De Iliad in de praktijk (5) RSS feeds

Iets wat bij heel handig leek, voornamelijk om ‘s morgens in de trein van te kunnen genieten, is het offline lezen van rss feeds op de Iliad. Niet een standaardfeature van de Iliad, of de bijbehorende companion software, maar wel beschikbaar op de Mobipocket ebook Reader voor de pc. Deze applicatie is, zoals de naam suggereert, primair bedoeld als beheer en leesprogramma voor Mobipocket ebooks maar het heeft ook een eNews functie, waartoe het ook RSS feeds rekent, en het herkent & synchroniseert content feilloos met de Iliad reader.

Zo gezegd, zo gedaan en na enkele feeds van biblioblogs toegevoegd te hebben aan de Reader op de pc werd de inhoud alvast keurig netjes getoond in de applicatie. Het is overduidelijk geen ‘echte’ feedreader maar het werkt zeker adequaat. Zoals verwacht (heb ik bij meerdere feeddiensten) had ook de Mobipocket ebook Reader problemen om comments te herkennen in de Pivot feed maar hij deed het netjes met de blogspot feed van Edwin.

Synchroniseren met de Iliad levert per feed een item a la een ebook op in de Mobipocket sectie van de Iliad en hierin is dan, in een boekvorm, de feed weergegeven met een titelblad, inhoudsopgave en natuurlijk de artikelen zelf. Het is dus niet een regelrechte feedweergave maar er vindt een conversie naar een boekformaat plaats die in mijn geval ook de tekst (en links) onderaan mijn frontpage weergaf en die staat toch echt niet in de feed. Voordeel is dat het echt goed werkt qua content, zelfs met behoud van comments met als nadeel dat door de vormgeving naar boekformaat je dit dus niet wilt met alle 390 feeds die ik in mijn feedreader bijhoud. 390 ‘boeken’ om ‘s morgens door te werken in de trein is te veel en eigenlijk lijkt het me dit niet eens werkbaar met meer dan 10 feeds.

Dat gezegd hebbende is het sowieso geen sinecure om offline rssfeeds te raadplegen en werkt het ondanks het boekformaat wel uitstekend qua leesbaarheid. Met name als je, zoals bij de biblioblogs (google reader) feed van Bibliotheek20@ning, 1 feed hebt voor tientallen weblogs, dan wordt het toch best interessant. Zolang ik de Iliad heb, zal ik deze functionaliteit wel blijven gebruiken!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top