De komende dagen zal ik regelmatig over mijn ervaringen met de Iliad en de content die er op zou kunnen/moeten gaan melden. Ik was eerst van plan om een los verslag te typen maar heb al zoveel verschillende dingen in mijn hoofd dat ik eigenlijk geen zin heb om vooraf structuur aan te brengen in mijn spielerij en geprobeer. Alles gaat de komende tijd het Vakblog op en als ik uitgeblogd ben, bundel ik alles naar 1 (Iliad compatibel) document toe.
Vandaag deel 1 en dat is wat saaie doch nuttige achtergrondinformatie.
Elektronisch papier
Centraal bij de huidige generatie ebook-readers is de e-ink technologie, oftewel het elektronisch papier. Elektronisch papier is ontwikkeld om een aantal tekortkomingen van beeldschermen te vermijden. Zo hebben beeldschermen achtergrondverlichting nodig voor een groter contrast. Dit is echter vermoeiend voor het menselijk oog. Elektronisch papier heeft geen achtergrondverlichting nodig, omdat het licht op dezelfde manier reflecteert als gewoon papier. Dit is vooral merkbaar omdat het beeld niet flikkert zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurd als je een ebook (of wat dan ook) op een PDA of beeldscherm gaat lezen.
Elektronisch papier is ook bi-stabiel. Dit betekent dat het enkel en alleen stroom verbruikt wanneer er geschakeld wordt naar nieuwe informatie op de display. Zo kan een weergave maanden op een display blijven staan zonder dat er energie toegevoerd wordt. Andere voordelen zijn het contrast en de kijkhoek. Contrasten van gewoon papier kunnen met elektronisch papier ook behaald worden. De kijkhoek is behoorlijk groot, onder een hoek van 170 graden is de tekst nog goed te lezen.
De firma Irex Technologies heeft mbt deze technologie de Iliad ebookreader ontwikkeld en deze op de markt gebracht. In Nederland wordt dit gedaan door Selexyz (boekhandels) en met dank aan Selexyz Zakelijk heb ik een testexemplaar gekregen. Over de content van/via Selexyz later meer.
In de doos
In de zwart-met-groene doos treffen we natuurlijk allereerst de Iliad aan. Het lijkt op een groot (ongeveer A5) uitgevallen PDA, met een anthraciet behuizing en zilverkleurige knoppen en bladerbalk. Zoals op de foto te zien is zijn er vier knoppen onderaan het scherm die je rechtstreeks brengen naar News, Books, Docs en Notes, de vier categorieen documenten die de lliad presenteert.
Links bovenaan vinden we 2 knoppen die voor de navigatie bedoeld zijn (stappen terug) en toegang geven tot alle instellingen van het apparaat. Ook links is de langwerpige bladerbalk prominent aanwezig met daaronder de navigatie knoppen en de ‘enter’ knop. Rechtsbovenaan vinden we een knop die verbinding maakt met de webshop van Irex. Op de achterkant tot slot bevindt zich een resetknop en een stylushouder waar de stylus ook al in zit.
De specificaties van de Iliad zijn als volgt:
Gewicht: 389 gram
Afmetingen: 217mm x 155mm x 16 mm (LxBxH)
Processor: Intel 400Mhz Xscale met 64 MB Ram
Opslagcapaciteit: 256 MB waarvan 128 MB vrij voor eigen content
Uitbreiding: mogelijk via MMC, CF en SD kaartjes en USB memorysticks
Scherm: 8.1 inch , draaiend op een 768×1024 resolutie met 160 DPI
Accu: ingebouwde oplaadbare LithiumIon batterij, op te laden in ca. 3 uur
Audio: ingebouwde stereospeakers en een 3.5mm stereo koptelefooningang.
Connectivity: ingebouwde wifi 802.11g en via de hub ook een 10/100 ethernet
Ondersteunde formaten: PDF/HTML/TXT/JPG/BMP/PNG/PRC (Mobipocket)
Talen: de interface ondersteunt Engels, Duits, Nederlands, Frans en Chinees
Verder zitten in de doos nog enkele (broodnodige) accessoires: de Travel Hub, die verbonden wordt met de Iliad aan de onderkant en die zelf de verbindingen bevat voor zowel de stroomadapter als de USB verbinding met de PC. Zowel de stroomadapter (met meerdere stekkers erbij zodat je in meerdere landen ermee kunt werken) als het usb snoer zijn ook toegevoegd. Een Quick Start kaartje maakt het geheel af.
[…] begint op te vallen dat er eigenlijk maar nauwelijks stappen vooruit gemaakt worden. Ik kon – bijna 6 jaar geleden – niet wachten op wat er komen ging toen ik mijn eerste ereader uit de doos haalde. Ik vond […]
[…] lees inmiddels bijna acht jaar ebooks en wacht ook al zo lang tot de bibliotheken in Nederland de aansluiting weten te […]
[…] jaar geleden ging dat een beetje gebrekkig met .pdb ebooks op een Palm PDA maar nadat de iRex iLiad uit kwam was ik helemaal […]