Digitale lesboeken gratis beschikbaar?

In de InformatieProfessional online las ik: “Digitale lesboeken die Nederlandse scholen zelf hebben ontwikkeld, moeten gratis
toegankelijk worden via internet. Dat heeft de Tweede Kamer 18 december jl.
besloten
.”

Gratis boeken voor scholieren en nu al het lesmateriaal dat door scholen zelf is ontwikkeld ook gratis beschikbaar. “De kennis kan vervolgens op een wiki-achtige manier via internet worden gedeeld.

Gaan we dan toch langzaam naar Open Content toe? Kan de Tweede Kamer ook niet even besluiten dat het hoger onderwijs ook de eigen kennis en ontwikkeld leermateriaal ‘op een wiki-achtige manier via internet moet delen’? Of Lorenet en publiceren in repositories verplicht stellen?

Benieuwd of dit korte berichtje de impact zal hebben die ik hoop dat het zal hebben. Het lijkt me wel erg idealistisch bedacht om zelf ontwikkeld lesmateriaal zonder pardoes online te kunnen zetten want er is maar bijster weinig lesmateriaal dat 100% zelf ontwikkeld is zonder gebruik te maken van andermans content. Welk mechanisme de Tweede Kamer bedacht heeft om dit besluit van hun kracht bij te zetten, ook dat blijft onduidelijk.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Die reactie van Lorenet had ik dus ook toen ik het las. Ik heb het idee dat leraren hun materialen nog gewoon lekker zelf willen houden. Jammer maar misschien is dit een goede aanzet. In ieder geval iets om in de gaten te houden.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top