Veilig surfen (maar vooral zonder irritaties)

Eergisteren was het Safer Internet Day 2007 in geheel Europa om pc gebruikers meer bewust te maken van de gevaren op internet en hoe ze te voorkomen zijn. Behalve dat op Windesheim een iPod te winnen was door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, was er vooral bij bloggend/bloglezend Europa aandacht voor spambestrijding, antivirus, antiphishing enz.

Nu meen ik dit al best wel ok voor elkaar te hebben maar zat nog wel met een paar veelgebruikte websites die veel popups en andere scripts gebruiken die ik gewoon superirritant vond. Ik heb Safer Internet Day omgedoopt tot Better Internet Day en ben op zoek gegaan naar hulp.

Google is je vriend maar een forum met lotgenoten (zoekend naar goede gratis oplossingen voor hun technische vragen) bracht nog sneller verlichting. Een extensie voor Firefox genaamd NoScript blokkeert standaard alle javascripts, java applets en (desgewenst) flash vensters waarna je vertrouwde sites gewoon alsnog toegang geeft (nuttige scripts en popups worden namelijk al net zo geblokkeerd). Na wat instellingen veranderd te hebben ben ik van de ongewenste rommel af op pagina's.

Hoe was jouw Safer Internet Day?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top