Ziet er patent uit

Op dezelfde dag dat Google een patent heeft gekregen op (het uiterlijk van) zijn zoekmachine, komt Google zelf met een nieuwe loot aan de zoekmachineboom, nl. de Google Patent Search. Deze maakt het mogelijk om te zoeken in de teksten van patenten die in de Verenigde Staten zijn toegekend door het US Patent and Trademark Office (USPTO). Het bedrijf hoopt met de nieuwe zoekmachine dat het voor uitvinders en bedrijven eenvoudiger wordt om te kijken of op een bepaalde vinding al patent is aangevraagd.

Wel een leuke toevoeging hoewel een dergelijk initiatief al tijden bestaat via o.a. freepatentsonline en Espacenet. Het Octrooicentrum (voormalig Bureau van de Industriele Eigendom) is in Nederland op dit gebied actief en vindt dat alle innovatie moet beginnen met octrooionderzoek. Ze bieden dan ook via hun site een aantal databanken (tools) aan die voor zowel Nederland, Europa en wereldwijd de lading dekt (na een gratis registratie overigens). In de tijd dat ik zelf nog informatievaardigheden cursussen gaf heb ik zelf in samenwerking het toenmalige BIE nog cursussen Octrooi-informatie gegeven. Helaas werd dit binnen het onderwijs te weinig gebruikt, ondanks het feit dat er jaarlijks voor miljoenen euro’s onderzoek plaatsvindt dat al eerder uitgevoerd (en gepatenteerd is).

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top