Bloglines vs. Google Reader

Ik ben een groot fan en gebruiker van rss feeds en hoewel ik de excellente FeedDemon al sinds enkele jaren prefereer als feedreader, ben je toch gebonden aan de pc waar je FeedDemon op geinstalleerd hebt. Niet alle handigheden van de demonische reader zitten in webreaders maar met Bloglines kon ik in elk geval gemakkelijk overal feeds lezen. FeedDemon kwam begin vorig jaar met een koppeling met Newsgator waardoor je zelfs kon synchroniseren tussen je webreader en je client op je eigen pc. Ontzettend handig in de theorie maar in de praktijk vond ik het minder prettig werken: de Newsgator interface sprak me wat minder aan en daarnaast durfde ik te zweren dat er met dat constante gesynchroniseer nieuwe items in rss feeds soms spoorloos verdwenen en niet meer opdoken in mijn FeedDemon.

feeddemon.jpg

Google Reader nam het daarna over waar het de webreader kant betrof en daar ben ik eigenlijk wel tevreden over, ook al synchroniseert die natuurlijk niet met FeedDemon.

googlereader.jpg

Nu heeft ook Bloglines de interface vernieuwd op de nieuwe beta site en begin ik, als web2.0 junkie, weer te twijfelen. Google Reader bevalt me nog steeds prima en om nou 2 webreaders te gebruiken is onzinnig. Read/WriteWeb heeft een interessant artikel over marktaandelen en de strijd tussen deze 2 webbased readers maar ik wacht nog even op de voor mij ideale combinatie van (de mogelijkheden en snelheid van) een offline feedreader en een webbased reader. FeedDemon zit helaas vast aan Newsgator en ik verwacht daar geen keuzevrijheid in de toekomst om ook Bloglines of Google Reader erbij te kunnen gebruiken maar wellicht dat er nog wat nieuws op de markt verschijnt.

Tot die tijd hou ik het bij FeedDemon en Google Reader.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. ik weet niet hoe het met bloglines is maar die google reader komt vaak met het nieuws van gisteren aan. sharpreader is heel wat sneller.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top