Privacy en internet

Ik loop een paar dagen achter op de actualiteit (sorry, ik was druk) maar een paar dagen geleden zag ik op het journaal voorbijkomen dat het College Bescherming Persoonsgegevens bepaald heeft dat beheerders van websites in het vervolg persoonlijke toestemming moeten hebben om persoonsgegevens op internet te zetten. Niet alleen dat maar ook als zij een verzoek krijgen om dit soort gegevens te verwijderen, de eigenaar/beheerder dit ook onmiddellijk dient te doen. “”Publicatie van persoonlijke gegevens op internet kan mensen jarenlang
achtervolgen”, constateert het College. “Persoonsgegevens moeten daarom
zorgvuldig worden gebruikt, juist op internet.

Daar moest ik wel even over nadenken want over dit onderwerp heb ik zowel prive maar ook met collega’s meerdere keren gediscussieerd. Ik ben zelf sinds een kleine 15 jaar ‘actief op internet’ zoals dat zo mooi heet en het is onvoorstelbaar hoeveel sporen je achterlaat aan persoonlijke gegevens. Ik ben zo “slim” (lees, paranoide) geweest om vanaf het begin een nickname te gebruiken dus als een toekomstige sollicitatiecommissie mijn naam in een zoekmachine tikt, zal het niet 1-2-3 duidelijk zijn over welke hobbies ik al jaren op diverse plekken fora en websites heb bestookt. In mijn geval word ik ook nog geholpen door het feit dat ik enkele naamgenoten heb in zowel Nederland als Scandinavie maar toch is het niet bijzonder moeilijk om meer over me te weten te komen, tot aan mijn adresgegevens toe.

Het punt is dat er geen site(s) zijn waar je dat profiel van mij in 1 keer tegen zult komen. Natuurlijk is het een goed idee om te besluiten dat websitebeheerders persoonsgegevens op verzoek moeten verwijderen maar wat zijn precies persoonsgegevens hier? Op site 1 t/m 10 kun je ontdekken dat mijn nickname een x aantal hobbies beoefend. Op andere sites kom je er achter dat ik onder mijn echte naam dingen voor Surf heb gedaan in het kader van de Educause, dat ik werk bij Windesheim, als een contactpersoon sta voor de HBO Kennisbank, lid ben van de NVB en wie weet vind je dit webblog ook nog. *En* er zijn zeker plekken waar een slimme zoeker zelfs de verbinding kan leggen tussen mijn nickname en mijn echte naam.

Het zou knap lastig zijn om alle puzzelstukjes (want dat zijn het uiteindelijk) te laten verwijderen. Puzzelstukjes die in ontzettend veel gevallen door mensen zelf op internet zijn gezet op hun weblogs, websites, Hyves enz enz. Hebben we het dan alleen nog over de bewuste valse informatie waar ook het journaal over sprak? De door een valse ex geplaatste nepadvertentie met jouw telefoonnummer? Ik kan me niet voorstellen dat de eigenaren van dat soort sites niet heel goed weten dat dit soort moreel verwerpelijke dingen gebeuren op hun sites en ze zullen niet echt snel gehoor geven aan oproepen van gedupeerden om hun gegevens te verwijderen lijkt me. De schade is dan toch al gedaan en nogmaals, over de mate waarin bepaalde gegevens persoonsgegevens zijn, zal zeker nog wat jurisprudentie overheen moeten gaan vooral als je bedenkt dat we het met dit besluit alleen kunnen hebben over in Nederland gehoste sites, danwel door Nederlanders beheerde sites. Nee, ik denk dat dit besluit van het CBP helaas weer een papieren tijger zal worden en dat het snel even googlen op persoonsnamen meer en meer zal voorkomen en meer en meer resultaten zal geven.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top