Geen demand voor Discovery?

Vorige maand heb ik, na gesproken te hebben met een medewerker en docent van een technische School, een paar mails gestuurd naar Discovery Channel. Voor gebruik in (technisch) onderwijs, heeft Discovery natuurlijk erg interessant beeldmateriaal dat prima in een elektronische leeromgeving te plaatsen is. De mails gingen echter om het netjes toestemming vragen voor het feit dat beeldmateriaal, via hun Discovery on Demand dienstverlening beschikbaar, in lesverbanden getoond konden worden in een klaslokaal. De Nederlandse wetgeving voorziet hier keurig in met de onderwijsuitzondering maar met toestemming werkt het allemaal wat prettiger en ik wilde ook wel weten of het ooit eens mogelijk zou worden om toegang op basis van ip-range te krijgen, zodat de hele Hogeschool er bij zou kunnen.

Geen antwoord ondanks herhaald vragen.

OK, dan maar een persoonlijk abonnement, door de medewerker van de betreffende School. Helaas bleek er deze week een mail uitgegaan te zijn, die nu ook op de site van DoD te zien is, dat de dienst per 7 januari 2008 er mee stopt. Geen uitleg, geen redenen, geen (fatsoenlijk) alternatief.

Zou er niemand willen betalen voor hun beeldmateriaal? Zijn ze geschrokken van de vraag en sluiten ze maar snel daarom? Ik vrees dat we op een zelfgemaakte documentaire moeten wachten over waarom streaming video diensten niet verder ontwikkeld zijn voor Discovery. Jammer en een gemiste kans wat mij betreft.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top