Streaming video in de onderwijspraktijk

Vandaag (5 juni) was er een SurfFoundation/SurfNet seminar over streaming video in de onderwijspraktijk in Utrecht. Samen met nog ca. 130 mensen mochten Erik en ik een aantal verhalen horen over voorbeelden in de praktijk waar streaming video succesvol was ingezet.


Michiel Schok van de TU/e
deed zijn naam eer aan door in elk geval mij te schokken met hoe ver de TU/e al is met het registreren en aanbieden van hoorcollege's op video. Ruim 1650 uur aan college's zijn al beschikbaar bij hen en het bood wat nederigheid bij onze Windesheim ambitie binnenkort te starten met een pilot vanuit DigiDidact. Maaike van Leijen verzachtte de pijn enigszins door als projectleider van het Triple-L project (waarin een aantal universiteiten samenwerken om vooral het proof of concept werkend te krijgen) toe te lichten waar Triple-L nu precies stond. Het belang van repositories, waarin alle deelnemende universiteiten hun video leerobjecten opgeslagen hadden, werd ook door haar benadrukt.

Het voordeel van een streaming video seminar is natuurlijk dat alle presentaties ook opgenomen zijn en gelijk aan het einde van de dag streamend beschikbaar zijn op de bovenstaande link van het programma. Het is net alsof je er bij bent ….

En nu? Toch aan de slag met een repository voor de opgenomen college's waar we in het Mediacentrum inmiddels mee begonnen zijn? Plus, niet te vergeten, de auteursrechtelijke kanten van het verhaal waar door de eerste 2 sprekers ook voorbeelden beschikbaar gemaakt zijn in de speciaal hiervoor ingerichte Surfgroep Webcolleges.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top