Streaming video

Al eerder meldde ik over het bestaan van de Video2Learn wiki met allerlei handigheden voor als je streaming video wilt inzetten in het onderwijs. De laatste dagen ben ik aan het experimenteren geweest (in mijn vrije tijd, maak je geen zorgen) met streaming video om wat meer handigheid te krijgen en wat je er nou precies mee zou moeten willen (kunnen). Initiatieven als YouTube en Google Video hebben een nogal recreatief gebruik en zijn vooral gericht op de 'homevideo's' van eindgebruikers. Educatieve initiatieven komen vooral voort uit de hoger onderwijs instellingen zelf en maken vooral gebruik, net als Academia, van open net opnames/streams als basis voor de digitale collectie. Zoep (van de Vrije Universiteit) met zijn zoekprofielen is daar ook een mooi voorbeeld van maar als je het handmatige werk niet schuwt dan is Uitzendinggemist natuurlijk ook best aardig.

Echter, ook met de supersnelle netwerkverbindingen waar we tegenwoordig over beschikken, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal nog niet zo lekker loopt. Goed, de postzegels zijn we kwijt als het gaat om de grootte van het beeld maar enigszins beeldvullend de stream willen bekijken moet je echt ook nog niet willen. Net als je een interessante discussie probeert te volgen moet er gebufferd worden en mag je weer wachten op de rest van het verhaal. Toegegeven, via het Videoportal van Surf gaat alles met maximale snelheid en binnen Windesheim is het dan nog goed te doen maar als je thuis ook wat wilt zien, nee, dan zitten we toch weer met snelheidsbeperkingen.

Gisteren dacht ik slim te zijn en mbv een downloadmanager (een stukje software die wat extra mogelijkheden biedt om allerlei soorten downloads te beheren) een stream van Uitzendinggemist als bestand te downloaden, ipv het streamend te bekijken. Dat leverde voor een 25 minuten durende aflevering van Netwerk een 80 MB bestand op dat in de Mediaplayer een beeld van ca. 4 postzegels groot opleverde. Ook niet echt handig maar het keek in elk geval wel beter zonder horten en stoten.

Zelfgemaakt materiaal (een screencast met een uitleg over RSS feeds) kun je ook in Flash formaat opslaan en dan lijken ineens alle beloften wel uit te komen. Niet alleen beeldvullend beeld en geluid, ook de grootte van het bestand is stukken kleiner en het speelt zonder enig problemen af. Het kan prima zijn dat ik iets totaal niet snap maar waarom worden niet alle streaming video's in dit formaat online gezet?

Er is een duidelijk zichtbare trend te zien waarin TV zenders maar ook DVD producenten nu content streamend beschikbaar maken. Vooral iTunes is daarin het gekozen platform en grote Amerikaanse zenders als ABC, NBC en CBS zorgen er voor dat afleveringen van tv series ook daar beschikbaar zijn. DVD producenten die anime (Japanse tekenfilms) uitgeven op dvd schakelen nu proefsgewijs over naar een download- en streamgebaseerd distributiemodel. De vraag is wat een onderwijsonderstelling met deze ontwikkeling kan en natuurlijk welke rol een Mediacentrum er in kan spelen.

Nu zullen we met anime en afleveringen van tv series bijzonder weinig doen natuurlijk maar we praten over wederom een digitale ontwikkeling die echt niet weg zal gaan. Zoep werkt (en ontwikkelt) een zoekprofielensysteem waarbij docenten eenvoudig op de hoogte gehouden wordt van nieuw verschenen videomateriaal. Eenvoudig voor de docent, complex in het beheer achter de schermen. Wat kunnen we als informatiespecialisten nog meer bedenken om dit werkbaarder te maken?

Leerobjecten is mijns inziens de volgende stap of misschien wel de eerste stap. Inzetten in het onderwijs betekent meer en meer dat er losse brokken informatie samengevoegd worden door zowel de docent maar ook de student zelf. Een hoofdstuk uit een boek (het liefste als e-content), een Powerpoint presentatie, een relevant full-text artikel en ja ook een videofragment. Informatiespecialisten hebben een grote rol te spelen in het beschikbaar maken en bemiddelen van deze leerobjecten. Hoe breng je het aanbod centraal naar het onderwijs, hoe zou je het kunnen gebruiken, hoe laat je het aansluiten op de vraag van een docent/student, hoe moet je met copyright/auteursrecht omgaan?

Als we daar de antwoorden op bedenken, dan is het geen vraag meer wat wij kunnen betekenen voor het onderwijs.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top