Tweetweekoverzicht week 29 2018: YouTube Music komt naar Nederland, de Teleteksttijdmachine, boeken bij Blokker en de Arthur C. Clarke Award 2018

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Deze week is het een wat korter weekoverzicht want de hoge temperatuur was niet bevorderlijk voor het bijhouden van al het mogelijke nieuws :)

YouTube Music dit jaar nog naar Nederland

Twee jaar geleden lanceerde Google YouTube Red, een premium YouTube dienst waarmee niet alleen alle advertenties afgekocht konden worden in YouTube maar je ook toegang kreeg tot miljoenen muzieknummers (zoals bij vele andere concurrerende muziekdiensten). Het bijzondere van YouTube Red was (en is) dat je ook live concerten kunt beluisteren en vanzelfsprekend ook de tienduizenden muziekvideo’s kunt kijken.

In mei van dit jaar kondigde Google aan dat YouTube Red ging verdwijnen en dat daar in de plaats twee nieuwe diensten voor terug zouden komen. YouTube Premium voor het afkopen van advertenties en exclusieve videocontent. Dat zou 2 dollar per maand moeten gaan kosten bovenop YouTube Music als basisdienst voor tien dollar per maand. Met YouTube Music houd je de muziekcontent en worden nog steeds de advertenties van alleen de muziekvideo’s verwijdert. Google is ook voornemens om Music te voorzien van slimmere zoekfuncties waardoor je op meer dan alleen titel en uitvoerende zou moeten kunnen gaan zoeken.

Mijn aanname was dat dit, net als YouTube Red, niet naar Nederland zou komen maar dat had ik dus verkeerd. In een interview met het AD meldt Robert Kyncl, het hoofd van YouTube, dat YouTube Music nog dit jaar naar België en Nederland komt. Verdere details gaf hij niet maar je mag aannemen dat het hier ook een tientje per maand gaat worden en dat het Google Play Music (op termijn) zal gaan vervangen.

Wat er dan gebeurt met je zelf geuploade muziek, of er ook familie-abonnementen komen en of het zich ook maar een klein beetje weet te onderscheiden van Apple Music en Spotify, dat zullen we moeten afwachten.

Teletekst tijdmachine

Soms kom je ontzettende leuke tooltjes tegen op het internet. Zoals de TT-Tijdmachine waarmee je terug in de tijd kunt gaan en kijken wat er eerder op teletekstpagina’s stond. Loran Kloeze is er op 18 juli mee begonnen dus verder terug in de tijd kun je vanzelfsprekend niet maar elke dag komt er meer geschiedenis bij moet je maar denken.

De Teletekst Tijdmachine heeft ook zijn eigen Twitter account en ik ben benieuwd waar het allemaal naar toe gaat.

Blokker gaat boeken verkopen

Boekhandel Paagman en Blokker gaan samenwerken meldde de Financiële Telegraaf afgelopen week. Om precies te zijn gaat Blokker boeken verkopen die vervolgens door Paagman geleverd worden. Online is dit nu al te doen op Blokker.nl en ik neem aan dat de fysieke winkels in de toekomst ook op een gevulde boekenkast kunnen rekenen tussen de huishoudelijke spulletjes en het speelgoed.

Net zoals ik voor speelgoed over het algemeen naar de speelgoedwinkel ga, verwacht ik niet dat de boekwinkels veel concurrentie gaan ervaren van Blokker. Echter, op hoe meer plekken je tegen boeken aanloopt, hoe beter denk ik dan maar.

Arthur C. Clarke Award 2018

Er worden elk jaar diverse prijzen uitgereikt voor (Engelstalige) SF & fantasy maar mijn favoriet is de Arthur C. Clarke Award. De Britten zijn minder hypegevoelig dan de Amerikanen met hun Hugo vind ik en de afgelopen jaren heb ik trouw de winnaars gelezen als een mooi representatief beeld van wat er het jaar ervoor verschenen is.

Dit jaar is Dreams Before the Start of Time van Anne Charnock de winnaar en kan ik deze nu toevoegen aan mijn nogal immense toread-lijst. Net als de winnaar van vorig jaar – The Underground Railroad van Colson Whitehead – is de link met SF & fantasy wat dunnetjes en lijkt alle speculatieve fictie met maatschappelijke thema’s nu onder deze categorie te vallen. Ik ga het echter zeker weer lezen!

#

xbox one header

Xbox One screenshots delen via Twitter

Het is pas sinds de April Update dat het mogelijk is om op de Xbox One screenshots (en clips) rechtstreeks te delen via Twitter. Aangezien ik iedere keer vergeet hoe het ook alweer werkte leg ik het in deze blogpost even vast.

Je Twitter account toevoegen op je Xbox One

Het eerste wat moet gebeuren is dat je je Twitter account koppelt aan je Xbox One. Daarvoor is er een nieuwe optie bijgekomen in het menu.

 • Ga dus met behulp van de Xbox knop naar het hoofdmenu en navigeer naar de Instellingen (het tandwiel icoon);
 • Ga hier naar Systeem en kies daar opnieuw voor Instellingen;
 • Ga naar Account > Gekoppelde sociale accounts > Twitter en voeg hier je inloggegevens en wachtwoord in.

xbox one screenshots twitter

En klaar ben je. Hiermee krijg je straks ook Twitter als optie om screenshots en videoclips mee te delen.

Screenshots (of videoclips) maken op de Xbox One

xbox one screenshots twitter
Het maken van screenshots en videoclips is flink vereenvoudigd sinds de beginjaren van de Xbox One. Op elk moment in elke game kun je op de Xbox knop van je controller drukken. Daarmee pauzeert het spel en krijg je het Guide Menu te zien waarmee je ook naar het startscherm kunt gaan om een andere app te starten of je spel af te sluiten. Je ziet echter naast het menu ook een aantal opties voor het maken van opnames.

 • Met de Y-knop maak je een screenshot van het spel zoals het gepauzeerd is (vanzelfsprekend zonder de menu’s in beeld) en speel je automatisch verder waar je gebleven bent;
 • Met de X-knop (waar ‘Dat opnemen’) achter staat wordt er automatisch een videoclip gemaakt van de laatste 30 seconden gameplay voordat je op de Xbox knop drukte .. en speel je ook verder waar je gebleven bent.

Als je vanaf dit moment van pauzeren juist een (maximaal tien minuten durende) videoclip wilt opnemen of meer dan alleen de afgelopen 30 seconden wilt opnemen, dan kun je met de viewknop – de twee vierkantjes – kiezen voor de andere opnameopties.

xbox one screenshots twitter
Screenshots en videoclips beheren en delen via Twitter

Als je een screenshot of videoclip maakt tijdens het spelen krijg je ook een korte melding dat deze succesvol gemaakt is en heb je de optie om meteen naar het beheren/delen scherm te gaan. Je kunt natuurlijk ook achteraf even kijken welke screenshots en/of videoclips je wilt houden of delen.

In dat geval ga je weer met de Xbox knop naar het startscherm en druk je op de viewknop (met de twee vierkantjes) om naar de opnameopties te gaan die je in de afbeelding hierboven ook al zag. Daar kun je kiezen voor Opnames beheren en door je bibliotheek met opgeslagen opnames te bladeren.

xbox one screenshots twitter
Je kunt hier alle gemaakte screenshots en videoclips terugvinden die je met de balk bovenaan nog kunt filteren op het soort opnames en op het spel waarvan ze gemaakt zijn.

xbox one screenshots twitter
Selecteer de afbeelding (of videoclip) die je wilt delen en open deze fullscreen. Je krijgt dan een drietal icoontjes in de afbeelding te zien waarmee je deze respectievelijk kunt delen, uploaden en verwijderen. Kies voor het eerste icoontje om het Hier delen menu te krijgen.

xbox one screenshots twitter
In dit menu is, als je je Twitteraccount hebt toegevoegd bij de instellingen, nu de optie terug te vinden om de afbeelding of videoclip via Twitter te delen.

xbox one screenshots twitter

Standaard voegt je Xbox al hashtags toe voor de game en voor het feit dat je deze via Xbox deelt maar je kunt dit natuurlijk helemaal aanpassen naar eigen smaak. De hashtags helpen overigens wel om je tweet breder te verspreiden aangezien er actief gezocht en geretweet wordt op deze standaard hashtags.

Klik op Nu delen om de tweet te plaatsen!

#

Ebooks in Nederland: de nieuwe cijfers (Q2 2018)

Er is veel geschreven over trends, beschikbaarheid, prijsbeleid, verkoopaantallen en (het uitblijven van) succes van ebooks in Nederland de laatste jaren maar in bijna alle gevallen gebeurde dat zonder duidelijke cijfers en feiten die als onderbouwing zouden moeten fungeren. Het CB verzorgt de distributie van bijna alle ebooks in Nederland en produceert sinds 2014 elk kwartaal een infographic met cijfers over de actuele stand van zaken van ebooks in Nederland.

Enkele dagen geleden publiceerde CB de nieuwe E-book Barometer van het tweede kwartaal van 2018. Niet zo maar weer een reguliere Barometer want deze keer heeft de infographic een thema, nl. het spannende boek. Dat maakt het vergelijken met eerdere kwartalen een stuk lastiger – en voor een aantal specifieke grafieken zelfs onmogelijk – maar toch probeer ik nog wat algemene ontwikkelingen te duiden.

Vooraf:

 • In de kop van de Barometer zijn de, vorig kwartaal samengevoegde trends voor verkopen, uitleningen en abonnementen nog steeds aanwezig zodat je in één opslag ziet hoe de cijfers zich verhouden tot die van de afgelopen 12 maanden en die van hetzelfde kwartaal vorig jaar;
 • De eerste twee ‘Barometer cirkels’ zijn gelijk aan die van vorige kwartalen maar het aandeel Bestseller als ebook en Ebookprijs t.o.v. fysiek zijn vervangen door Spannende titels in Bestseller 60 als ebook en Aandeel spannend boek;
 • Alle grafieken hebben een aangepaste ‘spannende’ typografie;
 • Nieuwe grafieken zijn: Trends in prijzen, Het effect van de Gouden Strop en Afzet in kanalen per spanningsgenre;
 • Verdwenen grafieken zijn: Beschikbaarheid per kanaal en Verkopen vs abonnementen als lifecycles;
 • CB doet geen uitspraken over de mate waarin hun cijfers de daadwerkelijke markt vertegenwoordigen in Nederland. Zo levert uitgever Overamstel – één van de grootste aanbieders van ebooks in Nederland – zelf hun ebooks aan en gaan die niet via CB. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de self-published titels. Als iemand meer informatie heeft over welke titels/uitgevers nog meer niet geteld worden door CB dan hoor ik het graag.

Ebooks in Nederland Q2 2018 (of H1 2018)

E-book-barometer-NL-Q2-2018

Wat valt me op?

Een barometer toont de belangrijkste metertjes bovenaan en dat doet de E-Book Barometer ook: Het aandeel digitaal in totale verkoop (in afzet) is het afgelopen kwartaal minimaal gestegen van 7,0% (in Q4 2017) naar 7,1% (in Q1 2018) naar 7,3% nu. Een jaar geleden was dit 6,7% dus het blijft nog steeds een langzame (maar gestage) stijging. Over 154 jaar zou het aandeel 100% moeten zijn als dit zo doorgaat.

In het aandeel ebooks in online verkoop gaat het echter niet richting de 100% want de daling zet licht door. In Q2 2017 was dit aandeel maar liefst 30,9% maar het zakte in Q3 2017 weer terug naar 27,5% en vervolgens in Q4 2017 verder naar 27,2%. In Q1 2018 zette de dalende lijn zich door (26,7%) en dit kwartaal zitten we op 26,2%. Als het gaat om boeken die online verkocht worden is (ruim) een kwart een ebook en driekwart blijft papier.

Ik vond het aantal titels in de bestseller 60 die als e-book verschenen nooit een zinnige indicator omdat het procentueel gemakkelijk beïnvloed wordt door fotoboeken, kookboeken en prentenboeken die nou eenmaal niet zo handig als ebook zijn (want ze werken niet op een ereader). In het kader van de aandacht voor het spannende boek is de indicator veranderd naar het percentage spannende titels in bestseller 60 als e-book. En tja, dat is 100% omdat dit genre wel prima werkt als ebook natuurlijk. Heel spannend is het allemaal niet.

De gemiddelde e-bookprijs t.o.v. fysieke prijs is nu als een aparte grafiek opgenomen en dus is er plek voor een nieuwe meter: het aandeel van het spannende boek als e-book. 33,7% van de verkochte ebooks in Nederland is een spannend boek.

CB laat sinds vorig kwartaal de trends, behalve voor de verkopen, ook voor de uitleningen en abonnementen zien. Kijk je naar de verkoop en vergelijk je dat met Q2 van 2017? Dan blijkt de groei van 3,2% van Q1 2018 nu afgenomen te zijn en zelfs een daling van 0,9% te zijn. Kijk je naar naar de afgelopen 12 maanden dan is het nog steeds een stijging van 2,9% (tegenover 5,4% in het vorige kwartaal)

Bij de uitleningen is nog stevige groei zichtbaar al is die wat minder dan de vorige keer: vergeleken met Q2 2017 stegen de uitleningen met 11,2% (18% in Q1 2018) terwijl, als je naar de afgelopen 12 maanden kijkt, die groei hoger ligt met 18,3%. (was 18,7% in Q1 2018)

Bij de abonnementen hebben we nog steeds te maken met de forse groei dankzij Kobo Plus. Vorig kwartaal waren die groeipercentages extreem hoog met 2291% t.o.v. Q1 2017 en 1194% t.o.v. de afgelopen 12 maanden. Dit kwartaal zien we nog steeds een stijging van 364% t.o.v. Q2 2017 en 803% t.o.v. de afgelopen 12 maanden. Mooie cijfers lijkt me.

Afzet grafieken

De grafiek Verkopen en uitleningen IN AFZET laat zien dat er prachtige pieken voor zowel uitleningen als verkopen zijn in elk derde kwartaal maar ook dat dat de hierboven genoemde cijfers niet de trend van de afgelopen drie maanden weergeeft. Zowel het aantal uitleningen als het aantal verkopen is sterk gestegen in Q2 2018.

Zie je dus wel prachtig keer op keer de trend terugkomen van sterke stijgingen in Q2 en Q3 die vervolgens weer afzakken in Q4 en Q1.

exclamation uitroeptekenSinds Q3 2017 blijkt het aantal uitgeleende ebooks consequent hoger liggen dan het aantal verkopen maar zijn de trends van dalingen en stijgingen (bijna) identiek.

De Verkopen & abonnementen IN NETTO-OMZET geeft inzicht in het aandeel van abonnementsdiensten in de omzet van ebooks. De pieken en dalen van de verkoop & uitleningen uit de afzetgrafiek zijn ook te zien in deze grafiek en lijken bijna gelijk te zijn aan die van de verkoop & abonnementen. Maar goed, dit is een grafiek die omzet weergeeft en deze grafiek lijkt te suggereren dat sinds Q1 2017 er meer wordt omgezet in abonnementen dan aan verkoop van ebooks? Lees ik deze grafiek verkeerd?

De laatste keer dat CB de trends in prijzen van ebooks in een eigen grafiek liet zien was 2 jaar geleden (Q2 2016) in de vorm van de gemiddelde consumentenadviesprijs van ebooks per jaar in percentage t.o.v. het fysieke exemplaar. Daarna werd het als ‘meter’ bovenaan in de Barometer weergeven per kwartaal en dat stond in Q1 2018 op 49,7%. Deze keer staan de trends in prijzen voor alleen het genre spannende boeken centraal en wordt dus de gemiddelde prijs van dit genre boeken getoond tegenover de gemiddelde prijs van de overige ebooks. Daar valt uit af te leiden dat de gemiddelde prijs van ebooks rond de 9 euro blijft hangen en niet meer daalt (zelfs iets stijgt). En dat het spannende boek jarenlang goedkoper was dan andere genres maar dit verschil nu bijna verdwenen is.

Ieder jaar zijn in juni de Spannende Boeken Weken en de uitreiking van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Wat is nou het effect van het winnen van de Gouden Strop op de verkoop van de winnende titels uit de periode 2012-2018? Nou, niet geheel verrassend helpt de media-aandacht best wel bij de verkoop :) In de week dat bekend wordt gemaakt dat een titel de Gouden Strop gewonnen heeft neemt de verkoop explosief toe en dat is de twee weken erna zelfs nog meer. Daarna zakt de verkoop weer maar blijft op een veel hoger niveau dan voor het winnen van de prijs.

In de grafiek Afzet & marktwaarde PER PRIJSRANGE wordt bekeken hoe de verdeling bij de verkoop van ebooks is in de verschillende prijsklasses. Zowel de afzet (het percentage verkochte exemplaren) als de marktwaarde (afzet vermenigvuldigd met de bruto verkoopprijs) zijn in deze grafiek opgenomen en deze keer is alles gesplitst in de spannende titels en “de rest”.

Aangezien de verkoopprijs zowel op de X-as staat als in de marktwaarde is meegenomen mag je een omslagpunt verwachten tussen de goedkopere exemplaren met lagere martkwaarde en duurdere exemplaren met hogere marktwaarde. Wel is door die splitsing – en het weghalen van het aantal titels dat in de prijsrange valt – de grafiek nu extra lastig te lezen vind ik zelf.

Dat omslagpunt zit duidelijk in de prijsrange van 8 tot 9,99 euro. In deze prijsrange is de marktwaarde nipt iets hoger dan de hoogste afzet. Voor een hoge afzet en marktwaarde moet je dus in elk geval onder de 10 euro blijven met de prijs. Kom je erboven dan dalen beide aanzienlijk hoewel ook de prijsrange van 12 tot 13,99 euro nog heel goed scoort met marktwaarde.

exclamation uitroeptekenCa. 80% van de afzet wordt verkregen van spannende ebooks met een prijs die onder de 10 euro ligt terwijl dus 30% wordt verkregen met ebooks tussen de 8 en 10 euro.

Bekijk je alleen het spanningsgenre en waar ze vervolgens afgezet worden dan zie je wel leuke dingen in de subgenres. In abonnementsdiensten zijn (literaire) thrillers populair maar lijken spionage titels volledig te ontbreken. Spionage, spanning algemeen, thrillers, true crime en horror worden voornamelijk afgezet via verkoop terwijl science fiction, oorlog, avontuur en detectives het (veel) beter doen bij de uitleningen.

Voordat titels verkocht, uitgeleend of verhuurd kunnen worden moeten ze natuurlijk wel als ebook beschikbaar zijn. Die beschikbaarheid per kanaal tabel is verdwenen in deze editie echter dus het is niet duidelijk hoeveel titels voor verkoop, uitleen, abonnementsdiensten en luisterboek beschikbaar zijn. Hopelijk komt deze informatie wel terug want dit geeft het beste aan wat het verschil in aanbod is per kanaal.

De e-bookmarkt & devices in cijfers

De ebookmarkt blijft in beweging. Het aantal ebooktitels stijgt door van 51.428 titels in Q4 2017 en 51.826titels in Q1 2018 naar 52.760 in Q2 2018. Een stijging van 1,8%. (was 0,8% vorig kwartaal). Het aantal uitgevers staat nu op 333 (het was 332 in Q1) en het aantal retailers steeg van 157 naar 162.

Het recentste onderzoek van Gfk was in februari 2018 voor ereaders en in december 2017 voor tablets en smartphone bezit. Oftewel, de cijfers zijn dit kwartaal gelijk aan die van vorig kwartaal omdat er geen nieuw onderzoek gedaan is. Het aantal ereaders in Nederland blijft dus 2,2 miljoen en er zijn 9,5 miljoen tabletbezitters en 11,9 miljoen smartphonebezitters in Nederland.

#

Pagina 1 of 708123...153045...Laatste »
 • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top