WorldCat

WorldCat is een initiatief van OCLC (de Amerikaanse overkoepelende bibliotheekorganisatie en moederbedrijf van Pica) en herbergt de bibliografische gegevens van duizenden bibliotheken in Amerika en Europa. Als het ware een superopgefokte versie van het Nederlandse PiCarta maar dan wel aanzienlijk leuker en beter gemaakt. OCLC is vastbesloten om van WorldCat de nummer 1 bibliografische bron te maken waar een ieder ter wereld zijn zoekacties zou moeten beginnen en ze sleutelen dan ook flink aan de interface en mogelijkheden. Periodiek komen er functionaliteiten bij en behalve een Nederlandse versie (onderaan te selecteren in het startscherm) zijn er ook uitgebreide exportfuncties naar o.a. Endnote, de mogelijkheid om lijsten te bewaren, een heldere zoekinterface, email updates van zoekacties en koppelingen met BOL en Amazon voor als je het niet wilt lenen in een nabije bibliotheek maar liever wilt kopen.

Een nabije bibliotheek is natuurlijk lastig als er vooral buitenlandse bibliotheekcatalogi en -diensten in WorldCat zouden zitten maar sinds enkele maanden zijn de gegevens uit de NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) ook geladen in WorldCat en kun je behalve een Nederlandstalige interface ook keurig Nederlandse boeken opsporen bij de, aan de GGC, deelnemende hogeschool- en universiteitsbibliotheken.

Nu zat ik vanochtend, met een dubbele cappucino voor me, te bedenken dat het tijd wordt om de meerwaarde van PiCarta eens te heroverwegen. Een peperdure bron met o.a. de NCC en Online Contents gegevens als belangrijkste component en natuurlijk gekoppeld (voor een eindgebruiker) aan het IBL. PiCarta heeft natuurlijk nog meer en vollediger bezitsgegevens dan wat nu in WorldCat staat maar als de boekmaterialen wel te vinden zijn in WorldCat en we zouden voor de artikelen een andere IBL route voor de klant gaan bewandelen (zoals al mogelijk is met een linkresolver naar een IBL formulier), dan hou je niet veel voordelen meer over aan het hebben van PiCarta.

Zouden onze gebruikers PiCarta missen als ze de boeken ook kunnen opzoeken in WorldCat (en op de oude manier kunnen aanvragen via IBL?) Als ze fulltext artikelen meer en meer zelf kunnen vinden met een link naar een IBL formulier als ze het niet kunnen vinden? Ik betwijfel of onze klanten PiCarta gebruiken voor het opzoeken van artikelen … ik denk dat ze vooral rechtstreeks IBL-en of gebruik maken van de aanwezige tijdschriften in de collectie.

Kan PiCarta eruit?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Om makkelijker lokaal (lees in Nederlandse collecties) te kunnen zoeken is Picarta.nl toch wel nuttig. Worldcat komt bij ook wat trager binnen, maar misschien is dat verbeelding?
  Ik denk dat de regelmatige gebruiker apart naar NCC en OCLC gaat, en als hi jdan niets vindt naar Picarta of hogerop naar Worldcat.

  Reply

 2. @ Dick: op dit moment linken we niet eens rechtstreeks naar de NCC en Online Contents maar puur naar Picarta. Ik ben met je eens dat lokaal zoeken in de NCC wat eenvoudiger gaat, schier door het gebrek aan niet in Nederland aanwezige bronnen maar of dat de beste reden is om Picarta (NCC) te houden? Ik zou het wel eens interessant vinden om vanaf september, behalve de link naar Picarta, ook de rechtstreekse links naar NCC, OLC en Worldcat aan te gaan bieden en dan eens te kijken of deze dan ook gebruikt gaan worden.

  Reply

 3. @ Edwin: interessant verhaal van OCLC maar ik kan niet afleiden in welke mate ze aansturen (of juist niet natuurlijk) op een overbodige Picarta t.o.v. WorldCat als je als bibliotheek niet catalogiseert in de GGC en ergo je lokaal bezit in Picarta terug wilt vinden. Windesheim is dus geen deelnemer en voor onze klanten zou het dus handig kunnen worden om rechtstreeks WorldCat te gebruiken ipv Picarta. Blijft het echter wel vreemd dat men de nieuwe interface van Picarta zo in het verlengde laat van die zwaar verouderde eerdere interface en dat men geen gebruik maakt van bijv. de WorldCat interface.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top