Fraude preventie?

Zo op de laatste avond in oktober even niks te melden over bibliotheekzaken maar wel over een webwinkel waar ik iets online wilde bestellen. Deze bevindt zich in Amerika en hoewel dat bepaald niet de eerste of enige is waar ik dvd’s of boeken bestel, was dit wel de eerste die een speciale maatregel had voor ‘first time international customers’:

For first time orders only, we require a copy of some form of ID (can be drivers
license, passport, credit card statement, utility bill, etc.) which shows your
address along with a photocopy of BOTH THE FRONT AND BACK side of your credit
card. For security purposes, you may black out one set of digits. This
information is to help keep credit card fraud down and is for your protection as
well. We encourage you to use our secure web site to send us this information.

OK, nu snap ik dat ze het zekere voor het onzekere willen nemen en neem ik dat ‘for your protection as well’ met een korreltje zout maar het bevreemdt me toch wel wat. De creditcards die je kunt gebruiken voor die (en alle andere) sites zijn internationale creditcards maar kennelijk zijn alleen buitenlandse klanten problematisch genoeg dat ze durven te frauderen? Nu kon ik een scan maken van mijn paspoort (die overigens niet mijn adres toont want dat is in Nederland niet) en van mijn creditcard, wat mij stukken onaangenamer deed voelen dan potentiele problemen die deze webwinkel kon hebben met frauduleuze klanten. Wie beschermt me daar tegen? In elk geval niet mijn collega-met-scanner op wie ik aangewezen was aangezien de mijne thuis niet functioneerde. Deze grapte enkele keren dat hij de essentiele gegevens bij de hand had … gelukkig meen ik hem nog wel te kunnen vertrouwen.

Nu maar hopen dat ik die scans ergens kwijt kan bij hen zodat ze mijn bestellingen ook gaan versturen!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top