Woordenboek der Nederlandsche Taal

Op de site van de Informatieprofessional stond onlangs te lezen dat het Woordenboek der Nederlandsche Taal deze maand gratis online beschikbaar zou komen.

" Het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) gaat met zijn tijd mee. Vanaf zaterdag 27 januari as. zullen de ca. 400.000 woorden die in het woordenboek terug te vinden zijn ook op het internet te raadplegen zijn. Dat heeft de Universiteit van Leiden dinsdag 23 januari jl. laten weten. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt wel een waar monument genoemd. Er is 134 jaar, van 1864 tot 1998, aan gewerkt, door ongeveer 150 mensen over vijf generaties. De papieren versie, die in december 1998 voltooid werd, bevat 45.805 bladzijden met 92.000 kolommen.
De ca. 1,7 miljoen citaten die het WNT bevat, vertegenwoordigen het geschreven Nederlands van vijf eeuwen. Het WNT beschrijft de betekenis en geschiedenis van honderdduizenden bekende en onbekende woorden, jonge woorden en zeer oude woorden
."

Voor 'even snel een woordje opzoeken' is het wellicht niet zo handig en interessant maar deze bron is wel erg volledig en vertelt je definitief alles wat je (n)ooit hebt willen weten over de woorden in onze prachtige taal.

Toegang is via een aparte site bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie geregeld. Er wordt een webapplicatie gestart als je naar het woordenboek gaat die enigszins traag werkt bij mij en je moet je eenmalig registreren om een gebruikersnaam en wachtwoord te krijgen. Voor bepaalde instellingen zou het mogelijk moeten zijn toegang op basis van IP controle te krijgen en dat heb ik nu dus voor Windesheim aangevraagd.

Er is geen excuus meer voor slordig Nederlands!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Ja, ik zag de melding van dit nieuwe woordenboek gisteren ook. Toen ik mij vervolgens aan had gemeld, bleken er al zoveel gebruikers te zijn, dat er een wachttijd was voor het aanmaken van een toegangscode. Blijkbaar een gat in de markt!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top