Tweetweekoverzicht week 33 2018: Nintendo en auteursrecht, Google DNS en Pocketbook komt met twee nieuwe ereaders

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Ik heb vakantie en dat betekent ook deze week minder nieuws en een korter overzicht.

Nintendo en auteursrecht

Nintendo is één van de vele bedrijven die hun intellectuele eigendomsrechten actief gebruiken om op te treden tegen allerlei soorten inbreuken. En dat botst regelmatig met hoe op het internet gebruik gemaakt wordt van de Nintendo eigendommen. De afgelopen jaren probeerde Nintendo o.a. het streamen door YouTubers van hun games te reguleren en zit het (zeer) pro-actief achter elke partij aan die in hun ogen misbruik maakt van hun games of karakters.

Deze maand richtte Nintendo hun pijlen op de website EmuParadise waar o.a. oude NES en SNES spellen te downloaden zijn om gebruikt te worden in emulatoren. De website besloot hierop de deuren te sluiten en dat lijkt nu ook een soort kettingreactie te hebben op andere websites waar emulatoren en oude spellen te vinden zijn.

Even los van de discussie of Nintendo in hun recht staat (want dat staan ze gewoon) en ook los van de vermeende hypocrisie van Nintendo (het hardnekkige gerucht gaat dat Nintendo zelf gebruik heeft gemaakt van dit soort bestanden in de NES en SNES Classic Mini’s die eveneens een emulator gebruiken), focust Techdirt in een interessant artikel op de schade die rechthebbenden veroorzaken in het preserveren van het digitale culturele erfgoed waartoe games nou eenmaal ook behoren.

Net zoals er een periode van bijna een eeuw is waarbij het auteursrecht voorkomt dat foto’s en boeken – die niet meer commercieel beschikbaar zijn – online toegankelijk gemaakt kunnen worden, geldt dat dus ook voor de tienduizenden spellen die de laatste decennia verschenen zijn. Met als additioneel probleem dat oudere games allemaal eigen specialistische hardware vereisen om alsnog gespeeld/bekeken te worden en dat elke vorm van digitale archivering en toegankelijk maken ervan onmiddellijk tot meerdere inbreuken op het auteursrecht leiden.

Het blijft zoeken naar de balans tussen de belangen van rechthebbenden en die van de maatschappij maar ja, wie komt er voor de laatste op?

Google DNS is jarig en populair

In 2009 introduceerde Google een eigen, vrij toegankelijke, DNS server die door iedereen gebruikt kan worden. DNS – het Domain Name System – is het telefoonboek van het internet en zorgt ervoor dat de IP-adressen van websites gekoppeld zijn aan de domeinnamen zodat je bijvoorbeeld geen IP-adres hoeft in te tikken maar via rsnijders.info op mijn blog kunt komen.

Elke internetprovider heeft zijn eigen DNS-servers die automatisch gebruikt worden als je verbinding met het internet maakt maar de snelheid kan behoorlijk variëren en dat is de reden waarom Google met een eigen DNS-server kwam. Door 8.8.8.8 (en 8.8.4.4) te gebruiken in de DNS instellingen omzeil je de DNS server van je provider en gebruik je die van Google. Iets wat handig bleek te zijn toen de DNS servers van Ziggo een tijd geleden bestookt werden met een cyberaanval en internetten onmogelijk bleek.

Vorige week zondag, 12 augustus, was het precies 8 jaar, 8 maanden, 8 dagen en 8 uur geleden dat de DNS server van Google online kwam en daar werd o.a. bij stil gestaan door enkele gebruikscijfers vrij te geven. Volgens Google gebruikt ongeveer 10 procent van alle internetgebruikers de Google DNS en dat is een fors hoger percentage dan ik had gedacht. Het zal mede komen omdat aanbieders van publieke wifi netwerken er ook gebruik van maken maar toch toont het wederom aan hoe groot de impact van Google diensten op het internet is.

Pocketbook komt met twee nieuwe ereaders

Hoewel de Pocketbook ereaders in Nederland via o.a. Mediamarkt, Bol en Wehkamp verkocht worden, zijn de ereaders van het Zwitserse merk tot nu toe altijd een beetje onder mijn eigen radar gebleven. Ik kan nu eenmaal niet alle merken en modellen ereaders kopen en ze hebben geen Nederlands kantoor om reviewexemplaren aan te vragen.

Jammer is het wel want Pocketbook is één van de weinig leveranciers die nog steeds bladerknoppen op de meeste modellen heeft zitten en daar ben/blijf ik groot fan van. Zowel de Inkpad 3 (met 7,8 inch scherm), de Touch HD 2 als het middenklassemodel Touch Lux 3 beschikken over die knoppen maar ik heb ze helaas nog nooit kunnen uitproberen.

Misschien dat de gelegenheid zich alsnog voordoet als het nieuwe aangekondigde opvolger van de Touch Lux 3 zich aandient? De Touch Lux 4 gaat 119 euro kosten en heeft een 6 inch scherm (dat helaas nog steeds blijft steken op een resolutie van 1024×758 en 212 ppi). Deze ereader kan wel voorzien kan worden van een micro-sd kaartje en beschikt dus over bladerknoppen. Pocketbook komt ook met een Basic Lux 2 die met 85 euro een stukje goedkoper is maar het zonder instelbare kleur van de schermverlichting moet doen maar ook geen aanraakscherm heeft. Alle navigatie gebeurt daarop met een fysieke knop.

#

office lens documenten scannen

Documenten scannen met de Office Lens app (en exporteren naar OneDrive)

Vorig jaar voegde Microsoft de mogelijkheid om documenten in te scannen toe aan de OneDrive app. Dit kent nog wel enkele beperkingen en daarom gebruik ik nu de Office Lens app, die eveneens van Microsoft is, om kleinere PDF’s te maken. Een kleine uitleg van hoe de app werkt.

Scannen met Office Lens app

Er zijn tegenwoordig vele apps waar je documenten (en andere dingen) mee kunt scannen. De meeste daarvan zijn betaalde apps die over een groot aantal functies beschikken om de scans te bewerken, zoals ScannerPro of CamScanner.

Als je echter genoeg hebt aan de basisfuncties dan is Office Lens een uitstekend gratis alternatief op zowel iOS als Android. De Office Lens app is oorspronkelijk door Microsoft ontwikkeld als hulpmiddel om papieren documenten, foto’s en (aantekeningen op) whiteboards in OneNote te kunnen integreren maar werkt ook prima als je niet de scans in Office toepassingen wilt importeren. Al blijft de focus van de Office Lens app wel liggen op het gebruik van Office toepassingen.

Hoewel de scanfuncties van Office Lens tegenwoordig deels geïntegreerd zijn in de OneDrive en OneNote app, lijkt het nog steeds wel een paar voordelen te hebben om de losse Office Lens app te gebruiken. Bij het maken van scans in de OneDrive app worden er (altijd) PDF’s gemaakt van foto’s van de documenten. Dit levert altijd relatief grote bestanden op en dat is wel zonde als je vooral poststukken met tekst scant.

Als je dus meer controle wilt over waar je scans opgeslagen worden (en in welk formaat) dan is de Office Lens app nog steeds een prima keuze.

Stap 1. Pak een document, open de app en scannen maar

office lens documenten scannen

De scanner probeert zelf het document te ‘omlijsten’ als gebied wat ingescand wordt. Dat kun je zelf niet aanpassen of corrigeren maar als je voldoende afstand houdt met je telefoon of tablet tot het document dan zou de app zonder problemen het document moeten vinden. Het helpt overigens als je het document of visitekaartje op een achtergrond legt met een contrasterende kleur.

Heb je al eerder een foto gemaakt van het document en wil je die nu alsnog verwerken als scan? Dan kun je ook je camera album openen op je tablet of telefoon [1] en daar een foto selecteren.

De app probeert zelf in te schatten of het om een visitekaartje, document of whiteboard gaat maar dat kun je onderin zelf instellen mocht dat nodig zijn [2]. Druk daarna op de grote witte knop om de scan/foto te maken.

Stap 2. Bewerken van de scan

office lens documenten scannen
Als je de scan gemaakt hebt van het document krijg je o.a. de mogelijkheid om de scan te bewerken. Als de scanner iets te ruim gegokt heeft met het gebied om te scannen kun je de scan bijsnijden [1] zodat de achtergrond niet meer zichtbaar is. Staat het document gekanteld? Dan kun je de scan roteren [2] en weer goed neerzetten.

Je kunt ook achteraf nog wisselen van documentsoort [3] en bijvoorbeeld alsnog kiezen voor whiteboard. Dat heeft het voordeel dat de achtergrond helemaal wit wordt gemaakt en dat de tekst beter leesbaar is in veel gevallen.

Als je nog meer pagina’s of documenten wilt scannen in 1 bestand, dan kun je de cameraknop [4] aantikken om een tweede scan te maken. Ben je klaar met scannen, dan kun je afsluiten met de rode knop [5].

Stap 3. Scanbestand exporteren

office lens documenten scannen
Goed, nu heb je een document gescand maar het bestand moet nog ergens naar toe natuurlijk. De Office Lens app is vooral bedoeld om met de Office toepassingen te werken – vandaar dat je in kunt/moet loggen met een Microsoft account als je dit wilt doen – maar je kunt het gemaakte bestand eerst voorzien van een titel en daarna ook opslaan in je Fotobibliotheek op je apparaat.

Standaard worden de scans als foto’s (jpg’s) opgeslagen maar je kunt ze ook als PDF opslaan. Ik sla zelf mijn scans op in OneDrive en dan moet je dus wel even opletten. Kies je in het Exporteren naar menu voor OneDrive, dan komen de scans in je Afbeeldingen map terecht in je account als foto’s. Ik wil ze echter bewaren als PDF en dan moet je eerst voor die optie kiezen.

Stap 4. Exporteren naar PDF

office lens documenten scannen
Wil je je scans als PDF’s bewaren, dan kun je ze alleen opslaan op je telefoon (en zul je ze met een bestandenapp moeten beheren om ze van je toestel af te halen) of in OneDrive. Microsoft ondersteunt logischerwijs alleen de eigen diensten maar als je OneDrive gebruikt dan is dit de route om een kleine compacte PDF te maken van de scan.

Stap 5. Overbrengen naar OneDrive

office lens documenten scannen
Tik op OneDrive om een PDF te maken van de scans en het bestand met de eerder ingevulde titel over te brengen naar je OneDrive account. Je ziet hierbij ook eerdere scans die je naar OneDrive geëxporteerd hebt.

office lens documenten scannen

Alle PDF bestanden worden door de app altijd in de automatisch aangemaakte Office Lens map geplaatst onder je Documenten map.

Het voordeel van OneDrive gebruiken is dat OneDrive alle documenten die je uploadt doorzoekbaar maakt op de inhoud. Met behulp van de zoekfunctie kun je ze daarom ook gemakkelijk terugvinden. Als je documenten met tekst scant dan kun je ze terugvinden op alle woorden die in dat document voorkomen. En dat geldt ook voor visitekaartjes natuurlijk.

Zodra je een scan maakt is het echter nog steeds een goed idee om alvast na te denken over de termen waar je later het document mee terug wilt kunnen vinden. Voorals als die trefwoorden niet in het document zelf voorkomen. Voeg die dan toe aan de bestandsnaam bijvoorbeeld maar je kunt ook – na het uploaden – een beschrijving en trefwoorden toevoegen aan het bestand in de webversie van OneDrive. Op die manier kun je later altijd weer de juiste scan(s) snel en eenvoudig terugvinden.

#

microsoft edge epub header

Microsoft Edge opnieuw instellen als je geen ebooks meer kunt openen

Eén van de voordelen van Windows 10 en de ingebouwde browser, Microsoft Edge, is dat je er ebooks mee kunt openen (en lezen). Recentelijk kreeg ik echter alleen nog maar een wit scherm en weigerde Edge om nog EPUB bestanden te openen. Gelukkig kun je in Windows 10 de browser opnieuw instellen zodat je alsnog weer ebooks kunt lezen.

Het is niet iets waar je vaak over na zult denken bij de applicaties die je gebruikt. Of je nou Windows of een mobiel besturingssysteem gebruikt, als een programma niet meer doet wat je er van verwacht dan is het deïnstalleren en vervolgens herinstalleren de makkelijkste en snelste manier om dit soort problemen te verhelpen.

Maar wat doe je met applicaties die ingebakken zitten in dat besturingsysteem en die je dus niet kunt deïnstalleren. Nou, daar blijkt Microsoft over nagedacht te hebben en je kunt alle (standaard) programma’s resetten en herstellen. Als je weet waar je moet zoeken.

Stap 1. Ga naar (Alle) Instellingen en kies daar voor Apps

Je kunt een overzicht van alle apps (in Windows 10 heten alle programma’s ook apps) vinden bij de instellingen onder het kopje Apps. Het onderdeel heet Apps en onderdelen

Je kunt daar op meerdere manieren komen in Windows 10 maar de snelste manier is de toetsencombinatie Win-X (de Windows knop links van je toetsenbord samen met de X indrukken) en vervolgens bovenaan in het menu voor Apps en onderdelen kiezen. Je kunt ook op het vergrootglas-icoon naast de startknop klikken en daar op ‘apps’ zoeken.

Stap 2. Blader naar (of filter op) Microsoft Edge en kies voor Geavanceerde opties

microsoft edge herstellen

Stap 3. Herstellen of opnieuw instellen

microsoft edge herstellen
In eerste instantie kun je proberen om de applicatie te herstellen maar als dat niet werkt – en het hielp mij niet met mijn probleem want Edge kon daarna nog steeds geen EPUB bestanden openen – dan kun je kiezen voor Opnieuw instellen. Hierbij wordt alles (behalve je favorieten) gewist en begin je met je standaard instellingen. Eventuele geïnstalleerde add-ons moet je opnieuw autoriseren om te gebruiken.

Bij mij werkte het opnieuw instellen om weer ebooks te kunnen openen en lezen in Edge.

#

Pagina 1 of 712123...153045...Laatste »
  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top