Auteursrecht en bloggen

Er is de afgelopen weken voldoende te doen geweest over auteursrechten en bloggers. Met name de Cinner-Cozzmoss kwestie heeft de discussies over het auteursrecht, creative commons en het fenomeen web 2.0 weer op de agenda gezet. Jodoc bracht me een artikeltje vanochtend in NRC Next onder de aandacht die het hier specifiek over heeft. Jammer dat het zo kort is overigens want deze discussie verdient wel wat uitgebreide analyses en inzichten maar gelukkig wordt er ook verwezen naar de recent opgerichte Ning community over eerlijk en legaal bloggen waar hopelijk deze inzichten wel met elkaar gedeeld zullen worden. Ik moet er nog lid van worden maar die omissie zal ik vanavond verhelpen zodra ik mijn inloggegevens weer bij de hand heb :)

Ik zou graag even het artikel uit de NRC Next fulltext willen overnemen hier (ik wil het graag eens tot het uiterste drijven met de praktijken van Cozzmoss) maar ik honoreer de rechten van Marie-José Klaver die het artikeltje geschreven heeft.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Je kan natuurlijk linken naar de teksten van Marie José Klaver inzake auteursrecht:
  http://weblogs.nrc.nl/weblog/klaver/category/auteursrecht/
  of het in eigen woorden samenvatten: overtreden van de auteurswet kan kostbaar zijn.
  Overigens, vragen staat vrij – misschien vind Marie José Klaver het wel heel leuk als haar artikel hier wordt overgenomen. Of de bazen van NRC next dat ook vinden, is een tweede. Praktijk wijst uit dat veel journalisten per contract hun auteursrecht moeten overdragen aan de uitgever.

  Reply

 2. Dank voor de link, Dick, die had ik nog niet opgespoord. Vragen om toestemming had natuurlijk gekund, dat is waar, maar de reden dat ik dat niet deed noem je zelf al: het is in veel gevallen de uitgever die het auteursrecht overgenomen heeft. Om heel eerlijk te zijn had ik er ook geen zin in om nou veel tijd te besteden hieraan :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top