Nederlandse bronnen voor LibraryThing

Sinds een jaar catalogiseer ik, net als velen, mijn boeken in LibraryThing. Ik zat al snel boven de 200 (engelse) boeken en heb dus ook netjes betaald voor onbeperkt gebruik. In huize Snijders is LibraryThing sowieso populair en met ons drietjes hebben we dan ook 3 LibraryThing accounts.

Het enige wat lastig werkte is het feit dat alleen de TU Delft catalogus als bron beschikbaar was voor het Nederlandse grondgebied (de KU Leuven ook nog eventjes maar die viel al vlot af). Dapper begon ik met de boeken van Amber in te voeren, inclusief boekomslagen met de hand toe te voegen, maar met nog honderden boeken in de kast had ik eigenlijk geen puf om deze allemaal te gaan doen. Een vriendin meldde vorige maand nog dat ze stug volgehouden had en inmiddels een paar honderd NL boeken met de hand had ingevoerd maar die ondervindt nu de mindere kant van het spreekwoord ‘de eersten zullen de laatsten zijn’

Wat is het geval? Mijn feedreader rapporteerde via het LT blog (en een post op robcoers.nl) dat sinds vandaag Nederlandse bronnen zijn toegevoegd om alle boeken handig te ontlenen. Ook niet de minst handige zelfs: de Koninklijke Bibliotheek, Bol & Bruna en de KB Belgie. Dat betekent volgens LT dat alle in druk zijnde nederlandstalige boeken te ontlenen zijn inclusief 70000 boekomslagen.

Ik ga het straks onmiddellijk uitproberen en een plankje toevoegen aan mijn librarything!

[[popup:nlibrary.jpg:(thumbnail)::center:1]]

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Mooi he? Ik vraag me wel af hoe het werkt. Ik zit nu ‘per ongeluk’ op 201 en kreeg nog geen melding ofzo. Wat is het mechanisme in deze?

  Ik zal saneren uiteindelijk maar vraag me gewoon af wat er gebeurt als je doorgaat met toevoegen. Ik wist niet eens dat dat kon……

  Reply

 2. Ik wist ook niet dat je er 201 kon hebben en ik zie er idd zoveel bij je staan. De site bevestigt dat het er echt 200 zouden moeten zijn wat je max kunt hebben dus wellicht is er een bandbreedte ingesteld (van 1 :P)? Probeer er nog een paar in te voeren zou ik zeggen …

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top