Wikia Search

Vorige week vroeg collega Jo Han nog of ik iets meer wist over Wikia en ik kon, na even nazoeken, alleen nog maar herinneren dat er ergens in juli een persbericht was geweest over de plannen die Wikia had om een zoekmachine te maken waarin gebruikers de content (en zoekresultaten) kunnen beoordelen. Van 1 van de bedenkers van Wikipedia en dus kreeg je visioenen over een zoekmachine door de gebruikers voor de gebruikers. Het leek me al een aardig broodje aap verhaal te gaan worden want ik zag niet voor me hoe dat nou zou moeten werken en van dat persbericht zelf, daar kon ik eigenlijk ook nauwelijks chocolade van maken.

Alsof de duvel er mee speelt is vandaag de alpha versie van Wikia Search gelanceerd. Zelf hebben ze er dit over te zeggen:

Wikia is working to develop and popularize a freely licensed (open source) search engine. What you see here is our first alpha release.

We are aware that the quality of the search results is low.

Wikia’s search engine concept is that of trusted user feedback from a community of users acting together in an open, transparent, public way. Of course, before we start, we have no user feedback data. So the results are pretty bad. But we expect them to improve rapidly in coming weeks, so please bookmark the site and return often.

Wikipedia oprichter Jimmy Wales stelt dat het hem niet zint hoe commerciele belangen de (ordening van) zoekresultaten beinvloedt en wil dat proces bij de gebruikers neerleggen. Een aardig streven maar het zal nog moeten blijken in de praktijk. Ik heb een stuk of 5 zoekacties uitgevoerd met nog niet echt denderende resultaten die vervolgens een artikel structuur aanbieden om de zoekresultaten te bespreken. Wat er precies geindexeerd wordt, is me ook onduidelijk en daarmee vind ik de term zoekmachine nog wel erg stevig voor deze alpha versie. Oh ja, vergeet niet in Firefox met NoScript de diverse domeinen vrij te geven want ik kreeg pas resultaten toen ik 2 van de 3 vrijgegeven had.

wikiasearch.png

Conclusie over Wikia Search: aardig idee maar ik ben nog lang niet overtuigd dat dit de Google killer gaat worden. Op naar de beta?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top