Pimp my telefoongids

Om maar een beetje bij de marketinggedachte te blijven wil ik even de aandacht vestigen op een hele handige bron. Al enkele jaren gebruik ik zgn ‘reversed’ telefoongidsen: websites waar je aan de hand van een telefoonnummer het bijbehorende adres kan zoeken. Heel handig als je een nummermelder hebt zonder antwoordapparaat en je wilt weten of het de moeite waard is om terug te bellen. Het scheelt dan enorm dat je weet *wie* je terug belt :)

Omgekeerd zoeken in telefoongidsen werd nogal fel door de KPN bestreden en vele websites gingen kopje onder in het juridische geweld dat de KPN losliet op hobbyisten die een eigen site bouwden met de gegevens uit de telefoongids. Bij Zoekzone is het nu blijkbaar wel toegestaan en niet alleen dat, het is nu gekoppeld aan een aantal handige en leuke andere diensten.

Op de Foonsearch 2006 pagina kun je op naam, adres, woonplaats en telefoonnummer zoeken en vervolgens via icoontjes doorklikken op Google Earth kaarten van het adres, Overheid.nl data, KvK in de buurt, sociale gegevens, misdaadkaart gegevens en, als dat je niet afschrikt, te koop staande woningen in het betreffende postcode gebied.

Een handige nieuwe bron .. of komt Big Brother nu te dichtbij? Ik hou het op het eerste.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top