Een knol achter de wagen?

Als zelfs de Spits al meldt dat Google met een concurrent van Wikipedia gaat beginnen (die Knol moet gaan heten, wat dan weer een verbastering is voor unit of knowledge), dan moet je wel snel even kijken of er wat gezaghebbender bronnen zijn die ook hierover wat te melden hebben. En dat had Wired o.a. een paar dagen geleden al met zelfs een vervolgartikel.

“This is Google’s way to grab the ‘third page’ of search,” says Josh Bernoff, an
analyst at Forrester Research. “The first page is the main page of a portal; the
second page is where the search results are; the third page is what you click on
when you decide where to go. Google already owns the first and second page, but
since they don’t own content, they have no control over the third page”

Kort gezegd gaat Google zelf op jacht naar experts die ze artikelen laten schrijven over onderwerpen en mag Jantje Publiek met zijn fikken van de teksten afblijven. Het een en ander wordt doorspekt (en gefinancierd) met Google’s advertenties, volgens henzelf alleen als de auteur hier ook voor kiest. Op zich boeiend als je het leest, zeker aangezien ik de Tegenlicht documentaire over Google van een jaar (of zo) terug nog herinner waarin bij hoog en laag gesteld werd dat Google zich niet met content ging bezighouden. Die horde wordt nu ook genomen en hoewel ik niet gelijk de ondergang van Wikipedia zie gebeuren, hoor en lees ik toch regelmatig over ‘experts’ die teksten daar aanpassen om vervolgens door moderators hun werk gewist te zien worden om vage redenen en ook blijven de discussies over betrouwbaarheid en manipulatie van teksten op Wikipedia onuitroeibaar.

Benieuwd of we volgend jaar op dit tijdstip kunnen constateren of Google zijn Knol achter de wagen gespannen heeft of dat we toch al het geld op deze vlotte knol hadden moeten zetten in de race naar de finish.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top