Nieuw bij Google, wacht nee, Yahoo!

Je zou bijna vergeten dat er meer searchengines zijn maar Google heeft nog niet de gehele wereld overgenomen. 1 klein bedrijfje biedt nog weerstand aan de overheersing door Google en drie dagen geleden kwam Yahoo! met het nieuws dat ze een nieuw hulpje geintroduceerd hebben. Het leek me in eerste instantie eerder een oud hulpje in een nieuw jasje maar toegegeven, de Yahoo! Search Assist is wel degelijk handig. Bij het typen van je zoektermen duikt er optioneel een venster op onder de zoekbalk die je niet alleen zoektermen en phrases geeft die resultaten geven maar ook een toelichting bieden als termen die je gebruikt gelinkt kunnen worden aan concepten, als een soort woordenboek.

Dit idee hebben we bij meerdere searchengines al eens gezien maar Yahoo! pakt het wat subtieler aan en het dringt zich in elk geval minder op dan ik bij anderen wel gezien heb. Twee dingen zijn echter een beetje jammer met Yahoo!: als ik dan toch eens wat anders gebruik dan Google, dan geef ik de voorkeur aan Ask.com die een mooie mix biedt in de resultaten als je op personen of instellingen zoekt en als tweede heeft de Yahoo! Search Assist nog nooit gehoord van Vakblog want na ‘Vakbl’ bedacht die alleen nog maar de onderstaande termen met nul op het rekest voor ‘Vakblo’. Schande.

yahoo_copy1.jpg

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Je hebt gelijk. Op de 1 of andere manier onttrekt Live.com zich altijd aan mijn waarneming maar ik ben best wel gecharmeerd van de mogelijkheden ervan (de feeds zoekmachine bijvoorbeeld). Ik heb echter gemist wat er daar nu allemaal gaande is.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top