De Iliad in de praktijk (6) De ebooks zelf

Uiteindelijk het minst spannende en verrassende onderdeel van het testen van een ebookreader (maar wel het meest langdurende) is natuurlijk de nummer 1 reden waarom iemand een ebookreader koopt: de ebooks zelf. Ik was eerst van plan om diverse ebooksites apart van elkaar te bespreken maar dit is geen review van de content maar het apparaat en er zit feitelijk weinig verschil tussen de ene site en de andere als het gaat om ebooks.

De ebooks vallen uiteen in de categorien gratis beschikbaar en betaald. Voor de eerste categorie heeft Selexyz een aparte site waar o.a. gratis ebooks gedownload kunnen worden en dit lijkt precies wat het is: functioneel maar een zeer beperkt aanbod. Op manybooks.net zijn 19.142 boeken te vinden waarop geen auteursrecht meer rust en die in een groot aantal formaten (waaronder Iliad PDF) gedownload kunnen worden. Het zal niet verrassend zijn dat je hier geen studieboeken of de laatste van Stephen King zult aantreffen maar als je leesvoer wilt voor trein, vakantie of zo maar, dan is dit een prima plek om de komende jaren al lezend door te brengen. Vooral aanbevolen omdat Iliad PDF formaat in de praktijk duidelijke voordelen heeft tegenover ‘gewone’ pdf’s of de platte tekst bestanden die veelal als alternatief op bijv. de Project Gutenberg site staan.

Er zijn vele plekken waar gratis ebooks te vinden zijn en, als fan van SF & Fantasy, kon ik me nog herinneren dat uitgever Baen een leuke selectie van voornamelijk uitverkochte boeken beschikbaar gemaakt had op hun site. Mijn Iliad is hier vooral mee gevuld.

Betaalde ebooks zijn, behalve natuurlijk wederom bij Selexyzdownloads.nl, op vele plekken te vinden en ik heb, bepaald niet uitputtend, gekeken naar Ebook.nl omdat die site met meerdere formaten werkt en ook alle beperkingen (en mogelijkheden) per titel keurig vermeld. Geen nare verrassingen na aankoop van een titel dus.

Zei ik net ‘meerdere’ formaten, dan zien we bij de betaalde content vooral veel Mobipocket terug. Dat is logisch want het is een formaat wat speciaal bedoeld is voor (verkoop) van ebooks en ook Mobipocket zelf is feitelijk een grote internationale ebook-winkel waar je met een creditcard terecht kan voor een behoorlijk groot aanbod van populaire boeken. De Iliad ondersteunt Mobipocket formaat en het is daarmee effectief de beste (en enige) van de commerciele formaten die thans ondersteund wordt. Ebook.nl biedt naast Mobipocket ook het Microsoft Reader formaat aan en het Adobe Reader formaat maar de eerste ondersteunt de Iliad niet en bij de tweede slechts PDF’s zonder beveiliging en laten helaas zowat alle PDF’s van commerciele boeken natuurlijk beschermd zijn. Irex gaf overigens aan dat over een half jaar ook ondersteuning op dit vlak te verwachten valt.

Conclusies? De Iliad doet als ebookreader vanzelfsprekend een prima klus als het gaat om het tonen van ebooks. Het hele formaten verhaal is niet echt behulpzaam voor een klant, net als alle wel-of-niet-beveiligd uitzoekacties die je als consument moet doen maar dit is natuurlijk een probleem van de ebook markt en niet specifiek de Iliad. De symbiotische relatie tussen Iliad en content wordt er echter wel degelijk door beinvloed en ik geef toe dat ondanks het feit dat ik zeer tevreden ben met de gratis ebooks links en rechts, ik me wel 2 keer bedenk voordat ik voor 80% van de nieuwwaarde een ebook variant van een nieuw boek zou kopen. Het zegt genoeg dat er overzichten zijn van formaten en beperkingen t.a.v. gebruik van ebooks en dat is een punt waar de markt echt een keer doorheen moet breken, wil het fenomeen ebook en het fenomeen ebook-reader echt een kans van slagen hebben.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top