Tweetweekoverzicht week 20 2018: Google One, Amazon stopt met Kindle Worlds, Storytel Reader, Bliyoo stopt, Uitvoeringswet AVG en YouTube detecteert achtergrondmuziek

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Google One

Google wil kennelijk onderscheid gaan maken tussen degenen die wel of niet betalen voor extra opslag in Google Drive. De abonnementsversie van Drive krijgt een naamsverandering naar Google One en er worden wat wijzigingen doorgevoerd in de hoeveelheid opslag die je koopt. De oude optie van 1TB voor 9,99 per maand komt te vervallen en daar krijg je straks 2TB voor terug voor datzelfde tientje.

Er komt ook een nieuwe optie bij voor de mensen die 100GB voor 1,99 per maand net te weinig vinden en 2TB voor 9,99 te veel. 200GB voor 2,99 per maand is dan het nieuwe plan dat je kunt kiezen.

In de VS wordt Google One al uitgerold onder de huidige abonnees maar in Nederland moeten we, zoals gewoonlijk, wachten tot later dit jaar.

Amazon stopt met Kindle Worlds

Vijf jaar geleden begon Amazon met Kindle Worlds, een programma waarin fanfictie ‘aangemoedigd’ werd doordat personages en settings van (een kleine selectie van) bestaande auteurs officieel gebruikt mochten worden.

Afgelopen week kregen de auteurs (van wie de Worlds zijn) bericht dat Amazon er mee stopt. Vanaf 17 mei is het niet meer mogelijk om nieuwe verhalen in te dienen en per 16 juli wordt de verkoop van alle bestaande verhalen via Amazon.com ook gestopt. Inmiddels zijn alle verhalen eveneens verwijderd van Kindle Unlimited, Amazon’s ebookabonnementendienst.

De rechten zijn/worden teruggegeven aan de oorspronkelijke auteurs en het is dus aan hen of ze bestaande verhalen opnieuw in de verkoop gaan doen. Jammer dat Amazon er geen enkele reden bij geeft waarom ze nu stoppen met Kindle Worlds. Bracht het hen te weinig? Maakten er te weinig mensen gebruik van? We zullen het nooit weten vrees ik.

Storytel komt met een ereader

Ik denk dat niet veel mensen weten dat Storytel behalve duizenden luisterboeken, ook een groot aantal ebooks in het aanbod heeft zitten. Tenminste, het kwam als een verrassing voor mij toen ik een review schreef over Storytel. Ik was nog meer verrast echter door hoe ontzettend slecht het lezen van ebooks in de Storytel app werkt.

Dat moet het bedrijf zelf ook onderkend hebben want Storytel komt deze zomer met een eigen ereader. Een (nogal gemiddeld) 6 inch model met een Carta scherm op 1024×768 resolutie met 8GB geheugen en een schermverlichting. Wat het echter wel bijzonder maakt is de aanwezigheid van bladerknoppen aan de zijkanten en een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Dit moet de ereader geschikt maken voor zowel de ebooks van Storytel maar ook de luisterboeken. De Storytel Reader wordt gelanceerd in Finland, Denemarken en Zweden maar zou later dit jaar ook naar de andere landen moeten komen waar Storytel actief is. De verwachte prijs is 100 euro.

Of de ereader ook gebruikt kan worden om je eigen ebooks te laden – zoals de Oyo die ook een sterke integratie had met de Selexyz boekwinkels – is niet bekend maar voor 100 euro lijkt dit een interessante concurrent te gaan worden voor de Kobo ereaders in Nederland.

Bruna stopt met Bliyoo

Toen uitgeverij VBK eind vorig jaar Bruna overnam – en het bedrijf verder ging onder de naam Shared Stories Group – vroeg ik me al af wat er met de ebookabonnementsdiensten zou gaan gebeuren. Want nu waren er twee natuurlijk. VBK is de eigenaar van Bookchoice terwijl Bruna natuurlijk drie jaar geleden Bliyoo in de markt zette.

De kogel is nu door de kerk en, niet heel verrassend, is het Bliyoo dat gaat verdwijnen. Tenminste, als ebookdienst want voor de ebooks word je nu verwezen naar Bookchoice, ook al is dat een volledig ander model met 8 maandelijkse voorgeselecteerde titels i.p.v. onbeperkt lezen.

De tijdschriften van Bliyoo gaan naar een nieuwe, aparte, dienst onder de naam Leeslounge waar je voor een tientje per maand verder kunt lezen in hetzelfde aanbod van tijdschriften. Nieuw is dat er ook een 12,95 per maand abonnement is waarmee je behalve de tijdschriften ook stripboeken en luisterboeken kunt lezen & luisteren. Hoe dat aanbod er precies uit ziet is (nog) niet af te leiden uit de online reader van Leeslounge.

Abonnementen op (vak)tijdschriften die digitaal via de Bliyoo app verspreid werden – Boekblad Magazine en Onze Taal om er twee te noemen – zullen zo te zien ook via de Leeslounge app verder gaan.

Uitvoeringswet AVG aangenomen

Het was een formaliteit maar afgelopen week is de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming aangenomen. Deze wet regelt de overgang van de oude (onder de Wet bescherming persoonsgegevens) naar de nieuwe situatie (AVG) en stelt vast hoe de wet van toepassing is – en gehandhaafd wordt – in Nederland. Het wetsvoorstel is ongewijzigd door de Eerste Kamer aangenomen.

YouTube detecteert nu rechthebbenden van muziek in geuploade video’s

Ik heb het niet geprobeerd maar YouTube voegt nu de informatie over de (achtergrond)muziek in geuploade video’s toe aan de beschrijvingen. Die informatie hadden ze natuurlijk altijd al omdat ContentID alle geuploade video’s scant op auteursrechtelijk beschermd materiaal maar het wordt nu ook expliciet toegevoegd aan de beschrijvingen van de video’s – mits het toegestane muziek betreft natuurlijk.

Het is goed dat ze dit doen mijns inziens want het voegt echt iets toe om te zien van wie de muziek is die in video’s gebruikt wordt en het laat een positieve kant zien van het ContentID systeem dat normaliter toch echt alleen maar als een negatief iets wordt gezien door uploaders van video’s.

En verder nog…

Volgende maand is de Clara HD al verkrijgbaar?

Altijd handig, zo’n treintooltje

Omdat het groot feest is, doen ze ook minder moeilijk over het auteursrecht bij de #royalwedding

Twitter blijft third-party apps zoals Tweetbot en Talon pesten. De nieuwe API waar deze apps van gebruik moeten maken wordt ofwel beperkt danwel onbetaalbaar voor ze.

YouTube komt volgende week dinsdag met YouTube Music, een muziekdienst gebaseerd op YouTube video’s en vervangt YouTube Red door YouTube Premium. Beide diensten zullen waarschijnlijk niet in Nederland beschikbaar komen dus tja. Ter info zullen we maar zeggen.
#

microsoft edge epub header

Ebooks lezen met Microsoft Edge na de Windows 10 April 2018 update

Met de Windows 10 update van april 2017 kreeg de Edge browser de mogelijkheid om EPUB bestanden rechtstreeks te openen (en te lezen) in de browser zelf. Met de meest recente Update die op dit moment verspreid wordt krijgt de ‘Reading View’ in Microsoft Edge een paar nieuwe functies en mogelijkheden. Is het lezen van ebooks in je browser daarmee ook handiger geworden?

Living on the Microsoft Edge

Dat Edge maar nauwelijks kan concurreren met Chrome en Firefox – het marktaandeel in Nederland ligt op nog geen 9% – lijkt Microsoft weinig te kunnen schelen. Het marktaandeel van Windows 10 op computers ligt namelijk aanzienlijk hoger en daar zit de Edge browser onlosmakelijk in geïntegreerd. Heb je Windows 10 op je computer staan? Dan heb je ook Edge tot je beschikking.

Ook al gebruik je Edge niet voor het internetten, Microsoft heeft de browser als standaardapplicatie voor het openen van PDF’s en EPUB bestanden gemaakt en focust zich op het zo optimaal presenteren van de beide bestandsformaten. En eerlijk is eerlijk, zelfs de eerste poging vorig jaar was best goed geslaagd naar mijn mening. Er zijn maar een paar programma’s die goed EPUB ebooks weergeven op een computer en inmiddels doet Edge dat minstens net zo goed.

Maar Microsoft gaat gewoon verder met het sleutelen aan Edge. De April 2018 Update (version 1803) heeft ook de interface en functionaliteiten deels vernieuwd.

Navigeren

microsoft edge main menu
Je opent nog steeds een EPUB bestand door er simpelweg op te dubbelklikken in de Verkenner.

Heb je een andere applicatie geïnstalleerd die EPUB bestanden standaard opent – zoals Adobe Digital Editions of Bluefire Reader – dan kun je rechtsklikken op een EPUB bestand en kiezen uit de diverse apps waarmee het bestand geopend kan worden. Je kunt bij de instellingen van Windows 10 selecteren welke standaardapp je het liefste gebruikt.

Klik je op ergens op de pagina zelf, dan komt ook de menubalk te voorschijn met de diverse opties. Zo kun je navigeren door het boek via de inhoudsopgave [1] maar zijn de bookmarks nu verplaatst naar de rij met icoontjes rechts [8] naast de Save knop [7].

Tussen de inhoudsopgave en de zoekfunctie binnen het boek [3] vind je nu de vernieuwde Notities mogelijkheid [2]. Je kon al notities maken in ebooks sinds de vorige update maar er was geen handige plek waar je ze vervolgens ook kon raadplegen.

microsoft edge highlightnotecopyshareSelecteer je namelijk een woord (of zin of alinea), dan komt er een submenu te voorschijn waarmee je de geselecteerde tekst kunt markeren [a], onderstrepen [b], voorzien van een notitie [c], kopiëren [d] of kunt delen via het Windows 10 ‘Delen’ scherm [e]. Handig als je een leuke quote wilt delen op Twitter of Skype.

Annotaties en/of notities die je maakt werden weliswaar in de tekst van het boek aangegeven als zodanig maar je had ze niet allemaal bij elkaar staan. Met de Notities optie in het menu [2] zie je dat nu wel in een overzicht staan.

microsoft edge notesLezen en luisteren

microsoft edge main menuIn het rechterdeel van het menu zijn de leesopties [4] onveranderd. De grootte van de tekst is aan te passen in zes verschillende groottes (sneltoetsen zijn Ctrl + en Ctrl -) en je kunt de afstand tussen de letters zelf aanpassen. Ook de achtergrondkleur is aan te passen waarbij wit, sepia en zwart de keuzes zijn.

De tekst-naar-spraak-functie lijkt ook ongewijzigd te zijn [5] en daar kun je alles over lezen in de vorige blogpost.

De grootste verandering en vernieuwing echter zit achter het icoontje van de ‘Grammar tools’ [6] verstopt.

microsoft edge grammar tools immersive readerDe eerste keer dat je dit icoontje aanklikt wordt de nieuwe ‘Immersive Reading’ tool automatisch geïnstalleerd in Windows 10. Deze tool biedt extra mogelijkheden die het begrijpend lezen moeten vergemakkelijken in geheel Windows 10 maar voor Edge komt dit neer op een aantal opties die de woorden in een ebook kan opsplitsen in lettergrepen en de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden kan markeren in de tekst.

microsoft edgeWat wel een kleurig feestje wordt als je alles aanzet maar bijzonder handig kan zijn als je een taal aan het leren bent bijvoorbeeld.

In een browser ebooks lezen zal nooit mijn hobby worden maar het is goed om te zien dat Microsoft steeds meer handige functies toevoegt aan Edge die simpelweg niet in andere programma’s, apps of ereaders zitten. Op mijn Windows 10 laptop heb ik inmiddels Edge als default EPUB applicatie in gebruik en eigenlijk bevalt dat prima.

#

Tweetweekoverzicht week 19 2018: Uitslag consultatatie Europeana, NL-menu is terug, Klout gaat weg, Paradiso archief en Kobo Clara HD is gelekt

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Uitslag consultatatie over Europeana

In de periode 17 oktober 2017 en 14 januari van dit jaar heeft de Europese Commissie een publieke consultatie gehouden (alle Europese burgers kunnen dan een uitgebreide enquête invullen) over Europeana. Daar zijn nu de (voorlopige) resultaten van bekend gemaakt.

Wat me vooral opvalt is dat het aantal respondenten best laag ligt (vind ik): 1.221 stuks waarvan de ruime meerderheid (72%) aangeeft het als individu te beantwoorden; tegenover 28% dus die het als (cultureel erfgoed)instelling ingevuld heeft. Nou was ik ook niet erg onder de indruk van de vragenlijst want die vond ik tegelijkertijd heel generiek en te specialistisch. Specialistisch omdat je wel heel erg thuis moet zijn in de wereld van online cultureel erfgoed en generiek omdat ik niet zag wat iemand met dit soort feedback zou kunnen doen.

De trends verbazen me dan ook niet. Tweederde van de respondenten vindt dat Europeana toegevoegde waarde heeft (wij van WC-eend ….) maar er wordt tevens geconstateerd dat er nog veel te verbeteren valt. Ehm ja. Dat hadden de mensen van Europeana zelf ook wel bedacht lijkt me.

Publieke consultaties zijn net als raadgevende referenda alleen maar nuttig als je er ook zinnige vragen mee stelt waar ook vervolgens iets mee gedaan kan worden. En dat voelt bij deze consultatie niet echt zo.

NL-menu is terug

In een blog beschrijft de KB (Research) hoe ze NL-Menu – de eerste Nederlandse webindex – hebben weten te redden van de ondergang.

Het is extra leuk om te lezen omdat het ik zelf ook veel gebruik heb gemaakt van NL-Menu in de jaren 90. Zeker in de beginjaren van het internet had je geen zoekmachines en moest je van een webindex gebruik maken. Ik deed de bibliotheekopleiding toen NL-Menu begon en tja, categoriseren en rubriceren vond ik interessant. Later maakte ik handleidingen voor zoeken op internet en hoewel er toen al meerdere zoekmachines waren, bleven de webindexen interessant omdat het vooraf gestructureerd was. Zoekmachines zelf hadden bijna allemaal ook hun eigen webindexen naast de mogelijkheid om het ‘hele internet’ te doorzoeken.

Maar goed, webindexen zijn de dodo’s achterna gegaan maar het is wel fantastisch dat NL-Menu behouden is. Niet alleen voor researchers maar zelfs met een online gebrachte versie van het origineel. Zodat je in 2018 nog net kunt doen alsof het 1998 is ….

Klout gaat weg

Het was jaren geleden een ‘ding’. Je Klout score. Een score die aangeeft hoeveel impact je op social media hebt en het was ontzettend leuk om te merken dat je op bepaalde onderwerpen als expert werd gezien … en natuurlijk dat je een hogere score had dan je vrienden op Twitter. Maar niet alleen kon je er verder niks mee, het was ook volledig onduidelijk hoe de score werd samengesteld en je moest Klout ongeveer alles wat je deed op de socialmedianetwerken laten registreren.

Dat hele verzamelen van alle gegevens is het ‘dingetje’ van 2018 echter en Klout trekt er – heel poëtisch – op 25 mei de stekker uit. Zonder twijfel omdat nauwelijks iemand het meer gebruikte en Klout barstende hoofdpijn kreeg bij het idee om gebruikers uit te leggen waarom ze ALLES van hun gebruikers willen en moeten bijhouden om die scores te berekenen. Om nog maar niet te spreken van de complexiteit om nog toestemming van die socialmedianetwerken los te peuteren om die data te kunnen gaan verzamelen onder de nieuwe privacywetgeving.

Nee, Klout stopt er mee en dat mag je rustig als een goed teken zien denk ik.

Paradiso archief

Ik ben er nog nooit geweest. In Paradiso. Het poppodium heeft een rijke geschiedenis die 50 jaar terug gaat met duizenden legendarische concerten en optredens die ik dus geen van alle gezien heb.

Het is daarom mooi dat Paradiso nu het eigen archief online heeft gezet. Met meer dan 25.000 programma’s die deels voorzien zijn van beeld (YouTube vooral), audio-opnames, concertposters en recensies. Het aardige is dat ook het publiek de mogelijkheid heeft om bij te dragen aan het archief dus eigen recensies en persoonlijke verhalen zijn ook welkom. Voor als je er wel bij bent geweest natuurlijk.

Kobo Clara HD gelekt

Vrijdag lekte een promotievideo die door de grootste Canadese boekwinkelketen Indigo Chapters gemaakt is voor de Kobo Clara HD. Indigo Chapters is één van de partners van Kobo en lekte daarmee dus ook per ongeluk al de belangrijkste specificaties van de Clara HD.

De video is meteen offline gehaald – maar niet nadat ik hem gezien had :P – en ik was niet onder de indruk. Ik hoopte nog op een nieuwe 5 inch model als opvolger van de Mini maar het wordt toch het nieuwe 6 inch basismodel dat mijns inziens de Aura Edition Two had moeten zijn. Een zes inch ereader dus, voorzien van dezelfde ComfortLight Pro verlichting als de Aura ONE en de Aura H2O Edition Two en met dezelfde hoeveelheid geheugen als die twee modellen (8GB). In essentie is de Clara HD daarmee een 6 inch versie van de twee grotere Aura broers.

Het betekent ook dat je mijns inziens nog steeds geen reden hebt om te upgraden als je een Glo HD hebt die drie jaar geleden uit kwam. Tenzij Kobo met de definitieve en volledige specificaties nog weet te verrassen maar dat lijkt me niet. Bladerknoppen zag ik in elk geval niet op de Clara HD en hoewel de aan-/uitknop nu aan de onderkant lijkt te zitten (i.p.v. op de achterkant zoals bij de Aura broers) is dat bepaald geen killer feature ;)

En verder nog …

Hoe vaak kom je nog een ‘ouderwetse’ professionele fansite tegen over schrijvers en al hun boeken? Afgelopen week kwam er in ieder geval eentje bij: The Collector’s Guide to Dean Koontz. Wat ik als fan van Dean Koontz erg kan waarderen :)

#

Pagina 1 of 698123...153045...Laatste »
  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top