Wikipedia naar Creative Commons licentie?

De Wikimedia Foundation heeft een resolutie aangenomen om een traject in te gaan om de huidige GNU Free Documentation License te wijzigen naar een Creative Commons CC-BY-SA licentie. Creative Commons CEO, Lawrence Lessig legt de stap uit in zijn blog en benadrukt dat dit nieuws niet betekent dat Wikipedia dus nu perse onder een CC licentie komt te vallen maar dat de discussies hierover nu wel op gang kunnen komen.

Dat er een discussie op gang zal komen moge duidelijk zijn. De GNU Free Documentation License is restrictiever dan de CC-BY-SA licentie en alleen al in de reacties op Lessig’s posts zie je al mensen staan die hun bijdrage aan de Wikipedia niet onder de CC licentie willen hebben omdat deze meer mogelijkheden biedt voor (kennelijk ongewenst) hergebruik. De Wikimedia Foundation kan niet alle bestaande huidige artikelen eenzijdig omzetten naar een nieuwe licentie maar persoonlijk lijkt het me een goed plan om voor de toekomst de CC licentie standaard te gaan gebruiken en ook te aan te sturen naar een uiteindelijke Wikipedia waar de content grotendeels onder die Creative Commons licentie valt. Als illustratie hoef je alleen maar na te denken hoe vaak je zelf (bij iemand anders gezien hebt dat) Wikipedia artikelen hergebruikt (worden). De behoefte is er, nu de lange weg nog om het mogelijk te maken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top