Protocol voor copyright tbv zoekmachines

Op de site van de Informatieprofessional las ik:

De World Association of Newspapers en een wereldwijde coalitie van uitgevers en mediabedrijven bereiden een standaard voor online auteursrechten voor. Het Automated Content Access Protocol (ACAP) is bedoeld voor uitgevers van content. Met ACAP kunnen ze zoekmachines en webcrawlers duidelijk maken welke content ze wel en niet mogen overnemen. Zo kunnen uitgevers de verspreiding van hun content vergemakkelijken als ze daar behoefte aan hebben. Het protocol moet ook rechtszaken over auteursrechtenkwesties voorkomen.
ACAP is gebaseerd op bestaande technieken zoals het Robots Exclusion Protocol, een standaard die zoekmachines verbiedt kennis te nemen van de inhoud van een site. Volgens de initiatiefnemers is er veel belangstelling voor ACAP. Eind november wordt een definitieve versie gepresenteerd.

Ik geloof zo dat er veel belangstelling is voor ACAP want met mijn, toegegeven wat cynische, blik op de wereld verwacht ik dat velen hopen een soort digital rights management door te kunnen voeren mbt auteursrechtelijk beschermd materiaal. Een dergelijk kort bericht geeft nog veels te weinig concrete punten dus ik zal niet te hard van stapel lopen maar ik hoop toch wel dat een dergelijk protocol ‘gebruiksvriendelijker’ zal worden dan bijv. het eerder genoemde DRM verhaal, dat voornamelijk de belangen van commerciele instanties afdekt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top