GomPlayer

Het probleem is bepaald niet exclusief voor bibliothecarissen maar als je veel video’s bekijkt op je pc is het goed zoeken naar een goede mediaplayer. De Windows Mediaplayer valt al bijzonder snel af aangezien je meer dan alleen (windows) avi’s en mpg’s wilt kijken. Tegenwoordig kom ik vele formaten tegen, al dan niet in vodcasts, en je blijft aan de gang met codecs om het allemaal maar af te spelen.

Een snelle scan langs een paar directories levert een berg MKV‘s, OGM‘s, MP4, AVI’s (xvid), MPG‘s en FLV‘s op, naast een paar verdwaalde realmedia en quicktime bestanden.

De afgelopen jaren heb ik o.a. de BSPlayer, Mediaplayer Classic, Zoomplayer en VLC mediaplayer geprobeerd en alleen die laatste beviel me echt goed, voornamelijk omdat het zijn eigen codecs heeft en (dus) veel bestanden zonder gedoe kan afspelen. Een hele prettige en handige interface heeft VLC echter niet en dus toen ik door iemand op tweakers.net werd gewezen op de GomPlayer, was het wel een testje waard.

gomplayer.jpg

GomPlayer bleek een blijvertje toen die niet alleen bijna alle bovenstaande bestanden zonder enige problemen afspeelde maar ook nog bij de FLV meldde dat die weliswaar niet de codec had maar me wel gelijk doorverwees naar de plek om dat probleem te verhelpen. Daar waar VLC nog wel eens problemen heeft als je probeert vooruit te ‘spoelen’ in een FLV of MKV bestand, heeft de GomPlayer daar geen last van. Ik bekijk ook veel buitenlands materiaal met ondertiteling en tot mijn vreugde heeft de GomPlayer een berg aan ondertitelingsoptie, daar waar het met de andere mediaplayers vaak behelpen was.

Dit soort gratis software moet geprezen worden, dus hierbij doe ik dat!

Oh, en de installatiemap kopieren naar mijn (U3) usb stick was voldoende om het ook werkend te krijgen vanaf de stick. Handig!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Oh, nu voel ik me schuldig dat ik dat niet gemeld had. Ik heb ook al tijden de gomplayer, na een review gedownload en hij bevalt inderdaad erg goed.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top