10/20/30

Wie kent ze niet? Je zit weer eens bij de zoveelste presentatie waar iemand (weer) helemaal los is geslagen met PowerPoint. Ellenlange, volgepropte dia's die feitelijk al de notulen vormen van de presentatie die nog gaande is.

Had je 'vroeger' nog kans dat de techniek de presentator in de steek liet, inmiddels lukt het bijna iedereen wel om met laptop en beamer het epistel aan een argwanend publiek tentoon te stellen. Er zijn zelfs al een paar sites waar je de Powerpoints kunt uploaden en kunt delen & presenteren via internet. 

Via een collega buiten Windesheim werd ik geattendeerd op het blog van guru Guy Kawasaki. Guy doet vele wijze uitspraken die in blogland impact hebben maar 1 van zijn bekendere is de 10/20/30 regel. Hij stelt dat: “a PowerPoint presentation should have ten slides, last no more than twenty minutes, and contain no font smaller than thirty points.”
Hij stelt verder dat dit extreem belangrijk is bij een verkooppresentatie maar dat dit eigenlijk geldt voor alle presentaties waar een vorm van committment en overeenkomst mee beoogd wordt.

Ik ben zelf nog steeds fan van een whiteboard en een stift als ik een idee presenteer maar mag ik hierbij mijn hoop uitspreken dat de 10/20/30 regel wereldwijd (te beginnen in Windesheim) een groot succes wordt?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top