De Iliad in de praktijk (4) Eigen documenten op de Iliad

Waar ik voor het testen de meeste hoop op had gevestigd was de functionaliteit om eigen documenten op de Iliad te kunnen zetten. Natuurlijk zijn de ebooks heel belangrijk voor een ebookreader maar met de Iliad moet je maar hopen dat ebooks ook geoptimaliseerd zijn voor je apparaat en daar valt (later) nog wel wat over te zeggen. De knop ‘Docs’ op de Iliad brengt je naar de inhoud van de gelijknamige map en die heb ik de laatste dagen gevuld met naar PDF geconverteerde Word documenten: agenda’s, notulen, beleidsdocumenten en projectdocumenten.

Op de site van Irex staan enkele documenten als aanvulling op de handleiding en eentje ervan is How to make content for your Iliad. Deze PDF (vanzelfsprekend geoptimaliseerd voor lezen op de Iliad) beschrijft hoe je het beste Word documenten kunt maken zodat ze, na conversie, goed leesbaar zijn. Ruwweg komt dat neer op het ervoor zorgen dat de documenten een aangepaste pagina-instelling hebben met een lengte x breedte van 124 x 152 mm, oftwel bijna A6. Natuurlijk is het vereist dat je een PDF-printer geinstalleerd hebt (de gratis versie die gelinkt staat op de site, Adobe Acrobat of Scansoft PDF Converter in mijn geval) en ook hierbij geldt dat er vooral op het paginaformaat gestuurd wordt.

Voordat ik aan het goede nieuws toekom, eerst de matige ervaringen met die tip van opmaken in 124x152mm formaat. Zeker, het werkt prima als je gelijk je Word documenten met deze pagina-instelling opmaakt en er is zelfs een handige Word sjabloon van de site te downloaden die het nog eenvoudiger maakt, maar ik vond het erg tegennatuurlijk werken. De A4 standaard is bij kennelijk ver in mijn routine doorgedrongen en om in dat bijna A6 formaat te typen in Word, dat vond ik maar niks.

Plus, dat werkt ook alleen goed als je zelf met nieuwe documenten begint. Het meeste wat ik wil gebruiken, nl. vergaderstukken e.d., is al gemaakt in Word en heeft dus het A4 formaat. Ik heb enkele pogingen gedaan om dit dan naar 124x152mm formaat opnieuw op te maken maar dat leverde dramatisch onwerkbare documenten op (dankzij rijkelijk gebruik van tabellen overigens) en die pogingen heb ik snel gestaakt.

Dan maar zo eenvoudig mogelijk gedacht en met een snelle control-A alle tekst in een Word document geselecteerd en deze naar puntgrootte 14 tot 16 omgezet. Gooi het daarna snel langs de PDF printer en je hebt in mum van tijd PDF’s die ondanks het feit dat de Iliad moet ‘uitzoomen’ om ze te tonen, nog steeds goed leesbaar bleven met een puntgrootte rond de 8 a 9. Ik zet nu de stukken snel om, sla ze op een USB stick en heb ze bij me tijdens een vergadering. Niet alleen de afgunst en interesse van de mede vergaderaars is groot, het is ook nog functioneel!

Ja, ik ben nu pas echt overtuigd van de meerwaarde die de Iliad voor mij heeft. Moet ik hem echt terugsturen straks?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top