Een RSS cocktail

Het probleem?

Lezen van de weblogs van je collega’s in het Mediacentrum is lastig.

Huidige situatie?

Er zijn meerdere weblogs van collega’s op meerdere plekken die met meerdere blogsoftwarepakketten gemaakt worden. Natuurlijk hebben ze allemaal een rss feed en zou je die eenvoudig bij elkaar in je feedreader kunnen doen (en lezen) maar ondanks mijn ongeloof dat niet iedereen met een computer een feedreader heeft/gebruikt, schijnen er grote groepen mensen te zijn die een weblog liever via het web lezen.

De url’s van de weblogs worden dus netjes als favoriet opgeslagen in de browser en zo af en toe leest men het wel (of niet)

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Een screencast maken hoe je de verschillende feeds opslaat in een handige online/offline feedreader zou het makkelijkst zijn. Omdat het nu vakantie is, en ik tijd heb, doe ik wat moeilijker. Ik ga een rss cocktail maken omdat de afzonderlijke ingredienten wellicht wel heel smakelijk zijn, maar ze gezamenlijk nog lekkerder kunnen zijn.

We nemen:
* een webdienst die meerdere rss feeds kan gebruiken als input voor 1 nieuwe totaalfeed: MySyndicaat.com. Dat levert 1 nieuwe rssfeed op waar op dit moment de posts van 3 weblogs in getoond worden.
* een webdienst die rssfeeds dat kleine beetje extra geeft qua opmaak en functionaliteiten: Feedburner. Dat levert een aangepaste rssfeed op inclusief mogelijkheden om via de mail de berichten te krijgen van de 3 verschillende weblogs
* een kale WordPress installatie die niets anders gaat doen dan de berichten tonen van de individuele weblogs
* een WordPress plugin die dit trucje daadwerkelijk kan: SimplePie Plugin for WordPress

Goed roeren zodat totaal niet meer duidelijk is hoe het ook alweer zat met al die rss feeds en je nog maar 1 heldere feed overhoudt met 1 weblog … inclusief mogelijkheid om het via de mail allemaal te krijgen.

Wat hebben we nu dan?

1 weblog met één 1 rss feed als parapluutje

.. en achter de schermen te beheren zodat er nog vele collega’s bij kunnen komen met hun eigen weblog, waar die ook staan.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. MySyndicaat levert trouwens zelf ook een online reader bij de feed (effectief een website met de berichten uit alle feeds) maar dat zou weer te makkelijk zijn natuurlijk. Het is dan een te lange url overigens en de site laadt supertraag bij mij :)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top