Het is online breed uitgemeten en ik zal niet het hele verhaal nogmaals neerpennen (dat is o.a. hier al gedaan) maar eind vorige week haalde de RIAA (Amerikaanse muziekindustrie) een overwinning in de eerste rechtzaak die tegen een particulier was aangespannen wegens het delen/verspreiden van muziek via Kazaa. Ondanks het feit dat de 30 jarige alleenstaande moeder beargumenteerde dat zij niet degene was met de Kazaa account en ergo niet schuldig kon zijn aan het verspreiden van wat dan ook via Kazaa, vond de jury het geen probleem om te oordelen dat alleen het feit al dat zij eigenaar van het huis is waar de pc in kwestie stond, genoeg was om haar schuldig te verklaren. Jammie Thomas, die 36.000 dollar per jaar verdient, mag 220.000 dollar betalen aan de 6 grote platenlabels die achter de gedeelde nummers zitten.
Hoewel partijen aan beide kanten van de discussie het er wel over eens zijn dat deze overwinning van de RIAA weinig indruk zal maken op de up- en downloaders van muziek is het wel degelijk een pittig signaal. De copyright wetgeving werkt (gelukkig?) anders in Amerika dan in Nederland of in andere landen maar dat na een jarenlange crusade de industrie particulieren gaat aanpakken, terwijl ze dat altijd als een laatste redmiddel zagen, opent wel de deuren naar een situatie waar zelfs bezit van ‘illegale’ muziek en de technische middelen tot verspreiding ervan, al strafbaar wordt gesteld. Net nu de meeste platenmaatschappijen door druk van consumenten gestopt zijn met al die superhinderlijke kopieerbeveiligingen op cd’s en legale downloadwinkels als iTunes aantonen dat mensen best bereid zijn te betalen voor muziek, gaat de industrie weer achter zijn eigen klanten aan.
En nu? We zullen zien. Gelukkig kun je Jammie wel een financieel handje helpen maar dat laat ik als niet-Kazaa gebruiker aan anderen over :)