De Iliad in de praktijk (7) Aantekeningen en schrijven op de Iliad

Als laatste onderdeel van mijn maand testen van de Iliad in de praktijk, de functie die de Iliad onderscheidt van zijn directe (huidige) concurrenten: de schrijf functie. Zoals al eerder gemeld beschikt de Iliad over de Penabled technology en kun je met de stylus aantekeningen maken bij de documenten, zolang ze maar in PDF zijn.

Ik heb daar mee gespeeld door vergaderstukken op de Iliad te gebruiken en zoals iedereen weet kom je nooit door een bespreking van de notulen heen zonder correcties en die kun je dus prima op de Iliad maken. Ik was wat skeptisch van te voren en met mijn grote handen is het even wennen om daadwerkelijk te schrijven met zo’n kleine stylus maar na een kwartiertje rommelen gaat dat prima. Het voordeel is dat ik correcties op notulen later nooit verder uitwerk (dat mag de huidige notulist doen vind ik), en dus kun je gewoon de bestanden op de Iliad, of in mijn geval op een usb stick, laten staan met correcties. Mocht je je aantekeningen in een PDF toch willen opnemen in het document zelf, dan kun je daar op de site van Irex een programma voor vinden: PDF Scribble Merger. Geen idee hoe goed dat werkt omdat ik dat dus niet geprobeerd heb.

iliad_sketching.png

Waar de schrijffunctie nog beter uit de voeten komt is natuurlijk bij de Notes functie, waar 1 van de 4 hoofdknoppen voor bedoeld is. Deze geeft je een ‘leeg vel papier’ en vervolgens kun je aantekeningen maken tot je een ons weegt. Nieuwe vellen openen, opslaan van het geheel … kinderspel eigenlijk en daar waar het nog wat priegelen is om ergens in een document iets erbij te schrijven, is ‘gewoon’ schrijven met een stylus in deze functie geen enkel probleem. Voor het eerst zie ik praktische mogelijkheden voor dat eeuwige concept van ‘the paperless office‘. Alle vergaderstukken converteren naar (iLiad) PDF en al je eigen aantekeningen daar ook op maken en bewaren: het is echt te doen nu.

Met MyScript Notes (trial te downloaden via de support site van Irex) kun je je aantekeningen zelfs eenvoudig exporteren en laten OCR-en naar tekst die je in Word weer kunt gebruiken maar ik kan zelf prima leven met het bewaren van de aantekeningen op de Iliad zelf. Ik maak bijna alle aantekeningen toch voor mezelf en aangezien ik die altijd op papier deed is het qua ‘export mogelijkheid’ geen verschil met bewaren op de Iliad. Ik sjouw altijd met een kladblok naar vergaderingen en besprekingen en dat kladblok kan vervangen worden door de Iliad.

Ik kan me niet voorstellen dat mensen een Iliad kopen als ze niet het lezen van ebooks in het achterhoofd hebben maar eigenlijk zijn de nevenfuncties van het apparaat, nl. het raadplegen van je eigen content en de Iliad als digitaal aantekenblok kunnen gebruiken, de echte smaakmakers voor mij tenminste. Een vergelijking van de ebook functie met concurrerende apparaten kan ik niet maken want die heb ik (nog) niet kunnen testen maar juist de nevenfuncties van de Iliad betekenen dat dit apparaat vooralsnog mijn voorkeur heeft en zeker in de dagelijkse werkpraktijk een toegevoegde waarde heeft. Ik ben in elk geval overtuigd.

En nu mezelf even over het feit heen zetten dat ik de Iliad volgende week moet terugsturen naar Selexyz.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Jouw reacties gelezen, en die van Marianne over de Cybooks: dan wil ik prive toch wel een Iliad denk ik. (Nu nog zien hoe eraan te komen ;-) )

    Op mijn werk ga ik er ook mee testen, maar al het voorwerk heb jij al gedaan! :-) ik hoop voor je dat je er voor jezelf ook een kunt bemachtigen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top