Content ID tools voor YouTube

Op diverse plekken, zoals bibliotheek20@ning, Read/Write Web en het officiele Google blog, is al gemeld over wat nu al een copyright videofilter tool genoemd wordt maar wat Google zelf een Content ID tool noemt.

Het gaat om de YouTube Video Identification die beta gegaan is en die vooral een tool is voor auteursrechthebbenden om hun werk te identificeren op YouTube en daar dan de keuze krijgen om het te promoten, te verwijderen of zelfs ten gelde te maken kennelijk. Het officiele Google Blog meldt dan ook:

Video Identification joins the following policies and tools:

 • Our
  strict repeat-infringer policy, which has been in place since our
  launch, terminates accounts of repeat infringers based on DMCA notices.
 • We take a unique “hash” of every video removed for copyright
  infringement and block re-upload of that exact video file
  prospectively.
 • We require a 10-minute limit on the length of content uploaded to the site.
 • We provide content owners with an electronic notification and takedown
  tool, to help them more easily identify their material and notify us to
  take it down with the click of a mouse.
 • We also publish copyright tips for users in plain English and clear, prominent messaging at the time of user upload.

Die ‘unique hash’ is wat interessant is. Het is een code gebaseerd op diverse eigenschappen van een bestand en zou volgens mij alleen voorkomen (staat er ook achter) dat het exact zelfde bestand opnieuw geupload wordt na verwijdering. Op de YouTube site staat ook een omschrijving van wat ze er mee beogen en dat is dat ze auteursrechthebbenden een tool meegeven om schending van hun rechten te voorkomen.

Boeiend want die hash wordt nu gemaakt van bestanden die al in overtreding waren om een snelle upload door een andere gebruiker van hetzelfde filmpje te voorkomen. Nu ‘biedt’ YouTube de gelegenheid aan auteursrechthebbenden om die hashes vooraf beschikbaar te maken en dus preventief te kunnen werken. Dat dit dus vereist dat rechthebbenden het orgineel beschikbaar moeten maken lijkt deze tool alvast naar het rijk van de zoveelste nutteloze tools te verbannen. Niet alleen is dat totaal onbegonnen werk, omdat hashes voornamelijk (alleen?) werken op identieke bestanden is het bijzonder eenvoudig om dit te omzeilen door gebruikers, een betoog dat ook door Read/Write Web gemaakt wordt.

Voorkomen van uploaden van beschermd materiaal zal deze nieuwe tool niet doen maar idd, een groot probleem voor YouTube is dat verwijderde filmpjes binnen luttele seconden door anderen weer geupload worden en ja, *dat* zal nu knap lastig blijken.

Al met al lijkt het erop dat Google vooral de potentiele rechtszaken wil beperken door een (terechte) hindernis op te werpen indien materiaal verwijderd wordt en een nogal symbolische handreiking te doen naar de auteursrechthebbenden die *potentieel* preventieve acties kunnen nemen nu. Erg potentieel want niemand zal die inspanning doen denk ik. Google heeft zich echter van zijn goede kant laten zien en stiekem vind ik het een slimme actie van ze.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top