Creative Commons

Dat het omgaan met auteursrecht, of beter gezegd alle wetgeving t.a.v. intellectueel eigendom, steeds complexer wordt naarmate de stortvloed aan digitale informatie toeneemt dat mag duidelijk zijn. Het zou geen enkel probleem opleveren om tientallen voorbeelden op te noemen waar er problemen (dreigen te) ontstaan met auteursrechtelijk beschermen van materiaal, laat staan voorbeelden te vinden waar het afdwingen ervan bizarre vormen aanneemt in bijv. weblogland.

Intellectueel eigendomsrecht is historisch gegroeid en het wonder dat internet heet was en kon niet voorzien worden, alle pogingen ten spijt om dit via allerlei aanvullingen en wijzigingen van de laatste jaren toch op te nemen in de wetgeving. Al jarenlang is er de Creative Commons, een set van 6 licenties die auteurs de vrijheid geven zelf te bepalen hoe hun werken beschermd moeten worden en deze instantie (met een gestaag groeiende groep aanhangers) hoopt een flexibelere manier van rechtenbescherming breed te introduceren die werkt en gerespecteerd wordt. Via Surfdirect loopt bijv ook een onderzoek om te kijken of deze licenties ook inzetbaar zijn in het hoger onderwijs en een groeiend aantal zoekmachines, waaronder Google en Yahoo) bieden de mogelijkheid om resultaten te filteren op het type CC licentie.

Ik ben zelf ook groot aanhanger van het gebruik van Creative Commons maar gelukkig zijn er altijd mensen die het mooier kunnen vertellen dan ik. Via de newsfeed van Creative Commons zag ik een artikel van Cory Doctorow voorbij komen die niet alleen de voordelen van CC toelicht maar dat ook in het perspectief van de (Amerikaanse) copyrightwetgeving doet. Een aanrader om te lezen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top