Kort en krachtig bloggen?

Al die prachtige webdingetjes volgen elkaar met hoog tempo op en hoewel ik ergens al weer las dat Twitter inmiddels verouderd was, heb ik vandaag een account aangemaakt om eens te kijken waar ik nu dan mee achterloop.

Ik chat al jaren heel regelmatig op irc en heb een pc 24/7 ingelogd staan op enkele kanalen. Dat hele revolutionaire van ‘laat je vrienden via internet weten waar je mee bezig bent’ is vast voor de niet chatters bedoeld want elke irc chatter (en zelfs MSN fans) doet weinig anders met deze middelen volgens mij.

Zit de gemiddelde internetter en blogger te wachten op dit soort berichten via het web? Moet ik mijn mobiele telefoon pakken als ik richting station loop en alvast via Twitter laten weten dat ik de trein van 6.26 wel ga halen ‘s ochtends? Wil je wel weten dat ik even de deur uit gegaan ben om een nieuwe ordner te kopen omdat ik weer teveel artikelen van internet geprint heb? Ga je je zorgen maken als ik enkele dagen niks van me laat horen?

Dat voyeuristische heeft blijkbaar toch wel iets want Twitter (en Wie Wat Waar in Hyves) worden veel gebruikt. Het zal vast mensen meer betrekken bij het leven van anderen en inhoudelijk vervult het misschien wel een handige rol tussen blogpostjes door. Wat grotere postjes in je weblog en kleine onzindingetjes in Twitter?

Wie weet vind ik er een nut voor en ik heb al dan niet tijdelijk rechts een badge toegevoegd met mijn twitter tekstjes erin. Laat vooral weten of je het onzin vindt of als je er wellicht zelf wel een echt nut voor gevonden hebt. Eens zien hoe lang ik dit volhoud.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Wat alle mensen individueel doen vind ik maar zo zo. Die korte linkjes zijn soms wel handig. En gisteren kreeg ik opeens ook de feeds van de marcom top 100 daar te zien, dat is ook wel makkelijk want dan zie je ze veel sneller.

  Ook zag ik dat steven rubel gisteren een test deed met een woord dat google nog niet had geïndexeerd. Binnen vier uur was het opgenomen. Via Twitter dus.

  Ik houd het met een scheef oog in de gaten, via Netvibes, maar voor de rest doe ik er weinig mee….

  Reply

 2. Ben toevallig sinds een paar dagen ook met Twitter in de weer, maar het kan me niet echt bekoren. Alleen al het zoeken van mogelijk interessante Twitteraars is enorm lastig, hoe doe je dat? En dan een ander dilemma, Twitter je in het Engels, Nederlands of beide?

  Twitter lijkt wel nuttig te zijn bij conferenties, als een soort van meta-IRC kanaal, maar daarvoor moet je dan wel op (gratis) draadloos internet kunnen rekenen.

  Reply

 3. Edwin: voor linkjes lijkt het vooral handig te zijn. Dat bedacht ik me ook toen ik notabene rechts zag dat ik de twitter updates boven mijn linkdump sectie heb staan. Die zou handig vervangen kunnen worden door dergelijke updates maar aan de andere kant heb ik die linkdump niet voor niets :)

  Gerard: die dilemma’s komen me bekend voor. Door de aard van twitters is het bijster slecht zoeken op interessante beoefenaars die ook daadwerkelijk wat te melden hebben. Het blijft dan ook beperkt volgens mij tot twitters die je via andere plekken al kent, real life of internet. Ik zie het zelf ook meer als een alternatief voor een irc kanaal of bulletin board tbv een gesloten groep, zoals conferentiebezoekers (wat je zelf ook aangeeft), directe collega’s o.i.d. Daar waar irc of bulletinboards technisch wat kleine hindernissen kennen qua laagdrempelig gebruik zijn die ook zeker wel aanwezig als je met een groep eenvoudig wilt twitteren. Het ei van Columbus is Twitter zeker niet.

  Reply

 4. Ik ben zelf wel gecharmeerd van twitku.com. Een site waar met een berg javascript je eigen twitters plus die van je vrienden in getoond worden. Werkt behoorlijk prettig.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top