Email, heel veel email!

Toegegeven, het is onverstandig maar ik was vandaag even bezig mijn werkmail te scannen. Ik mag volgende week namelijk weer terug naar mijn werk en ik heb er een hekel aan om dan met honderden mails geconfronteerd te worden. Na de vorige langere vakantie bleek mijn mailbox ook vol te zitten aangezien de grootte van mailtjes steeds toenemen (met dank aan iedereen die mij powerpoints en pdf’s stuurt) en ze bij mijn werk nog steeds denken dat een 200 MB mailbox voor iedereen meer dan voldoende is.

Sinds een jaar of zo heb ik ook de gewoonte om belangrijke/grote mail door te sturen naar 1 van mijn gmail accounts alwaar ik het netjes voorzie van labels zodat ik het nog eens weer kan vinden als ik het nodig heb. Gmail heeft 2,8 GB en dat is wel wat beter dan die 200 MB op werk.

Toen Gmail lanceerde vier jaar geleden boden zij 1 GB ruimte en dat was 250 keer zoveel als Yahoo Mail en maar liefst 500 keer als Hotmail (thans Live Hotmail). Hoewel Gmail sindsdien, met bekende tellertje, op 2,8 GB is beland, zag ik vandaag dat Yahoo Mail zijn teller heeft afgeschaft en nu onbeperkt ruimte aanbiedt. Omdat toeval niet bestaat zag ik ook een link voorbij komen met de geplande updates voor Live Hotmail en jawel, zij faseren nu 5 GB aan beschikbare ruimte in voor hun gratis accounts. GMail is nu waarachtig de gratis maildienst geworden met de *minst* beschikbare ruimte.

Google gelooft kennelijk niet in onbeperkte ruimte, gezien hun post van 1 april 2005, en ook Yahoo heeft toegegeven dat ze eigenlijk alleen onbeperkte ruimte aanbieden omdat mensen nog steeds in hun hoofd hebben dat Gmail meer biedt dan Yahoo Mail, ook al was dat al geruime tijd feitelijk niet meer het geval. Marketing dus.

Het enige wat mij door het hoofd blijft spoken is: zou het helpen als ik deze post aan onze diensten ICT en Marketing doorstuur? Ik wil verdorie ook mijn werkmail een paar weken ongemoeid kunnen laten!

Of moet ik mijn gmail of live hotmail account maar gaan gebruiken voor zakelijke relaties?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Het is een zorgelijke ontwikkeling eigenlijk, dat je steeds vaker je wending neemt tot externe tools om goed te kunnen werken, ook vanaf thuis. Ik gebruik nu driveway om grote bestanden te parkeren. Remote toegang tot de bestanden op het netwerk is er namelijk nog steeds niet.

  De online applicaties halen de wereklijkheid in. Ik ben het met je eens dat ict-afdelingen daar meer aandacht aan zouden moeten besteden.

  Check trouwens ook Gspace eens, een extensie voor directe, en omvangrijke opslag in gmail-accounts:
  http://www.getgspace.com/

  Groet,

  Edwin

  Reply

 2. Helemaal waar. Ik heb een U3 memorystick met daarop een aantal applicaties die ik beter kan gebruiken dan wat ik via werk tot mijn beschikking krijg. Ik zet mijn (grotere) bestanden op een eigen domein waar ik 500 GB tot mijn beschikking heb ipv de paar honderd MB op het netwerk en over de mail heb ik het net uitgebreid al gehad.

  Als je webapplicaties als Google Reader maar ook Google Docs ziet, dan is het mij al wel duidelijk dat ik nauwelijks meer afhankelijk ben van onze eigen ict afdeling. Die zijn vooral bezig met mij uit te leggen waarom ik geen bepaalde applicaties (of versies daarvan) tot mijn beschikking kan krijgen en tja, dan kijk je al snel zelf verder.

  Reply

 3. Blijkbaar is marketing voor de dienst-ict ook belangrijk. Er is al sinds jaar en dag een mogelijkheid om remote je bestanden op het netwerk te raadplegen. Alleen weet blijkbaar niet iedereen dit.

  Treed ik contact met je ICT-afdeling. Maak je wensen kenbaar. Zonder vraag geen antwoord

  Reply

 4. Natuurlijk is alleen klagen niet productief en werkt overleg beter. Overigens weet ik wel dat je je bestanden op het netwerk kunt raadplegen van buitenaf maar is dit beperkt tot die paar honderd MB die ik heb. Je bent toch wel met me eens dat zelfs een fatsoenlijke usb stick al een veel beter alternatief is?

  Reply

 5. miscien je werkmail automatisch mail laten doorsturen?
  (ik weet dat live en hotmail dit kunnen.)
  dan kan je gewoon inloggen op je normale gmail acc. en hoef je niet om te kijken naar je werkmail.

  gr. robin

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top