Hoeveel thuistoegang wil een mens?

Databanken beschikbaar buiten de instelling voor de eigen medewerkers en studenten; thuistoegang. Een oude doelstelling voor bijna alle hogeschoolbibliotheken voor zover ik weet maar de manier om die doelstelling te bereiken, daar is nog bepaald geen uniformiteit in. Een federatief model, zoals nu SURFfederatie met toegang via A-Select, was al iets dat ik ergens begin deze eeuw (klinkt zo lekker slim achteraf) had voorgesteld aan een Surf werkgroep maar in de praktijk heeft elke hogeschool een proxy oplossing gekozen om het op basis van IP-range mogelijk te maken en niet op basis van identiteit.

Ook wij als Windesheim zijn daar geen uitzondering op nu we de Hidden Automatic Navigator volop in gebruik hebben maar het deed me toch genoegen te zien dat, nu de SURFFederatie officieel per 1 november jl. gelanceerd is, Windesheim bovenaan de lijst van deelnemers te vinden is.

Het aantal partners (lees, content aanbieders) dat op dit moment aangesloten is, is bedroevend laag (nul) maar ik meen gezien te hebben dat Ebsco zich gaat aansluiten en ik hoop/verwacht dat er meerdere zullen volgen. Hoe prettig toegang tot digitale informatie via een proxy oplossing ook werkt, dit op basis van identiteit te regelen heeft volgens mij toch echt de toekomst.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Poeh, daar schrik ik toch wel even van, pas twee(!) databank-leveranciers die meedoen. Zelfs al zou Ebsco meedoen, dan hebben we er voor Fontys nog zo’n 50 te gaan.

  Dit gaat niet goedkomen voorlopig dus…

  Reply

 2. Ja, dat gaat niet 1-2-3 gebeuren maar ik zie het zelf meer als een oplossing die nog jarenlang naast een proxy oplossing zal moeten blijven bestaan. Ook zal deelname een onderdeel moeten zijn van toekomstige licentieonderhandelingen mijns inziens maar dan moet wel duidelijk zijn dat ‘we’ er ook echt aan willen.

  Reply

 3. Als EBSCO klaar is met alle koppelingen, de laatste landen waren alweer een tijdje terug. Zie het laatste artikel hierover: Shibboleth Authentication Service Expanded

  Dan geldt niet alleen directe authenticatie voor de databanken maar ook voor 6,535 tijdschrift titels via EBSCO.

  Zal eens vragen hoe het er mee staat.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top