Auteursrecht

Sinds enkele jaren hou ik me bezig met licenties voor content op Windesheim. Ik weet dat weinig collega's de juridische aspecten van (digitale) collectionering boeiend vinden maar persoonlijk vind ik het een fascinerend onderwerp. De 'informatie moet gratis en vrij zijn' gedachte, waar we stiekem toch allemaal mee geprogrammeerd zijn als bibliothecaris versus het intellectuele eigendomsrecht en overige juridische aspecten waarmee uitgevers en auteurs schermen om hun gedachtengoed ten gelde te kunnen maken.

Met alle innovaties binnen het onderwijs als afstandsleren, e-learning en e-content komt het auteursrecht met een stevige voet tussen de deur. Veel bestaande regelingen en afspraken (vaak afgekocht of niet van toepassing voor onderwijs) die voor papieren informatie geldt, vervallen als het op digitale informatie aankomt. Sinds begin van dit jaar zit ik in de werkgroep licenties en digitale bibliotheek van de SHB en werken we daar met Surfdiensten in het afsluiten van licenties met uitgevers. Surf(foundation) zelf doet ook veel aan dit onderwerp en in de literatuur duikt ook steeds meer en meer op.

Zo af en toe zal ik nieuws hierover op dit weblog melden maar op de wiki van deze website hou ik links, tips en artikelen bij over auteursrecht. Heb je nog suggesties, dan hoor ik het graag!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top