Lokaal opslaan van streams

Streaming video is enorm handig, dat mag duidelijk zijn. Als je echter een demonstratie wilt geven waarbij je een filmpje wilt gebruiken, dan wil je echter niet afhankelijk zijn van de grillen van de site of nog erger, de internetverbinding. Laten we eerlijk zijn, na ruim 10 jaar volop internet zie ik nog dagelijks presentaties, die internet nodig hebben, in de soep lopen door technische problemen. Vorige week werd me gevraagd of ik wat wist om streaming video lokaal op te slaan zodat het vanaf harde schijf, cd of dvd gebruikt kan worden in een presentatie.

Ik had er wel eens mee gespeeld en dus heb ik de volgende mail gestuurd:

Zoals toegezegd wat tooltjes voor het lokaal opslaan van streaming video. Het zal duidelijk zijn dat door alle producenten van streaming video de uiterste best wordt gedaan om juist dit te voorkomen. Dat betekent ook dat het bepaald geen exacte wetenschap is en dat het (bij mij) ook regelmatig niet lukt.

  • Voor Google Video streams is het het makkelijkste: Op video.google.com staan download links naar de
    stream aangezien Google de enige is die dit toestaat

  • Voor YouTube en een groot aantal andere sites werk ik met een extensie voor Firefox: Videodownloader. Deze is te vinden op http://javimoya.com/blog/youtube_en.php. Betekent dus wel dat je Firefox als browser moet hebben

  • Uitzending Gemist werkte bij mij met een aparte tool die nu staat op http://www.info4all.nl/stuff/DUG.exe. Deze vereist ook de installatie van een aparte downloadmanager, FlashGet, die te vinden is op http://www.flashget.com/index_en.htm

Deze laatste is gratis en zorgt er o.a. onder Internet Explorer voor dat links afgevangen worden door deze downloadmanager. Voor streaming video (het werkt in elk geval ook bij Uitzending Gemist) kun je dan met de
muis over een video bewegen waarna een mini-menu verschijnt en de link naar de streaming video in de downloadmanager te plaatsen is. Je hebt dan DUG.exe niet meer nodig.

Nu ben ik bepaald geen expert in dit soort dingen dus heeft iemand nog aanvullingen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top