AtoZ, LinkSource en WebFeat

Gisteren was er een presentatie door Ebsco van drie van hun producten, voortkomend uit de vraag om meer te kunnen gaan doen met elektronische tijdschriften.

Twee uur lang kregen we de ins en outs te horen van:

 • AtoZ (een alfabetische lijst van alle elektronische tijdschriften die we nu al in diverse databasepakketten hebben zitten)
 • LinkSource
  (een OpenURL resolver die het mogelijk maakt om vanuit diverse gratis
  en betaalde bronnen te linken naar fulltext artikelen in onze
  databases, inclusief hele handige optie voor o.a. IBL formulieren)
 • WebFeat Express
  (een federatieve zoekmachine die niet alleen al onze digitale bronnen
  in 1 keer als geheel doorzoekbaar maakt maar ook naadloos integreert
  met AtoZ)

Een mijns inziens prachtig pakket van oplossingen waarvan ik me bijna geneerde dat we er tot nu toe nog niks mee gedaan hadden. We bieden zoveel digitale informatie aan als mediacentrum die niet alleen slecht gevonden kan worden door de klant, ook wijzelf kennen nauwelijks de opties die we notabene al aanbieden.

Los van alle mogelijkheden die de bovenstaande producten bieden om onze bestaande informatie aan elkaar te linken en aan te bieden, geven deze ook extra mogelijkheden voor ons. Attendering vanuit onze informatiemanagement gedachte wordt eenvoudiger als we de SDI en TOC tools zouden inzetten die Ebscohost nu al heeft maar die uitgebreider zijn mbv EJS, AtoZ en WebFeat. LinkSource kan de IBL dienstverlening aanzienlijk verbeteren door niet meer alleen van Picarta uit te gaan maar dat een klant vanuit welke bron dan ook kan doorlinken of het mediacentrum al beschikt over het artikel, en vervolgens veel makkelijker dan nu een IBL formulier kan sturen indien dit niet het geval is. En geef toe dat het indrukwekkend was hoe zelfs vanuit Google Scholar doorgelinkt wordt naar ons eigen bezit!

WebFeat als zoekschil waarmee in 1 keer door al onze databanken en Vubis gezocht kan worden? Ik kan niet wachten, zeker als we straks meerdere repositories willen inrichten en we ook met deze zoekmachine deze inhoud kunnen doorzoeken en aanbieden.

Ik hoop en verwacht dat dit 1 presentatie is waar we snel een vervolg aan geven!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top