Nieuwe functionaliteiten in WorldCat

Binnenkort komen EndNote en EndNote Web beschikbaar voor Windesheimers en dus was het interessant de laatste update van WorldCat te zien:

WorldCat kan de de zoekresultaten in lijsten nu ook als citatie opgemaakt weergeven (en exporteren) en beschikt nu ook over een bookmark functie (naar o.a. del.icio.us).

Als je een (gratis) account aanmaakt kun je eenvoudig lijsten of sets met zoekresultaten bewaren die je vervolgens kunt delen met anderen en/of voorzien van je aantekeningen. Nu komt daar ook de mogelijkheid bij om deze lijsten en resultaten niet als verkorte titelbeschrijving te zien maar ook in een aparte Citation View in 5 verschillende citatiestijlen. Ook komt de optie te voorschijn om te exporteren naar o.a. html of Endnote formaat. Het werkt bijzonder makkelijk en behoorlijk intuitief dus niet alleen de discussie over overstappen naar WorldCat ipv PiCarta wordt wederom interessanter, ook de makers van de federatieve zoekmachines zouden even moeten opletten. Deze functionaliteiten voor literatuuronderzoek wil ik ook daar wel terugzien!

citation.jpg

In de volledige titelbeschrijvingen van resultaten is er onder het kopje Share It een button Bookmark bijgekomen die via een mouse-over toegang biedt om een link in diverse bookmarkdiensten aan te maken en nadat ik NoScript in Firefox had verteld de correcte site toe te staan (dat belooft wel enkele verwarring), werkte dit met del.ico.us in ieder geval ook perfect.

shareit.jpg

Twee mooie toevoegingen wat mij betreft. Wanneer biedt OCLC dit eindelijk gewoon aan in Nederland en wordt PiCarta afgevoerd?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top