De Iliad in de praktijk (3) Comics, manga en afbeeldingen

Je zou verwachten dat ik me nu gelijk op de ebooks stort maar ik werd afgeleid door de website van Irex die bij de content na boeken en kranten, aandacht besteed aan comics. Afgeleid omdat ik a. niet had verwacht dat dit nou een sterk punt van de Iliad zou zijn en b. omdat ik groot fan ben van comics en manga en ik wel eens wilde zien of ik nu iets speciaals kon doen met de Iliad.

De site beweert dat de Iliad ‘ideaal is voor lezen van comic strips, manga of graphic novels‘ en dat met 16 grijstinten zelfs de meeste kleurencomics goed uit de verf komen.

Ik vond die opmerking vooral boeiend omdat ik, als fan van het genre, heel goed weet dat digitale versies van comics en manga bepaald nog niet doorgebroken zijn. Zeker, op internet kun je duizenden scans downloaden van zowel 40 jaar Marvel/DC Comics/Dark Horse (enz) comics alsmede alle manga die je maar zou willen, maar het is bijna zonder uitzondering illegale content en het gaat dan om hele reeksen jpg’s (voor elke pagina 1) die soms in een gecomprimeerd formaat als CBR worden aangeboden. Vorige week las ik nog dat Marvel ook met een eigen digitale contentsite is begonnen maar zoals verwacht gaat het daar om het online lezen van comics en niks waar de Iliad wat mee zou kunnen.

Een loze opmerking op de Irex site of niet goed nagedacht over de eigenschappen van een digitale comic of manga? Maar 1 manier om er achter te komen en daarom heb ik een USB stick volgeladen met een berg manga (diverse volumes van Naruto en Death Note voor de fans) en comics (o.a Buffy S8 en de hele Avengers reeks). Het kwam neer op tientallen mappen met tientallen jpg’s in elke directory.

Het goede nieuws? De Iliad weet met zijn 16 grijstinten nog aardig de kleuren van de comics weer te geven, hoewel die voorspelbaar moeite had met tekstballonnen die een donkere achtergrond hebben. De manga ging zoals verwacht helemaal fantastisch want manga is standaard in zwart-wit. Ook zijn zowel comics als manga in kleiner dan A4 formaat opgemaakt wat betekent dat de puntgrootte van de letters in de tekstballonnen nog redelijk leesbaar was.

Het slechte nieuws? De Iliad heeft geen functie om te navigeren door jpg’s die in 1 map staan of die een sequentiele bestandsnaam hebben in die map. Dat betekent dus dat je na het bekijken/lezen van de jpg terug moet navigeren naar de map erboven, vervolgens de jpg eronder moet selecteren en bevestigen om die dan te kunnen lezen. Na 10 pagina’s heb je het helemaal gehad met deze manier van navigeren.

Conclusie: de Iliad kan redelijk tot goed overweg met afbeeldingen maar een reeks afbeeldingen achter elkaar bekijken, waarbij je de bladerbalk kunt gebruiken om de afbeeldingen achter elkaar op te roepen, dat doet die niet. Het idee en de aanbeveling op hun site is best goed maar als het niet kan met de Iliad, dan moet je het ook niet melden.

Ik zal mijn manga en comics maar gewoon in papieren formaat moeten blijven lezen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Dag Raymond, Goed dat je ook ingaat op de beeldkwaliteit. Het lijkt me een sterk punt van het apparaat. Ik heb eveneens strips van de iLiad verwijderd. Mijn grootste bezwaar zit in de traagheid die ontstaat bij beeldmateriaal. Het openen gaat extra traag en navigeren ook trager dan gebruikelijk. Daar lees ik in je blog niets over; heb jij een extra geheugenkaart in je iLiad gezet? Groet, Ellie van der Meer

    Reply

  2. Ik heb weinig extra vertraging gemerkt bij het raadplegen van al die jpg’s maar het waren dan ook allemaal jpg’s van tussen de 100 en 200 KB. ‘Gewoon’ beeldmateriaal is al snel het tienvoudige als je het bijv. van een digitale fotocamera afhaalt en je merkt bij grote pdf’s ook al dat het (fors) trager gaat met openen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top