Informatie zoekers zijn lui maar daar kunnen marketeers mee leven

Of het nou handleidingen, borden of schermen van de zelfservice balies zijn, feit is dat de meerderheid van de mensen niet lezen wat er staat en liever uitgaan van wat zij ‘logisch’ vinden ipv na te lezen hoe dingen echt werken in de praktijk. Dit werkt ook zo voor zoekmachines en dat is de reden dat deze hun uiterste best doen om de eerste paar resultaten van zoekacties zo interessant mogelijk te maken. Let op, interessant en niet relevant want de marketinggedachte is belangrijker dan het idee dat een zoekmachine relevante resultaten voor de zoekactie moet opleveren.

Enfin, Netmarketing heeft een onderzoek gedaan om te kijken hoe het gedrag van mensen is als ze Googelen. Vermeldingen en advertenties die niet in het eerste zichtbare scherm met zoekresultaten worden getoond, worden nauwelijks bekeken. In totaal namen 30 deelnemers mee aan het kwalitatieve gedragsonderzoek. Deze gebruikers voerden in totaal 480 zoekopdrachten in Google uit. In 48 procent van de gevallen werd niet gescrolld.
Google is voor 90 procent van de Nederlanders de meest gebruikte zoekmachine. Het gedrag van de Googlegebruikers bepaalt voor een groot deel het succes van de advertenties op Google. Het surfgedrag binnen Google is onderzocht voor verzekeringen, lenen, reizen en consumentenproducten.
“De trend is dat er steeds minder wordt gescrolld, we verwachten dat dit beeld zich versterkt. Dit is consistent met het beeld uit onze klantonderzoeken waarin we zien dat ook op homepages en landingpages steeds minder wordt gescrolld”, aldus Ronald Verschueren, directeur van NetMarketing Usability Experts. “Het verwachte effect is dat de kosten voor de hoogste advertentieposities binnen Google hierdoor zullen stijgen. Om dit terug te kunnen verdienen wordt het voor adverteerders in Google steeds belangrijk hun sites te optimaliseren. Geoptimaliseerde sites leiden tot een hoger percentage verkopen tegen vergelijkbare advertentiekosten, waardoor de kosten en baten in balans kunnen worden gehouden.”

Als we even de blabla vergeten over advertenties hierboven, dan valt er nog wel een les te leren waar we wel wat aan hebben. Qua vormgeving van een website en presentatie van digitale informatie moet je dus ook rekening houden met het feit dat een startpagina dermate aantrekkelijk moet zijn dat mensen daadwerkelijk lezen wat er staat. Geen scrollende schermen dus bij een standaardresolutie van 1024×768 en vervolgpagina’s op een website waarbij de belangrijke informatie dus bovenaan staat. Hebben wij dat eigenlijk wel op onze eigen website?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top