Eboekwinkel

Op de site van de Informatieprofessional (waar ik de laatste tijd steeds meer interessante dingen lees, waarvoor hulde) las ik deze keer het volgende: Begin november start boekhandel Selexyz in een paar winkels met de verkoop van
e-books en de bijbehorende readers. […] Selexyz zal voorlopig 25.000 Engelstalige elektronische
titels aanbieden. Nederlandse titels volgen later. De winkelketen zal ook de
ebookreaders iLiad van Irex aanbieden.

iliad.jpg

Nou, daar ben ik dan weer tevreden over. Ik meldde laatst al dat ebooks als fenomeen mijns inziens alleen werken als ook de bijbehorende hardware de moeite waard is en ik stond al te popelen om eens met de iLiad te gaan experimenteren. Nu alleen hopen dat die ‘paar winkels’ van Selexyz nog enigszins in de oostelijke helft van Nederland staan.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Naar aanleiding van je stukje maar meer over die terloopse opmerking van IP daar toch maar weer een account aangemaakt. Ook al blijf ik het raar vinden dat die inlogprocedure nodig is.

  Reply

 2. @ Danielle: ik vind het al net zo raar hoewel zowel mijn feedreader als browser keurig de inlog onthouden en ik in de praktijk dus nooit merk dat het achter een inlog zit. Idioot blijft het dat dit soort nieuws niet gewoon openbaar staat.

  Reply

 3. Het valt me op dat de reacties uit de bibliotheekhoek allemaal erg positief zijn over het initiatief van Selexyz, terwijl bijvoorbeeld een mediablog als Buziaulane juist heel negatief is. Zijn stelling is dat er al zoveel leesapparaten zijn langsgekomen die eigenlijk allemaal het net niet zijn en dat er veel te weinig Nederlandstalig aanbod is. De actie van Selexyz leidt volgens hem vooral weer tot teleurgestelde gebruikers en vervolgens weer een versterking van het negatieve imago van e-books.

  http://buziaulane.blogspot.com/2007/10/e-books-in-netherlands-here-we-go-again.html

  Reply

 4. @Ria. Ik ben best optimistisch over e-books, maar niet op de manier waarop Selexyz en iRex Technologies dit aanpakken. Om een dergelijke tekst ipod geaccepteerd te krijgen, moet de prijs van het apparaat lager zijn dan 650 euro en bovendien moeten er meer hedendaagse boeken beschikbaar zijn en liefst nog boeken die het voordeel van een e-boek demonsteren zoals een serie zomerboeken of het 1 kg boek van Geert Mak. Kortom er moet niet alleen naar gestreefd worden om een community van lezers te krijgen, maar allereerst een community van uitgevers. Maar die lopen nog niet hard, al schreeuwen ze dat e-books een grote toekomst hebben zoals Annemarie Paalvast van Tirion in het FD van gisteren. Ze spreekt over een miljarden business in de VS. Als dat waar was, dan was er allang een Nederlandse uitgever geweest die er goed aan verdiend had en dat zou zeker niet Tirion zijn.
  E-book komt er wel, zeker met digital paer, de technologie die iRex gebruikt, maar zowel iRex en Selexyz moeten beter nadenken over de marketing ervan

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top