Voordelige ebooks?

In de nieuwsbrief van de Informatieprofessional (en dus ook op hun site) las ik dat NetLibrary ism Elsevier een kortingsactie is begonnen om bibliotheken de gelegenheid te geven e-book titels aan te schaffen voor een ‘zacht prijsje’ Meer dan 1600 titels zitten kennelijk in het aanbod.

De site van Informatieprofessional liet na een link te geven waar je dan meer informatie hierover kon vinden maar even nasnuffelen op de site van Netlibrary bracht me naar hun Special Offer toe. De korting begint met 25% als je 100-249 titels afneemt en kan oplopen tot 60% als je de hele collectie van 1600 titels aanschaft. *Welke* titels en hoeveel je het *kost*, ipv bespaart, dat is voor mij niet zichtbaar want je moet dan inloggen in hun TitleSelect en dan zit je ook al in hun bestelmodule. Sorry maar dit aanbod lijkt dus meer bedoeld te zijn voor bestaande of hele happige nieuwe klanten.

Ik zou er graag wat zinnigs over willen zeggen maar dat gaat in dit geval dus niet. Ik was/ben geen fan van Netlibrary omdat ik o.a. niet zo overtuigd ben van de meerwaarde van een ebook als er geen geweldige functionele ebookreader beschikbaar is (en die is er nog niet naar mijn mening) maar vooral omdat de laatste keer dat ik het product gedemonstreerd zag, de beperkingen van het fysieke exemplaar doodleuk meegenomen waren in het ebook exemplaar. Ik bedoel dan dat het ebook uitgeleend kan zijn en dat een andere klant het dan niet kan inzien. (Auteurs)rechtelijk snap ik dat allemaal wel maar ik beschouw dat als krampachtig vasthouden aan klassieke distributiemodellen van uitgevers.

Enfin, ik kan dus niet oordelen over dit Elsevier/Netlibrary aanbod maar ben wel erg benieuwd of er relevante ervaringen zijn van personen/instellingen die wel gekozen hebben om ebooks in Netlibrary aan te schaffen. Wordt dit goed gebruikt, komen de mogelijkheden van ebooks echt uit de verf en zou een forse uitbreiding van 1600 titels ook een forse groei in gebruik opleveren?

Iemand wel wat zinnigs te melden?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Hallo Raymond,

  Elsevier gaat ook 4.000 boeken opnemen in ScienceDirect. Per jaar komen er 700 titels bij. Het zou mij niet verbazen wanneer deze aanbiedingstitels ook in SD beschikbaar komen.
  Er van uitgaande dat de meeste doelgroep bibliotheken al SD hebben en daarom automatisch de 1600 titels (binnen de 4.000) "krijgen", dan zou ik eerst afwachten welke titels wel of niet in SD beschikbaar komen, voordat je ze via NetLibrary koopt.

  Reply

 2. Raymond,
  Dat Netlibrary model is inderdaad niet levensvatbaar. Maar wanneer ik de uitgevers zo zie schuiven zijn ze wel bezig met het ontwikkelen van levensvatbare businessmodellen. Duidelijk een stap verder dan een paar jaar gelden. Maar het is nog even afwachten voor de echte leuke modellen komen. Geduld lijkt vooralsnog geboden.

  Reply

 3. @ Ronald: Goed punt, hoewel wij als HBO de Science Direct Freedom Collection hebben en niet de volledige versie. Het zal dus idd even kijken zijn of die ebooks ook daarin zullen opduiken. Wel een goede tip overigens.

  @ Wowter: Met name educatieve uitgevers zijn druk doende met nieuwe modellen en hanteren een leerobjecten aanpak waarin ebooks als econtent voor het onderwijs moet werken. Dat sluit aanzienlijk beter aan qua gebruik dan 1-op-1 boek naar ebook conversie. Geduld is absoluut geboden maar wij zijn nu wel in een positie om dit te beinvloeden als (potentiele) klanten.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top