Surf Onderwijsdagen 2007 (2)

De tweede dag bracht niet ontzettend veel verdieping en ik moet eerlijk zijn, ik vond het een beetje tegenvallen achteraf gezien met de grootte van de informatiemarkt en de diepgang binnen de diverse sessies. In de eerste ochtendsessie bezocht ik Wilfred Rubens die het in een bomvolle zaal had over de zin en onzin van web 2.0 in het onderwijs. Vol passie en als volleerd quizmaster bestormde hij zijn publiek, trok de meningen los en gesteund c.q. afgeleid door een SMS wall was het geen enkel probleem om ruim 40 minuten te praten met elkaar over de inzet van wiki’s in het onderwijs en in welke mate dat (strak) gestuurd moet worden door een docent. Ik zag dat Erik, die naast me zat tijdens die sessie, een uur geleden al een blogpost gedaan heeft over de verdere inhoud en ik verwijs dan ook met plezier naar hem.

Het thema van de Onderwijsdagen was ‘Matching; vraag en aanbod’ maar in beide keynotes en als kapstok in meerdere sessies (waar ik bij zat tenminste) leek het meer te gaan over leertheorien en de strijd van gecontroleerd leren versus het vrije leren. Niets mis mee natuurlijk maar het is een thema waar ik als digitale bibliothecaris niet enorm veel mee heb.

Wat heb ik er nu wel aan overgehouden? Nou, in elk geval weer veel inspiratie over ebooks en econtent en de eerste stappen zijn, in gedachten, al gemaakt om te kijken of met een handvol (nog te ontwikkelen) screencasts er toch een begin gemaakt kan worden met een deelname aan LORENet. Ik blijf groot voorstander van het idee om alle output van Windesheim, zowel van studenten en medewerkers, voor zover mogelijk en wenselijk beschikbaar te maken en leermiddelen blijft voor mij de meest interessante output. Ook tijdens de Onderwijsdagen werd het me wel duidelijk dat uitgevers meer dan ooit gretig op zoek zijn naar nieuwe content en als je bedenkt dat daarvoor nu ook meer en meer hogeschoolmedewerkers gevraagd worden, voorzie ik een situatie waarin zowel de uitgevers als de hogescholen als werkgevers min of meer strijden om het door docenten ontwikkeld materiaal. Het kan toch niet zo zijn dat we straks als hogeschool of bibliotheek genoodzaakt zijn content van uitgevers aan te schaffen die (groten)deels door de eigen medewerkers ontwikkeld is?

Hoe dan ook, genoeg te doen, ook als ik het helemaal fout zie.

Voor een handige RSS feed waarin, middels Yahoo Pipes, diverse weblogs en sites gebundeld zijn die melden over de Onderwijsdagen 2007, kun je hier klikken en hem toevoegen aan je feedreader. Een grote hoeveelheid van alle presentaties zijn al fraai op Slideshare geplaatst voor hen die het na willen lezen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top