Nederland en het auteursrechtbeleid

Het belang om (meer) aandacht te besteden aan auteursrechtelijke bescherming, bestrijden van piraterij, het thuiskopiestelsel en (gelukkig ook) de invloed die het auteursrechtbeleid heeft op o.a. innovatie wordt ook ingezien door de Nederlandse overheid. Afgelopen donderdag is een beleidsbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer verstuurd met een blik (visie?) op bovenstaande onderwerpen. Livre stelt dat het kabinet een lans breekt voor Creative Commons en idd, in de brief wordt zelfs 8 keer gemeld dat dit een groot goed is. Pierre Gorissen gaat ook nog flink verder in op de inhoud en zelf wacht ik vooral af wat 2008 voor daadwerkelijke acties en verbeteringen gaat brengen n.a.v. deze beleidsbrief.

Ik ben het met Pierre’s eerste conclusies eens dat het qua bestrijden van piraterij gelukkig meevalt en dat je niet hoeft te vrezen als je zo af en toe eens een mp3 downloadt maar ook dat Nederland kennelijk weinig problemen heeft met DRM, zelfs als dat technische problemen oplevert. Bij zijn paragraaf over onderwijs kan ik me ook alleen maar volmondig aansluiten: Ik mis echt concrete uitspraken over de wijze waarop in het onderwijs met
auteursrechtelijk beschermd materiaal mag worden omgegaan. Ik ben van mening dat
ook het Nederlands onderwijs baat zou hebben bij een equivalent van het “fair use” principe dat in de VS
bestaat.

Als er toch 1 goed voornemen voor 2008 was geweest, dan was dit een perfecte geweest. Helaas.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top