Tweetweekoverzicht week 25 2018: Meten is weten, audioboeken in NL, uploadfilter & linktax, IGTV, 10 miljoen ebookuitleningen en YouTube introduceert betaalde abonnementen

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Meten is weten (als je het goede meet)

Stoeien met statistieken. Ik doe er zelf ook een beetje aan mee door elk kwartaal de ebookcijfers van CB te bespreken. Elke poging om een complex geheel terug te brengen tot meetbare factoren is eigenlijk altijd gedoemd om beperkt te zijn. De vraag die je je altijd moet stellen is wat de cijfers allemaal niet laten zien maar ja, dan heeft het ook weinig zin om conclusies uit die cijfers te halen natuurlijk.

Bij ebookcijfers in Nederland moet je bijvoorbeeld rekening houden dat niet alle ebookverkopen via CB verlopen en als zij het niet leveren, tja, dan komt dat ook niet terug in hun cijfers. In Amerika is dat een vergelijkbaar probleem omdat de verkoopcijfers eveneens alleen via de officiële distributiekanalen van traditionele uitgevers gemeten wordt.

Bij SF & fantasy zie je daar enorme verschillen ontstaan omdat deze genres heel groot zijn in de self-publishing industrie. Dat verrast me ook niet want ik heb vele tientallen titels gekocht de afgelopen jaren die door de auteurs zelf verkocht worden op Amazon. De kloof zie je pas goed in de data uit het Author Earnings Report waaruit blijkt dat bijna de helft van de verkopen uit 2017 in deze genres buiten de traditionele uitgevers om gaat.

Dan kun je wel constateren dat de verkopen van ebooks teruglopen maar lijkt dat in de praktijk dus helemaal niet het geval te zijn.

Audioboeken in Nederland

Tot mijn blijdschap is Boekblad Magazine weer terug (Boekblad verdween door een failissement van de uitgever maar is terug met een nieuwe uitgever) en in het eerste nummer is een interessant artikel te lezen over de audioboekenmarkt in Nederland.

Het artikel begint met toe te lichten waarom voor de term audioboeken gekozen wordt in plaats van luisterboeken en duikt dan vol in de geschiedenis van het gesproken boek. De constatering dat het prima gaat met audioboeken in Nederland wordt geboekstaafd (geaudioboekstaafd?) met een grafiekje en tabel dat aangeeft dat het aantal nieuwe Nederlandstalige titels de afgelopen drie jaar fors in de lift zit.

Commissie Europees Parlement stemt voor uploadfilter en linktax

De Legal Affairs Committee of the Parliament (JURI) stemde afgelopen woensdag voor een tweetal controversiële bepalingen in de nieuwe Auteursrechtrichtlijn. De commissie stemde met 15 tegen 10 stemmen voor artikel 13 van de richtlijn (de verplichting voor internetplatforms om geuploade content te screenen op auteursrecht) en met 13 tegen 12 stemmen ook nog voor artikel 11 die nieuwsuitgevers naburige rechten geeft op nieuwsberichten die ze publiceren.

Ik zal mijn boze tirade over die twee nutteloze en onwerkbare artikelen (die niks met auteursrecht maar alleen maar met belangen van lobbiënde uitgevers te maken hebben) bewaren voor de dieptrieste dag als ze in werking treden en het vrije internet stuk maken.

De Europe partijen ALDE (VVD, D66), EPP (CDA), ECR (CU,SGP) en ENF (PVV) hebben voorgestemd op artikel 13 mocht je nog wat stemadvies willen en de Europarlementariërs van de Nederlandse partijen aanspreken. Die overigens zelf niet voorgestemd hebben maar wel hun eigen Europese collega’s kunnen aanspreken die in de Juridische commissie zitten.

Gelukkig is het nog niet zo ver. Europarlementariër Julia Reda geeft niet op en wil een stemming over de bovenstaande uitslag op de volgende plenaire sessie van het parlement op 4 juli. Dat zou nog kunnen leiden tot nieuwe besprekingen en onderhandelingen voordat het Europees Parlement eind dit jaar, begin volgend jaar gaat stemmen over de definitieve richtlijn.

Instagram begint met IGTV

Instagram TV, of IGTV, is de nieuwe mogelijkheid en videoplatform voor Instagramgebruikers om video’s van maximaal 1 uur te publiceren (Instagram stond alleen maar video’s van max. 1 minuut toe). Die langere video’s in portrait mode kunnen gebruikers via een aparte IGTV app uploaden en bekijken.

Gezien de populariteit en het bereik van Instagram gaat dat zeker mensen blij maken vermoed ik maar hoewel ik de app geïnstalleerd heb gok ik dat ik er maar weinig gebruik van maken. Met een volle kijklijst op Netflix zit ik niet te wachten op vele uren video’s kijken via IGTV.

Tien miljoen ebookuitleningen

In 2014 begon de Bibliotheek met het ebookplatform in Nederland en 4,5 jaar later is de tienmiljoenste uitlening al weer een feit!

En ook al moet ik net als ieder ander nu wachten tot de KB elk jaar hun cijfers via CBS publiceren, ik kan nog wel een staatje ophoesten met hoe die 10 miljoen zijn opgebouwd.

YouTube introduceert betaalde abonnementen voor kanalen

Als je meer dan 100.000 abonnees op een kanaal hebt biedt YouTube nu de mogelijkheid om betaalde abonnementen aan te bieden voor dat kanaal. Op die manier kunnen de eigenaren zelf verdienen aan hun kanaal door exclusieve video’s, streams enz. aan te bieden.

Nieuw is dit idee niet want concurrent Twitch geeft elk kanaal deze optie en hoewel het geen vetpot is voor videomakers levert dat wel veel interactie met hun communities op. Of dit voor YouTube ook zo gaat werken? Niet echt denk ik want met 100.000 abonnees is dit beperkt tot alleen de echt grote YouTube kanalen. De kans dat YouTube dit aanbiedt om te voorkomen dat eigenaren naar concurrerende platformen gaan lijkt me een stuk groter.

#

Boekenplog: Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort 2018

Het was mooi weer die zaterdag begin deze maand. Toen ik las dat er een boekenmarkt “met 100 boekhandelaren uit het hele land” plaats zou vinden in Amersfoort was dat ook meteen een goede reden om opnieuw (bibliotheek en tweedehands boekwinkel) af te reizen naar deze mooie stad.

Veel reclame maakt Amersfoort niet voor de (jaarlijkse?) boekenmarkt. Op de site van de VVV Amersfoort is een korte tekst te vinden – die inmiddels al weer verwijderd is – maar daar valt uit af te leiden dat de boekenmarkt op het Lieve Vrouwekerkhof staat, recht onder de Onze Lieve Vrouwetoren.

Google Maps doet de rest en na een kleine 20 minuutjes wandelen vanaf het station richting het centrum, hebben we de plek gevonden.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Ik moet zeggen dat dit wel een prachtig straatje is.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

En het Lieve Vrouwekerkhof is niet minder mooi. Het pleintje is afgebakend door een rij bomen met huizen en horeca achter die bomen.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Het zijn vier rijen met boekenkramen en hoewel me dat er toch echt geen honderd (kramen) lijken, hoor je mij niet klagen. Wat een prachtige plek voor een boekenmarkt zeg.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Onder de schaduw van de Onze Lieve Vrouwetoren. Letterlijk.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Nou ja, grotendeels dan.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Maar goed, we zijn voor de boeken gekomen. Veel romans, veel kinderboeken en zelfs nog een mooie voorraad prentenboeken.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

We zijn echter op zoek naar kinderboeken. Er staan nog enkele deeltjes van ‘Dagboek van een muts’ op het verlanglijstje en zoonlief hoopt nog een paar boekjes van Geronimo Stilton te vinden. Volgens zie ik daar een voorraadje kinderboeken staan?

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Oh ja, bingo! Tenminste voor zoonlief want hij vindt een Geronimo Stilton boek dat hij nog niet heeft. De twee delen van ‘Dagboek van een muts’ hebben we al.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Iets verderop vind ik nog meer delen van ‘Dagboek van een muts’ maar wederom niet degene die ik nog zoek.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Het voordeel van een kleinere boekenmarkt is wel dat je het gemakkelijk kunt overzien. Je slingert er in 5 minuten doorheen.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Het winkelend publiek loopt in de brede winkelstraten iets verderop en lijkt de boekenkramen nog niet gevonden te hebben. Dat komt goed uit want dan kan ik er nog een keer in alle rust langslopen.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Oeh verdorie. Alle verhalen van Roald Dahl. Die ontbreekt nog in mijn collectie maar ik heb me voorgenomen de ebookversie te kopen want ik heb geen plek meer voor zo’n dikke pil. Die met 6 euro echter wel ruim de helft goedkoper is dan de digitale variant. Ik twijfel flink maar loop uiteindelijk toch verder.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

Wat is dat toch met boekenmarkten en schoolkaarten/-platen? Een hele kraam vol zelfs. Zoonlief vindt het leuk en bestudeert een paar kaarten van dichtbij.

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

We lopen al weer weg als we zien dat de tafels aan deze kant nu ineens volgepakt staan met o.a. een enorme voorraad Donald Duck strips en pockets. Zoonlief krijgt het idee om de Donald Duck Extra op de kop te tikken van zijn geboortejaar (en maand).

Boekenmarkt Lieve Vrouwekerkhof Amersfoort

En daarmee is de buit ook volledig van hem. Zal ik nog teruglopen voor het boek van Roald Dahl?

Nee, toch maar niet.

Volgend jaar gaan we kijken of er weer een boekenmarkt georganiseerd wordt. Als het mooi weer is dan gaan we zeker opnieuw richting Amersfoort want deze bescheiden boekenmarkt is een verborgen pareltje als je het mij vraagt. Wat een prachtige plek!

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 9 juni 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr. Benieuwd naar de andere boekenplogs die ik gemaakt heb? Die kun je hier vinden.

#

screenshot guru header

Tweets als screenshots bewaren met Screenshot Guru

Met behulp van Screenshot Guru (een website, Twitterbot en Chrome extension) kun je tweets heel eenvoudig bewaren en hergebruiken als screenshots. 

Er zijn meerdere manieren om tweets van jezelf en anderen te bewaren. Twitter biedt zelf een archief aan van al je eigen tweets en je kunt handmatig of geautomatiseerd tweets opslaan in bijvoorbeeld Evernote of OneNote via diensten als IFTTT of Microsoft Flow.

Dat laatste werkt redelijk goed maar is best bewerkelijk als je een tweet tegenkomt die je ‘even snel’ wilt bewaren omdat je die wilt delen buiten Twitter om. Of als je een tweet wilt bewaren en je zeker wilt weten dat die niet verwijderd wordt door de twitteraar.

De handigste manier om dat te doen is door een screenshot te maken van de tweet maar ja, dan moet je daarvoor ook weer met de screenclip functie van OneNote aan de slag of een apart programma voor het maken van screenshots geïnstalleerd hebben. En zelfs dan is het flink prutsen om een goed screenshot te maken als de te bewaren tweet een antwoord op een andere tweet is. Die wil je er immers ook bij hebben.

Amit Agarwal van de site Labnol.org heeft er iets moois voor bedacht. Met Screenshot Guru kun je op meerdere manieren heel snel en gemakkelijk screenshots maken van tweets. In hoge resolutie en inclusief de tweet waarop gereageerd is.

Via de website

screenshot guru website
Kopieer de directe link naar de tweet (die je via de Twitter website of Tweetdeck vindt door de link te kopiëren die bij het tijdstip/datum van de tweet staat) in de zoekbalk van de website screenshot.guru en klik op Screen Capture. Bijvoorbeeld https://twitter.com/KB_Nederland/status/1010125274535677952

Je krijgt dan de afbeelding terug die je kunt opslaan vanuit de browser.

screenshot guru

Bij dat screenshot krijg je behalve de tweet ook de vermelding erbij dat deze gemaakt is door Screenshot Guru, de datum waarop het gemaakt is en de oorspronkelijke rechtstreekse URL van de tweet.

screenshot guru

Via Twitter

Diezelfde link van een tweet kun je ook meteen in je Twitter app zelf doorsturen naar de Twitter bot @ScreenshotGuru. Als je dit account volgt kun je een DM sturen waarin je alleen de link naar de tweet hoeft te zetten. Binnen enkele minuten krijg je het screenshot teruggestuurd in een DM.

screenshot guru

Het grote voordeel is dat deze methode werkt in alle Twitter apps, de Twitter website en Tweetdeck.

Via de Chrome extensie

Heb je geen zin om linkjes van tweets te kopiëren en te plakken? En gebruik je de Twitter website in Chrome? Dan kun je ook de Screenshot Guru extensie installeren in Chrome. Bij elke tweet op de Twitter website verschijnt er dan een klein icoontje van een camera waarmee je een screenshot kunt maken. Feitelijk doet het icoontje niets anders dan de link van de tweet doorsturen naar de Screenshot Guru website.

screenshot guru

Alle screenshots kun je vervolgens in een eigen mapje bewaren in Onedrive of Dropbox (waarmee je ze ook gemakkelijk weer kunt delen met anderen) of in een programma als Evernote of OneNote als je ze ook wilt archiveren.

#

Pagina 1 of 704123...153045...Laatste »
  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top