuwe grote literatuurprijs voor non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs) krijgt een aparte variant voor non-fictie. De winnaar krijgt 50.000 euro, net als de winnaar van de fictieprijs.

#

spotify afspeellijsten omzetten

Spotify afspeellijsten omzetten naar YouTube afspeellijsten

Soms wil je niet alleen naar muziek luisteren maar ook kijken naar de videoclips. Dan kun je in YouTube je eigen afspeellijsten van je favoriete muziek maken maar je kunt, met behulp van sites zoals Playlistbuddy, ook meteen je favoriete Spotify afspeellijsten toevoegen aan je YouTube account.

Spotify afspeellijsten

Ik heb in mijn leven duizenden uren (gok ik) besteed aan het organiseren van mijn muziekverzameling. Eerst LP’s, daarna alles wat ik kocht of zelf opnam en kopieerde op cassettebandjes, daarna (zelfgebrande) CD’s en toen natuurlijk de duizenden mp3’s. Die gingen later de cloud in en toen was ik vervolgens weer druk met het metadateren van mp3’s en het maken van afspeellijsten. Iedere keer als er een nieuwe drager of platform kwam voor muziek kon ik feitelijk weer opnieuw beginnen.

Zo ook toen Spotify zijn intrede deed. Ik heb vele tientallen uren gestoken in het handmatig opnieuw maken van de afspeellijsten die ik in Google Play Music gemaakt had n.a.v. mijn mp3 verzameling.

Spotify had gelukkig al heel snel door dat zelfs de meest fanatieke bibliothecaris weinig lol heeft in het permanent organiseren van zijn eigen afspeellijsten en maakte het ongeveer de kern van hun dienst. Slimme algoritmes maken gepersonaliseerde en algemene afspeellijsten en hoewel ik denk dat iedere Spotify gebruiker echt nog wel een handjevol zelfgemaakte afspeellijsten heeft, is het toch allemaal een stuk eenvoudiger geworden.

Tenminste, tot je weer in een ander platform geïnteresseerd bent en je die afspeellijsten niet even gemakkelijk kunt exporteren en vervolgens importeren op die nieuwe plek.

Gelukkig zijn er websites die deze beperkingen van Spotify kunnen omzeilen. Hoewel ik nog steeds graag naar Spotify luister, luister ik ook steeds vaker naar muziek op YouTube en kijk mee met de videoclip bijvoorbeeld. Maar ja, dan wil ik wel die afspeellijsten graag 1 op 1 meenemen van Spotify zodat ik ze niet weer opnieuw handmatig hoef te maken.

Playlistbuddy

Playlistbuddy is een website die je laat inloggen op je Spotify account, je vervolgens je afspeellijsten toont en die ze dan ‘opzoekt’ en toevoegt aan een gelijknamige afspeellijst je YouTube account.

Stap 1. Inloggen op Playlistbuddy met je Spotify account

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen voorstander van het verstrekken van accountgegevens aan websites die ik niet ken maar heb – nadat ik een half uurtje had zitten googelen op reacties en ervaringen van anderen – geen enkele reden kunnen vinden om Playlistbuddy niet te vertrouwen. Doe jij dat niet, lees dan niet verder en log vooral niet in op Playlistbuddy.

Het kan nooit kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen. Je kunt na afloop de toegang van Playlistbuddy tot je Spotify account weer intrekken via de Apps pagina in je account.

Nadat je eenmaal ingelogd bent krijg je een overzicht van al je Spotify afspeellijsten te zien aan de linkerkant. Rechts zie je de inhoud van de lijsten staan.

spotify afspeellijsten omzetten

Ik ga er verder niet op in maar als je op de CSV knop klikt boven in de lijst van nummers in een afspeellijst, wordt er meteen een CSV bestand gemaakt waarin titel, artiest, album, duur en de Spotify link is opgenomen. Handig als backup of als importmogelijkheid bij concurrerende muziekdiensten.

Stap 2. Convert playlist to YouTube

Klik op de ‘Convert playlist to YouTube’ knop om Playlistbuddy te laten zoeken naar de muziekvideo’s op YouTube.

Vervolgens moet je ook inloggen op YouTube met je Google account zodat Playlistbuddy een nieuwe afspeellijst kan maken in je account. Grote kans dat je een waarschuwingsmailtje krijgt van Google omdat je een externe site toegang geeft tot je Google account maar ook dit risico is – mijns inziens – beperkt. En ook hiervoor geldt dat je na afloop in je Google Account die toegang meteen weer kunt verwijderen!

spotify afspeellijsten omzetten

Playlistbuddy gaat dan aan de slag en ‘converteert’ je Spotify afspeellijst door één voor één de nummers op te zoeken op YouTube en aan een nieuwe afspeellijst daar toe te voegen. Negeer de reclame voor de betaalde versie tenzij je van plan bent om veel en regelmatig afspeellijsten om te zetten. De gratis versie is echter wel beperkt tot maximaal 300 nummers in een afspeellijst dus hou daar wel rekening mee!

Stap 3. Luisteren en kijken op YouTube maar

spotify afspeellijsten omzetten

Na een paar minuten is Playlistbuddy klaar en kun je op YouTube in je account een nieuwe afspeellijst vinden met dezelfde naam als die op Spotify.

Het hele proces is logischerwijs niet perfect 1 op 1 want op YouTube staan nou eenmaal niet precies dezelfde versies als op Spotify (je ziet in bovenstaand voorbeeld dat die, ondanks de melding dat er 100 nummers gevonden waren, er ‘slechts’ 88 heeft toegevoegd). Maar over het algemeen doet Playlistbuddy een prima klus en kun je eventueel altijd zelf nog de nieuwe afspeellijst aanvullen of corrigeren.

#

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top