OpenDocument standaarden

Standaarden (van welke soort dan ook) moet je in het onderwijs best wel goed zoeken; ze liggen bepaald niet voor het oprapen. Dat geldt voor onderwijsontwikkeling maar ook absoluut voor de wijze waarop informatie gedeeld wordt. In de praktijk kom ik maar 2 scenario’s tegen: email en Office documenten en hoewel je met platte tekst nog aardig wat kunt (het heeft mijn voorkeur) is het werken in Word of Excel misschien wel praktisch, het moeten lezen via internet of intranet van dit soort bestanden is dit bepaald niet. Office geinstalleerd hebben is 1 vereiste en we hebben allemaal wel meer dan eens meegemaakt dat de layout, lettertype enz drastisch varieert van pc tot pc. Via ons intranet heb ik ook meerdere malen documenten aangetroffen waar doodleuk alle commentaren nog in stonden.

Dat is ook de reden dat we bijv. voor de HBO Kennisbank afgesproken hebben dat we geen (gezipte) Word bestanden uploaden maar altijd PDF gebruiken, ondanks het feit dat conversie naar PDF bij ons nog niet erg gefaciliteerd met breed beschikbare software. Het is wat werk maar met PDF weet je in elk geval zeker dat het er overal uitziet zoals je het wilt dat het er uitziet.

De hegemonie van Microsoft Office en de verschillende nadelen om zowel bewerkbare documenten als ‘read-only’ documenten in dit formaat te verspreiden heeft wereldwijd al geleid tot discussies over open standaarden. De Nederlandse overheid wil overstappen op open source software maar Noorwegen overweegde eerder dit jaar de stap naar specifieke open standaarden voor documenten en gaat dit per 1-1-2009 nu ook invoeren. HTML voor publieke informatie op het web, PDF voor alle documenten waar de opmaak bewaard moet blijven en ODF voor documenten die nog bewerkt mogen worden. Alle andere formaten mogen nog steeds, zolang het ook maar minstens in 1 van de voorgaande 3 formaten geleverd kan worden.

Een mooie stap en wat mij betreft eentje in de goede richting om een eind te maken aan de .doc en .docx bestanden die me via de mail, intranet en internet te vaak om de oren vliegen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top