Hoe veilig internet jij?

Een artikel in de Automatiseringsgids ging deze week over het feit dat mensen te laks zijn met hun wachtwoorden.

“Volgens McAfee loopt één op de vier mensen kans op identiteitsdiefstal door eigen laksheid. Doordat er tegenwoordig zoveel wachtwoorden nodig zijn voor verschillende zaken op internet gebruiken mensen uit laksheid steeds dezelfde, of slechts een paar simpele wachtwoorden.

Uit het onderzoek bleek dat minder dan de helft (43 procent) van de 3500 ondervraagden weleens hun wachtwoorden veranderen. Bijna een kwart gebruikt zelfs voor elke online account hetzelfde wachtwoord. Sterker nog, een verontrustende 59 procent gebruikt voor alles of bijna alles hetzelfde wachtwoord.”

Nu ben ik nog nooit het slachtoffer geworden van identiteitsdiefstal maar ik moet wel bekennen dat ik niet voor elke site een eigen username en wachtwoord gebruik. Natuurlijk, halverwege jaren 90 gebruikte ik braaf wisselende wachtwoorden maar toen had ik een netwerkwachtwoord, een Hotmail account en nog 1 of 2 andere sites waar ik soms in moest loggen. Tegenwoordig dwingt elk forum, nee elke site zo’n beetje een registratie af met als gevolg dat het werkelijk ondoenlijk wordt om daar braaf een uniek wachtwoord voor te gebruiken dat je dan ook nog enkele keren per jaar wijzigt. Internet en Web 2.0 is ontzettend mooi maar de noodzaak voor een fatsoenlijk beheer van je identiteit en wachtwoorden groeit met de dag voor mij.

Natuurlijk zijn niet alle wachtwoorden even belangrijk: een forum beschouw ik niet als extreem belangrijk, zeker niet als ik het maar een paar keer per maand bezoek. Alle mailaccounts van mij vind ik echter wel de moeite waard om goed te beveiligen en daarom hou ik me wel aan een paar eigen regeltjes als het om wachtwoorden gaat:

 • mijn wachtwoorden zijn combinaties van cijfers en letters, soms gemengd met leestekens en met wisselend gebruik van hoofd- en kleine letters
 • ik maak ze lekker lang als het alleen letters zijn. Kraken van wachtwoorden is extreem lastig als je er eentje hebt van 30 letters en het woord niet in een woordenboek voorkomt
 • het zijn geen namen! Ongelofelijk genoeg gebruiken de meeste mensen die ik ken hun eigen (of die van familie) naam als wachtwoord

Het artikel meldt ook “Het meest populaire wachtwoord is de naam van een huisdier, gevolgd door een hobby of de meisjesnaam van de moeder.

Omdat nutteloze statistiekjes de kern zijn van alle blogpostjes als je niet weet waar je het verder over wilt hebben, heb ik gekeken naar al mijn wachtwoorden die ik in een apart beveiligde database heb zitten (omdat mijn geheugen niet overweg kan met meer dan 100 :P)

 • Ik heb thans 143 usernames en wachtwoorden die ik dus voor 143 verschillende plekken gebruik. Daar zitten de werkgerelateerde wachtwoorden nog niet eens bij.
 • Binnen de 143 usernames zijn er 6 unieke van mezelf en 9 die opgelegd zijn door de sites. De 6 unieke rouleer door alle sites heen. Vaak is mijn standaard username al bezet en dan moet je toch wat.
 • Binnen de 143 wachtwoorden zijn er 8 unieke van mezelf en 22 die opgelegd zijn door de site. Vaak zijn die laatste wachtwoorden van zaken die ik zeer infrequent gebruik en daarom niet de moeite neem om die automatisch gegenereerde wachtwoorden te veranderen naar 1 van mijn 8 wachtwoorden.

Het voordeel? 8 wachtwoorden roulerend gebruiken is wellicht niet het meest veilige maar het heeft wel het voordeel dat als ik een wachtwoord vergeten ben ik na max. 8 pogingen gegarandeerd er weer in kan. Jammer dat veel sites je al blokkeren na 3 pogingen :)

Hoe veilig internet jij en hoeveel wachtwoorden probeer jij te onthouden?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Ik hoop dat Openid een oplossing gaat brengen maar het aantal sites dat daar mee werkt is nog behoorlijk beperkt helaas. Ik heb een Openid omdat ik ook een account heb bij Technorati maar met de Liveid van Microsoft en vooral de Google Account hebben ze wel een paar geduchte concurrenten. Er is alleen weinig ‘open’ aan die laatste twee maar dat heeft succes ook nog nooit in de weg gestaan helaas.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top