MARCThing

De makers/programmeurs van LibraryThing hebben nu een programma ontwikkeld dat ze omschrijven als “a new system for retrieving and parsing book information we’re calling “MARCThing.” Een applicatie “that would handle the two main protocols used by libraries to transfer cataloging data, MARC and Z39.50, without anyone having to go into the details of how they work.”

Ze willen het binnenkort via een Creative Commons licentie gaan verspreiden, specifiek voor gebruik voor niet-bibliothecarissen, maar ik ga er zeker ook mee spelen. Zeker, de wereld van bibliotheeksystemen is niet stil blijven staan bij MARC records en het eigenlijk al verouderde Z39.50 protocol maar aan de tijd dat ik zelf nog applicatiebeheerder was van het GeacPlus bibliotheeksysteem, heb ik wel een stiekem en sentimentele voorliefde voor deze standaarden overgehouden.

Ik herinner me nog dat ik, gratis, een cdrom kreeg met een pakket wat BookAnywhere heette (meen ik) en waarmee je ook door alle openbare z39.50 catalogi kon zoeken. Nu is er WorldCat en/of federatieve zoekmachines maar eind jaren 90 was dit nog hip :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top